În fiecare zi suntem expuși la bacterii și virusuri. Consumăm lucruri care nu ne priesc, inspirăm aerul care este expulzat de oamenii care tușesc și strănută în jurul nostru, etc. Unele dintre virusurile la care suntem expuși au potențialul de a declanșa anumite afecțiuni, însă multe sunt inofensive. Scopul rândurilor următoare este de a descrie modalitățile prin care putem preveni îmbolnăvirile, prin evitarea celor mai întâlnite obiceiuri care slăbesc imunitatea, în ciuda faptului că, în fiecare zi, suntem expuși la agenți patogeni care ne pot afecta.

E adevărat: uneori este imposibil să deținem controlul asupra lucrurilor care ni se întâmplă, însă avem un anumit control asupra a ceea ce se întâmplă în corpul nostru. De cele mai multe ori, corpul este cel care reflectă sănătatea interioară. Mâncăm bine, ne odihnim corespunzător, suntem suficient de activi? Atunci corpul are mai multe șanse să funcționeze bine. Când alegem să mâncăm aproape zi de zi alimente procesate, când uităm să avem grijă de corpul nostru, când devenim sedentari, când nu ne spălăm pe mâini (agest banal gest!), când ne privăm de somn, de multe ori ne îmbolnăvim, este clar.

”Descris de Biblioteca Națională de Medicină din SUA drept cel mai complex sistem pe care îl are corpul, sistemul nostru imunitar reprezintă o vastă constelație de celule și molecule care acoperă fiecare colțișor al corpului nostru. Imunitatea, din latinescul ”immunis” care înseamnă exceptat, imun, se referă la arta și știința sistemului imunitar uman – diferitele sisteme biologice de apărare care ne mențin o bună sănătate. Sistemul imunitar este o minune tăcută. Deși suntem foarte conștienți de inimile care ne bat în piept și de faptul că respirăm, suntem mult mai puțin conștienți de sistemul nostru imunitar și de numeroasele sarcini pe care le îndeplinește pentru a ne menține sănătoși. Acest sistem puternic ne protejează sănătatea întărindu-ne pentru anumite infecții neprevăzute, menținând ordinea și echilibrul în corpurile noastre și vindecând rănile. Este fundamentul nostru pentru bunăstare.” (dr. Jenna Macciochi – ”Immunity – the science of staying well. The definitive guide to caring for your immune system”)

Există persoane care dau vina pe temperaturile scăzute, motivând că răceala cu care s-au ales este pur și simplu o cauză a frigului. Indiferent de perioada anului, corpul tău este întotdeauna susceptibil la a se îmbolnăvi; ar putea fi vorba de o răceală banală, de gripă, de toxiinfecție alimentară sau de un alt virus pe care l-ai contractat la birou/școală. Însă un lucru e cert: sistemul imunitar poate fi întărit și poate preveni anumite afecțiuni. Mai întâi de toate, trebuie să știi care sunt cele mai frecvente obiceiuri care slăbesc imunitatea. Dacă stai departe de acestea, ești cu un pas mai aproape de sănătate. Citește în continuare și află care sunt șapte dintre acestea, cele mai des întâlnite.

Când vine vorba de menținerea sănătății, sistemul imunitar este cel mai de preț bun al nostru, dar, de cele mai multe ori, îl apreciem abia când ceva nu merge bine. Mulțumim sistemului nostru imunitar atunci când răcim și se luptă să ne aducă pe linia de plutire; dar cum rămâne cu toate celelalte beneficii ale sale căci, de cele mai multe ori, sistemul nostru imunitar lucrează în fundal și nici măcar nu suntem conștienți că, îmbinat profund cu fiecare aspect al sănătății noastre fizice și mentale, pune bazele unei prospere longevități. 

”Imunitatea este un sistem sofisticat, de o complexitate uluitoare. Însă există multe lucruri care pot merge prost, de la boli autoimune și alergii, la probleme de sănătate mintală și afecțiuni metabolice – chiar și cancer. Avem obsesia de a arăta sănătoși și de a fi bine, și totuși suntem mai bolnavi și mai nefericiți decât oricând. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea noastră este ușor compromisă de ritmul de viață din ce în ce mai accelerat, din care nu lipsesc stresul, poluarea, alimentația în exces și sedentarismul. Ceea ce viața modernă consideră „sănătos” poate să nu fie chiar așa. Astăzi, avem mai multe șanse să murim din cauza unei boli legate de stilul de viață decât orice altă cauză și multe dintre acestea ar putea fi prevenite dacă ne-am îngriji mai bine de sănătate.” (dr. Jenna Macciochi – ”Immunity – the science of staying well. The definitive guide to caring for your immune system”)

Află care sunt cele 7 obiceiuri care slăbesc imunitatea

Chiar dacă mare parte din timp sistemul imunitar funcționează la capacitate maximă, există o serie de obiceiuri nesănătoase care nu fac altceva decât să-l slăbească. Cu un sistem imunitar pe care nu te poți baza, înseamnă că ești cu un pas mai aproape de boală. Soluția? Identifică obiceiurile care slăbesc imunitatea și ține-le la distanță, renunță la ele și însușește-ți obiceiuri sănătoase care să îți mențină imunitatea ridicată. Pentru obiceiurile sănătoase îți recomandăm articolul ”Întărirea sistemului imunitar – soluții de urmat”, dar deocamdată, hai să le descoperim pe cele care ”atentează” la echilibrul imunității:

Stresul – Anxietatea – Depresia

În lucrarea sa, ”How to feel better – Boost your immune system and reduce inflamation for lifelong health and vitality” medicul Nick Hall dedică un întreg capitol legăturii dintre stres și imunitate, explicând pe îndelete cum situațiile stresante de zi cu zi la care este supus organismul uman slăbesc sistemul imunitar.

”Există diferite tipuri de stres”, notează Nick Hall. ”Stresul somatic, la care mă refer acum, este o traumă fizică a corpului. Este ceea ce se întâmplă atunci când ești într-un accident de mașină și te rănești. Este ceea ce se întâmplă atunci când îți soliciți în mod excesiv corpul, așa cum se întâmplă cu sportivii.

Stresul psihogen este anticiparea traumei. Este tipul de stres al unei persoane care este îngrijorată că nu va funcționa bine la locul de muncă. Este acea frică de eșec care paralizează un muzician, de exemplu, care îl împiedică să poată cânta eficient în orchestră. Este acea anticipare a traumei, mai ales când nu deții controlul. Nu poți prezice când se va termina. Îți lipsește orice sentiment de optimism că lucrurile se vor îmbunătăți vreodată. Acesta este tipul de stres pe care cred că cei mai mulți dintre noi îl cunoaștem.”

obiceiuri care slăbesc imunitatea - stresul

Atât stresul somatic, cât și cel psihogen pot vulnerabiliza sistemul imunitar, memoria, precum și alte funcții vitale. În vreme ce stresul pe termen scurt (minute, ore) are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, în sensul că îl determină să producă un răspuns inflamator benefic pentru combaterea germenilor, stresul cronic (resimțit timp îndelungat) este cel care afectează negativ întregul organism. În urma unui stres constant, se vor secreta niveluri mari de cortizol, mai mari decât în mod normal, ceea ce va împiedica răspunsul inflamator al organismului, de aici rezultând instalarea infecțiilor repetate.

Depresia – caracterizată prin tulburări de dispoziție, sentimente de tristețe și neajutorare – , dar și stările anxioase definite printr-o neliniște copleșitoare sau atacuri de panică, au un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Citește și:8 sfaturi pentru întărirea imunității

Lipsa de somn & odihnă

Am mai discutat aici, pe blogul Nutrific, despre impactul deloc favorabil pe care îl au asupra organismului uman lipsa de somn și odihna deficitară. Un somn dereglat și insuficient, întins pe mai puțin de 7 ore pentru o lungă perioadă de timp poate avea implicații severe asupra sănătății. În scurt timp, imunitatea slăbește și nu, nu se instalează doar o stare accentuată de oboseală care, în combinație cu un stil de viață multitasking va duce inevitabil către burnout, către epuizare, ci sunt șanse mari să se instaleze diverse afecțiuni severe, de la infecții la probleme digestive, de la depresie la diabet de tip 2 și boli de inimă.

obiceiuri care slăbesc imunitatea - lipsa somnului

După cum vei observa până la finele articolului, toate aceste obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar sunt interconectate, sunt influențate sau determinate unele de altele.

Citește și:Insomnia – Cauze.Simptome.Tratament”  

Sedentarismul

Lipsa de mișcare este la fel de nocivă pentru sănătate precum fumatul sau consumul de alcool. Sedentarismul influențează procesul inflamator și, inevitabil, duce la apariția bolilor cronice, la acumularea de kilograme nedorite, în timp ce scade capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor. Nu ignora cele 30 de minute pe zi recomandate de specialiști ca fiind importante pentru sănătate, fie că în această jumătate de oră alegi să practici un sport, să mergi la sală sau, pur și simplu, să faci o plimbare.

Alege să te miști în natură, jumătate de oră sau o oră zi de zi și profită de timpul petrecut afară, de vitamina D pe care o poți obține plimbându-te în bătaia razelor de soare, de aerul curat – dacă alegi să te plimbi într-o zonă cu grad scăzut de poluare.

obiceiuri care slăbesc imunitatea sedentarismul

Efortul fizic în exces

Dacă sedentarismul este rău pentru imunitare, ei bine, același lucru se poate spune și despre cealaltă extremă și anume efortul fizic în exces. Pe principiul ”ce-i prea mult strică”, exercițiile fizice exagerate vulnerabilizează organismul în fața infecțiilor. Așadar, și în acest caz, cuvântul de bază rămâne ”moderație”.

Dieta dezechilibrată

O dietă de zi cu zi bazată mai mult pe aportul de grăsimi saturate, zahăr și sare, săracă în fructe și legume, va duce treptat la slăbirea imunității. O dată cu creșterea numărului de kilograme, va scădea numărul de globule albe necesare pentru a combate infecțiile.

Un aport insuficient de vitamine (C, A, E, D) și minerale (magneziu, zinc, fier, seleniu) este nociv pentru imunitate. De aceea, accentul trebuie să se pună pe o alimentație din care nu este exclus consumul de grăsimi sănătoase, fructe și legume. Iată un articol care îți va fi util: ”Despre macronutrienți pe înțelesul tuturor

Fumatul și consumul de alcool

Atât consumul de alcool, cât și fumatul (chiar și cel pasiv) pot afecta sistemul imunitar prin creșterea riscului de inflamație și reducerea aportului de vitamine. Persoanele care consumă cantități mari de alcool sunt mai predispuse la a face pneumonie, tuberculoză, boli de ficat, în vreme ce fumătorii sunt predispuși la a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și respiratorii.

obiceiuri care slăbesc imunitatea consumul de alcool

Igiena precară

Nu, nu e o glumă. Deși am lăsat pe ultimul loc acest punct, o igienă corectă ar trebui să se situeze pe prima poziție atunci când vine vorba de păstrarea unei imunități puternice. Banala spălare a mâinilor cu apă și săpun este extrem de importantă. Prima modalitate prin care oamenii se pot îmbolnăvi este prin contactul cu mâinile. Poți da mâna cu cineva care deja este bolnav și să uiți să te speli pe mâini înainte de a lua masa, de exemplu. Poți merge în parc cu copilul și să folosiți toate echipamentele și accesoriile de acolo – care conțin o mulțime de bacterii și virusuri – iar apoi să mergeți în oraș sau la un picnic să mâncați și uitați să spălați mâinile.

Până ajungi la o sursă de apă unde să te poți spăla pe mâini, este în regulă să folosești un dezinfectant special. Păstrează mereu la îndemână, în geantă sau în rucsac un recipient mic cu dezinfectant și/sau șervețele umede.

Acest obicei banal este foarte important dacă vrei să te menții sănătos. Când să te speli pe mâini:

  • de fiecare dată când te întorci acasă de la școală/birou/piață/parc/sala de sport/întâlnire, etc, mai ales dacă ai fost într-un loc aglomerat;
  • după ce folosești mijloacele de transport în comun;
  • de fiecare dată când te așezi la masa și după ce ai terminat de mâncat;
  • de fiecare dată când te pregătești să gătești, să prepari o gustare și să pui masa;
  • înainte și după ce mergi la toaletă;
  • înainte și după ce ajuți un copil să folosească toaleta;
  • după ce tușești, strănuți și sufli nasul;
  • când ai grijă de o persoană bolnavă;
  • după ce interacționezi cu animalele de companie/hrana lor/deșeurilor lăsate în urmă de acestea;
  • după ce duci gunoiul.  

Manifestările unui sistem imunitar slăbit

Printre cele mai des întâlnite manifestări ale unui sistem imunitar slăbit se regăsesc:

  • afecțiuni/infecții la nivelul pielii;
  • umflarea ganglionilor;
  • oboseala accentuată;
  • infecții frecvente și boli cronicizate;
  • infecții uro-genitale;
  • infecții ale căilor respiratorii;
  • herpesul;
  • răceli frecvente;
  • dureri de cap frecvente;
  • mâini reci;
  • ochi uscați;
  • răni care se vindecă încet (procesul de vindecare este influențat de nivelul de celule imunitare);
  • probleme cu sistemul digestiv (diaree, constipație, balonări, etc.);
  • tonus psihic diminuat însoțit de stări de somnolență.

Cum știi concret că imunitatea ta e deficitară

Imunitatea fiecărui organism poate fi evaluată în urma unui control medical însoțit de efectuarea unor teste specifice, cum sunt hemoleucograma – prin care este evaluat, printre altele, numărul globulelor albe, roșii și cel al trombocitelor – și imunograma – care stabilește nivelul de anticorpi/imunoglobuline și este recomandată mai ales persoanelor care s-au confruntat cu infecții frecvente. Abia după rezultatul acestor două analize se pot recomanda alte teste suplimentare.

Recomandări Nutrific pentru întărirea sistemului imunitar

Una dintre gamele de top ale suplimentelor Nutrific este tocmai cea dedicată susținerii sistemului imunitar. Am ales câteva recomandări care pot fi încercate de către oricine dorește să își întărească cu succes imunitatea:

Kit de Imunitate

Acest kit este alcătuit din trei produse Nutrific de top care pot fi comandate și separat. Însă, prin crearea acestui kit de imunitate am vrut ca cei care au nevoie de o susținerea corectă a imunității să beneficieze de tot sprijinul necesar în această direcție. Așadar, vedetele kitului sunt următoarele suplimente Nutrific:

Api Formula Imunitate – este un supliment alimentar destinat unei bune funcționări a organismului, sprijinind activitatea acestuia prin rolul tonifiant și regenerant.

Echinaceea Indiană

Acest supliment ajută la sustinerea imunității naturale a organismului, contribuie la rezistența organismului și susține mecanismele naturale de apărare, în special la nivelul căilor respiratorii superioare.

Propolis Activat

Combinația de propolis și bioperină are rol antibacterian, antiinflamator, antiviral, antioxidant, acționând în favoarea sănătății organismului ca un veritabil antibiotic natural.

Click pe foto pentru a comanda kitul de imunitate de la Nutrific

Vitamina C

Vitamina Ccontribuie în mod eficient la susținerea pe termen lung a imunității, fiind recomandată cu precădere persoanelor care fumează, care au o dietă săracă în fructe și legume, care se confruntă cu răceli recurente, etc.

Polen

Polen 500supliment care contribuie din plin la întărirea sistemului imunitar. Polenul este considerat o mină de aur a nutriției, o sursă de nutrienți vitali, datorită componentelor sale active care au proprietăți medicinale semnificative pentru sănătate.

Păstură

Suplimentul Păsturăaduce beneficii de necontestat asupra întregii stării de bine a organismului, grație polifenolilor din compoziția sa care au proprietăți antiinflamatoare, fitosterolilor și acizilor grași cu rol anticancerigen și polizaharidelor care stimulează sistemul imunitar.

***

Nu uita că protejarea sistemului imunitar este foarte importantă, indiferent de sezon. Imunitatea trebuie susținută pentru a-și îndeplini cu succes funcțiile. Este datoria ta să o ajuți prin eliminarea obiceiurilor care o slăbesc și adoptarea celor care o întăresc.

Referințe:

”Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry”

”Immunity – the science of staying well. The definitive guide to caring for your immune system” – dr. Jenna Macciochi

”How to strengthen your immune system: a quick guide to fight infection and diseases” – Jane Andrews

”How to feel better – Boost your immune system and reduce inflamation for lifelong health and vitality” – Nick Hall, PhD