Întărirea imunității este un subiect vast. S-au scris și se vor mai scrie multe pagini despre cum să ne întărim sistemul imunitar și cum să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a ține bolile la distanță. Frecvent apar articole, studii de specialitate, cărți despre sistemul imunitar și cum îl putem susține. Printre primele recomandări se numără alimentația antiinflamatoare, mișcarea susținută, crearea unor condiții de viață din care lipsesc situațiile stresante.

Toate acestea pot părea utopii, scenarii imposibil de realizat. E destul de greu să îți creezi un mediu sută la sută lipsit de stres, să te alimentezi sută la sută natural, să mergi la sală sau să alergi zi de zi, însă nu este imposibil să îți creezi obiceiuri sănătoase care să te smulgă din ghearele unui stil de viață neprietenos.

Treptat, vei observa că grija și atenția față de propria persoană vor deveni prioritare. Vei constata că te simți bine, că ești în formă, că ai energie să treci peste provocările zilei, că nu vei mai răci la fel de des ca înainte, că zâmbești mai mult, că ai mai multă încredere în tine. Îți vei da seama că ai ajuns într-un punct în care iubirea de sine, o iubire normală și sănătoasă, a fost posibilă datorită schimbărilor – cu pași mici, dar siguri – într-o direcție pozitivă

întărirea imunității

”Cea mai importantă criză cu care se confruntă specia umană vine din ceva ce numeroși oameni ignoră, și anume, imunitatea lor. Acesta este punctul slab, unde intră în coliziune sănătatea și boala”, notează Deepak Chopra & Dr. Rudolph E. Tanzi în cartea ”Sinele vindecător”. Plecând de la afirmațiile celor doi, un prim sfat care te vizează ar fi acela de a nu-ți neglija imunitatea. În momentul în care vei realiza cât de important este să ai un sistem imunitar pe care să te bazezi, vei fi nu doar o persoană mai sănătoasă, ci și una mai fericită, mai împlinită.

”Imunitatea este definită în medicină ca mecanismul de apărare a organismului împotriva amenințărilor invazive, cunoscute în termeni medicali sub numele de agenți patogeni. În limbajul obișnuit sunt clasificați, în general, ca microbi, o mulțime de bacterii și virusuri care au un singur scop, nu acela de a ne îmbolnăvi, ci de a-și perpetua propriul ADN.” (”Sinele vindecător”)

Sfaturi de urmat pentru întărirea imunității

Alege o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată

A fi sănătos înseamnă a-ți menține sistemul imunitar echilibrat, iar una dintre modalitățile prin care poți face acest lucru este să consumi tipurile și cantitățile potrivite de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și alți nutrienți necesari. Sistemul digestiv joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar.

Ca să-ți întărești imunitatea, mai întâi înlătură din dietă alimentele care-ți fac rău. Îndreaptă-ți atenția către o dietă antiinflamatoare, care exclude din consum grăsimile saturate inflamatorii de origine animală găsite în carnea procesată, grăsimile trans și zaharurile rafinate. Orientează-te către alimentele cu efect benefic în creșterea imunității: citrice, rădăcinoase (țelină, morcov, sfeclă), fructe de pădure, ananas, mere, salata și legume verzi, broccoli, roșii, căpșuni, cartofi, cartofi dulci, iaurt, ceapă și usturoi, miere, ouă, pește, pui, ciuperci, spanac etc.

Începe-ți ziua cu zâmbetul pe buze și încearcă, măcar pentru o perioadă, să înlocuiești cafeluța de dimineață cu un smoothie sau cu un suc de fructe delicios. Iată o idee extrasă din cartea ”Vindecarea oboselii. Cum să învingi epuizarea și să te simți excelent” a lui Sohere Roked care își numește unul dintre sucurile recomandate ”Explozie de imunitate”. E super delicios și foarte ușor de preparat. Ai nevoie doar de 1 măr potrivit (cu tot cu coajă), 3 morcovi de mărime medie, 2 portocale, o rădăcină de ghimbir de circa 6 mm și ½ lămâie. Toate acestea se storc, iar sucul rezultat se savurează cu plăcere.

Ia suplimente alimentare pentru întărirea imunității

Dacă te simți obosit mai multe zile la rând, te doare capul, ai circulația periferică deficitară, apar probleme gastrointestinale sau diverse infecții, ești apatic, nu te odihnești cum trebuie, e foarte posibil ca sistemul tău imunitar să te avertizeze că este afectat. Deși stilul de viață sănătos este componenta majoră care susține imunitatea, aceasta poate fi ajutată și de suplimentele alimentare potrivite, cum ar fi: vitaminele/multivitaminele pentru imunitate,  suplimentele cu zinc/magneziu/calciu/vitamina C/fier/B-uri/vitamina D/vitamina E, probiotice, acizi grași Omega 3.

Respectă măsurile de igienă corporală

Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc, cu funcții multiple și importante printre care se numără cea de apărare împotriva pătrunderii agenților patogeni în organism și cea imunologică (sintetizarea vitaminei D). Cea mai bună metodă de prevenție a apariției problemelor la nivelul pielii este igiena corporală strictă, spălarea cu apă și săpun cu un pH neutru, folosirea dezinfectantelor de bază de alcool.

Somnul este foarte important

Pe lângă o alimentație sănătoasă, somnul este important pentru a ajuta organismul să fie în formă, să se regenereze, să se odihnească și să fie plin de energie. Un somn neodihnitor duce la apariția depresiei și a problemelor cardiace, la instalarea stărilor de confuzie și a pierderilor ușoare de memorie. Fiecare sistem, fiecare organ din corp este afectat de cantitatea și calitatea somnului.

Iată 4 beneficii importante pe care un somn odihnitor le aduce în viața ta includ:

  • Întărirea imunității;
  • Capacitatea sporită de a învăța/de a reține lucruri noi;
  • Îmbunătățirea creativității;
  • Scăderea în greutate. 

Știai că magneziul te poate ajuta să dormi bine noaptea? În plus, magneziul ajută la funcționarea normală a mușchilor și nervilor, la reglarea glicemiei, la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și a unui sistem imunitar stabil. Un nivel scăzut de magneziu în organism duce la apariția stresului și reduce calitatea somnului.

Include sportul pe lista zilnică de activități

Nu e cazul să te transformi într-un sportiv de performanță pentru a-ți întări imunitatea prin mișcare. Este suficient să îți clădești un obicei sănătos din a face mișcare fie și numai câteva minute pe zi. Dacă ai posibilitatea, mergi la sală sau aleargă în parc. Dacă nu, internetul este plin de exerciții de yoga, pilates, aerobic, stretching pe care le poți realiza în intimitatea locuinței. Ești la birou? Există exerciții de stretching pe care le poți efectua de pe scaun, într-o scurtă pauză, deși totuși ar fi bine să te desprinzi din locul unde îți petreci mare parte din zi și să faci câțiva pași.

Potrivit unor studii publicate pe https://www.health.harvard.edu/, exercițiile fizice regulate sunt asociate și cu eliberarea de endorfine.

Sfatul de bază ar fi să faci sport regulat, iar dacă te simți în stare și îți place, crește treptat intensitatea. Nu uita să te hidratezi corespunzător!

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea eficientă are și ea legătură cu imunitatea. Prin a bea suficientă apă în fiecare zi, vei ține la distanță deshidratarea care duce la instalarea migrenelor, afectează starea de spirit, concentrarea, buna funcționare a inimii și a rinichilor. Toate acestea  pot crește riscul de afecțiuni. Dacă faci mișcare sau lucrezi într-o zonă unde este foarte cald, mărește cantitatea de lichide consumate (cea mai recomandată este apa!)

Redu situațiile stresante

Stresul cauzează inflamație, iar inflamația duce la apariția bolilor. Nimeni nu își dorește să fie bolnav, asta e clar. Dar ce te faci cu stresul care te pândește la orice colț: la locul de muncă, la supermarket, ba uneori chiar acasă, în sânul familiei? Adevărul e că este imposibil să elimini complet stresul din viața ta, dar vestea bună e că-l poți reduce considerabil.

Se spune că meditația și yoga practicate pentru înlăturarea stresului pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la ameliorarea insomniei și anxietății prin reducerea nivelului de adrenalină și creșterea cantității de serotoninăhormonul fericirii. De asemenea, cercetările arată că meditația previne îmbătrânirea prematură a creierului.

Cât privește yoga, această formă de exercițiu care combină capacitatea fizică cu relaxarea minții, te va ajuta să te simți mult mai bine și din punct de vedere emoțional.

Următorul sfat, și ultimul pe lista cuprinsă în aceste rânduri, are o legătură strânsă cu diminuarea stresului.

Găsește-ți un hobby

Un stil de viață sănătos se bazează și pe activități care-ți fac plăcere, pe hobby-uri sau pasiuni. Acestea îți pot aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mentală. Cu alte cuvinte, un hobby îți îmbunătățește vizibil calitatea vieții, indiferent că e unul de tip creativ sau educativ. Cel mai important este să îți placă și să te simți bine, să te relaxeze și să-ți îmbunătățească starea de spirit. Printre cele mai populare și apreciate hobby-uri se numără gătitul, cititul, scrisul recreativ, dansul, pictura, caligrafia, activități DIY, pescuitul, acvaristica, fotografia.

În loc de concluzie – Tu ești responsabil cu propria stare de bine!

După cum probabil ți-ai dat seama, toate sfaturile de mai sus legate de întărirea imunității au legătură unul cu celălalt, se întrepătrund și se completează armonios. Luate pe de-a-ntregul, acestea alcătuiesc definiția unui stil de viață sănătos. Depinde numai și numai de tine să îți dorești să ți-l apropii, să ți-l însușești, să-l transformi într-o modalitate normală de a trăi. Determinare, răbdare, încredere! Cu acestea trebuie să te înarmezi în calea ta către succesul dobândirii stării de bine.