Sindromul de colon iritabil sau sindromul intestinului iritabil nu este catalogat ca o boală, ci mai degrabă este definit ca formă a unui grup de simptome care apar concomitent, simptome exprimate prin disconfort abdominal cronic sau recurent, modificări ale tranzitului intestinal, balonare, toate petrecându-se în lipsa unor anomalii structurale sau biochimice. Cauzele sale încă se regăsesc sub lupa cercetătorilor, fiind puțin înțelese până în momentul de față. Realitatea este că această tulburare gastrointestinală funcțională pare a fi strâns legată de latura emoțională, fiind sever influențată de stres și anxietate. Prin caracterul său cronic și din cauza simptomelor deranjante, sindromul de intestin iritabil poate afecta sever calitatea vieții.
În rândurile următoare, ne-am propus să prezentăm succint – plecând de la concluziile la care au ajuns cercetătorii și medicii care au studiat acest subiect – care este procesul de diagnosticare al sindromul de colon iritabil, care sunt simptomele, cauzele/factorii declanșatori, remediile și recomandările din partea specialiștilor.
***
”Terminologia medicală numește sindromul intestinului iritabil o tulburare funcțională. Funcțional se referă la o afecțiune în care simptomele nu sunt explicabile prin anomalii anatomice, patologice, biochimice sau prin infecție.” (Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns/Gabor Mate)
***
Cum este caracterizat, pe scurt, sindromul de intestin iritabil
Considerat a fi o condiție complexă, sindromul de intestin iritabil este caracterizat ca fiind o tulburare a ”creierului intestinal”, asociat cu alterarea proceselor fiziologice de la nivel intestinal, cu hipersensibilitate viscerală, modificări semnalate la nivelul mucoasei intestinale și deteriorarea imunității.
Statisticile au remarcat că în Statele Unite peste 4,5 milioane de adulți suferă din pricina acestei condiții, femeile fiind de două ori mai afectate decât bărbații. Aceleași statistici remarcă faptul că sindromul de intestin iritabil este diagnosticat, de obicei, înaintea vârstei de 50 de ani fiind mai frecvent la persoanele cu un nivel socio-economic mai scăzut.
Care sunt principalele simptome și cum este pus diagnosticul de sindrom de colon iritabil
Sindromul colonului iritabil poate fi destul de greu de diagnosticat. Pentru a stabili un verdict corect, clinicianul trebuie să efectueze un examen fizic complet și să se bazeze pe un istoric medical amănunțit. Se spune că ”anamneza este piatra de temelie pentru diagnosticul de intestin iritabil, informațiile colectate fiind fundamentale pentru a decide atunci când un pacient are nevoie de investigații suplimentare sau când acesta ar trebui să fie trimis la un specialist” (Importanța algoritmului de diagnostic al sindromului de intestin iritabil în practica clinică). De cele mai multe ori, diagnosticul este pus prin excludere.
Diagnosticul se apropie de cel de sindrom de colon iritabil atunci când persoana care suferă (copil sau adult) are dureri abdominale sau disconfort abdominal cel puțin o dată pe săptămână, timp de cel puțin două luni, fără a prezenta alte afecțiuni sau leziuni care pot traduce durerea. În caz de sindrom de colon iritabil, disconfortul abdominal este însoțit de schimbări ale frecvenței și consistenței scaunului. Tocmai acest lucru este cel care clasifică sindromul de intestin iritabil în patru subtipuri (acestea influențează și alegerea remediilor corespunzătoare):
- Sindrom de colon iritabil cu constipație
- Sindrom de colon iritabil cu diaree
- Sindrom de colon iritabil mixt
- Sindrom de colon iritabil fără subtip
Acestor semne sau simptome care stau la baza diagnosticării li se alătură evacuarea incompletă a intestinului, distensia abdominală, secreția rectală de mucus sau simptome extradigestive. Simptomatologia nu este doar variată, ci și fluctuantă de-a lungul timpului.
”Deși durerea abdominală este o caracteristică proeminentă a sindromului de colon iritabil, prin definiția actuală a bolii, durerea în sine nu este suficientă pentru diagnosticare. Se consideră că o persoană are sindrom de intestin iritabil dacă, în absența altor patologii, suferă de dureri abdominale, împreună cu tulburări ale funcției intestinale, cum ar fi diareea sau constipația. Simptomele variază de la o persoană la alta sau chiar la aceeași persoană de la un episod la altul. (…) Se pare că sindromul intestinului iritabil afectează până la 17% din populația lumii industrializate și este cauza cea mai frecventă pentru care pacienții sunt trimiși la gastroenterologi.” (Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns/Gabor Mate)
Există situații în care simptomele sindromului de colon iritabil se suprapun sau se manifestă în paralel cu simptomele altor afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi constipația cronică, boala celiacă, refluxul gastroesofagian, sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, afecțiuni psihologice.
Pentru a se stabili un diagnostic precis, deseori se recurge la investigații facultative care au rolul de a elimina suspiciunea existenței unei anumite boli organice. Astfel, medicul poate sugera teste de laborator uzuale (hemoleucogramă – pentru excluderea anemiei sau a leucocitozei; fibrinogen, VSH, proteina C reactivă), teste ale funcției tiroidiene, examen de urină, examen coproparazitologic și coprocultură. Se pot recomanda colonoscopia și sigmoidoscopia, ecografia abdominală, teste de malabsorbție, markeri fecali (care pot identifica inflamația mucoasei intestinale), markeri pentru boala celiacă, etc.
”O atenție specială trebuie acordată persoanelor de sex feminin ce se prezintă pentru prima dată cu simptome de intestin iritabil, fiind necesară excluderea unei neoplazii în sfera genitală (în special cancerul ovarian). De asemenea, este necesară investigarea suplimentară, în special prin examen colonoscopic, a pacienților ce se prezintă cu simptome de intestin iritabil la vârste de peste 50 de ani, deoarece simptomatologia poate ascunde un cancer colorectal.” (Importanța algoritmului de diagnostic al sindromului de intestin iritabil în practica clinică / publicația Practica Medicală/Romanian Journal of Medical Practice)
Poate stresul să influențeze sindromul intestinului iritabil?
Medicul Lin Chang, profesor universitar la UCLA Medical School și co-director al UCLA/CURE Neurenteric Disease Program a rezumat astfel înțelegerea actuală a sindromului de intestin iritabil: ”atât factorii de stres externi, cât și cei interni contribuie la dezvoltarea sindromului de intestin iritabil. Printre stresorii externi se numără și abuzul în copilărie și alți factori de stres patologic care alterează capacitatea de răspuns la stres și fac ca o persoană predispusă să fie mai vulnerabilă în a dezvolta sindrom de intestin iritabil. Mai târziu în viață, infecțiile, operațiile chirurgicale, antibioticele și stresorii psihosociali pot să contribuie la instalarea și agravarea sindromului de intestin iritabil.”
În binecunoscuta sa lucrare ” Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, dr. Gabor Mate dedică un întreg capitol (cap. 11 – Totul e în mintea ei) sindromului de intestin iritabil, argumentându-și opinii cu exemple ale unor persoane care au trecut prin dificultăți cauzate de această tulburare funcțională, dar și prin studii care au la bază ideea că ”în cazul durerii abdominale funcționale, mesajele fiziologice din intestin sunt transmise de sistemul nervos și sunt receptate de creier modificat.” Există studii de dată recentă care au determinat că există un istoric de abuz (ce reprezintă un stres major, se înțelege) în cazul persoanelor cu tulburări intestinale, mai ales în cazul pacienților cu sindrom de intestin iritabil sau cu alte tulburări funcționale.
***
”Stresul afectează toate aparatele și sistemele din organism, inclusiv tractul gastrointestinal – nu e de mirare că persoanele care suferă de anxietate se plâng frecvent și de afecțiuni la acest nivel. Când suntem stresați, speriați sau neliniștiți, corpul nostru nu poate digera corespunzător mâncarea și poate ajunge fie să o țină prea mult în sistemul digestiv – rezultatul fiind constipația -, fie să o elimine prea repede – rezultatul fiind sindromul de colon iritabil sau diareea. Stresul ne afectează alegerile alimentare și microbiomul intestinal, care comunică în mod constant cu creierul. Ca urmare, organismul este lipsit de diverse substanțe nutritive esențiale – fie din cauză că nu descompune suficient de repede mâncarea pe care o ingerezi, fie pentru că o elimină înainte de a fi început s-o proceseze. Când aparatul digestiv nu funcționează bine, ne îmbolnăvim din ce în ce mai tare în tot corpul.” (Cum să-ți transformi viața, Nicole LePerra)
Cele mai importante remedii în caz de sindrom de colon iritabil
Obiectivul major al instaurării a unei scheme de tratament este acela de a restabili ritmul de viață normal. Această schemă de tratament cuprinde, în primul rând, o dietă adecvată, modificări semnificative ale stilului de viață, folosirea suplimentelor alimentare necesare și potrivite (în special probiotice), psihoterapie sau consiliere dacă este necesar (chiar hipnoterapie direcționată intestinal pentru cazurile cu simptome severe), toate acestea fiind importante pentru reducerea frecvenței și simptomelor sindromului de intestin iritabil. Bineînțeles, se vor evita factorii declanșatori.
E bine de știut că grăsimile esențiale și aminoacidul glutamină au rolul de a calma inflamația intestinală. Pe de altă parte, antioxidanții vor ajuta organismul să se detoxifice, iar aportul de vitamine și minerale vor ajuta tubul digestiv să funcționeze normal.
În caz de sindrom de colon iritabil, se recomandă vehement renunțarea la alimentele intens procesate, prăjite, cu adaos de cafeină, zahăr, renunțarea la alcool și băuturi carbogazoase. Mesele for fi moderate cantitativ (regula ar fi ”puțin și des”), nu se va mânca înainte de culcare, iar alimentele se vor mesteca foarte bine.
Pe lista de alimente care ar trebui să se regăsească în planul alimentar al persoanelor care suferă de sindrom de colon iritabil se numără: carnea slabă (pește, pui, vită), legume verzi (crude sau gătite), ouă (fierte tari sau ochiuri românești), fulgi de ovăz, brânză uscată, supe de legume/carne, iaurt/lapte bătut/chefir, fructe (prune, caise, banane, smochine, curmale), ceaiuri de plante (cu efecte laxative, la nevoie). De asemenea, hidratarea ajută foarte mult la reglarea digestiei, la fel și exercițiile fizice.
De reținut: regimul alimentar va fi unul personalizat, în funcție de simptomele prezentate de fiecare persoană în parte. La fel și medicația, se va plia pe simptomatologia specifică. De regulă, se prescriu antispastice, medicamente care vor reduce meteorismul abdominal și care vor diminua diareea sau constipația.
Iată 4 suplimente alimentare Nutrific ce pot fi utilizate în caz de sindrom de intestin iritabil:
Senna – laxativ natural – de mii de ani, frunzele de Senna (Cassia angustifolia) sunt folosite pentru tratamentul pe termen scurt al constipației, fiind recomandată și pentru ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.
Probiotic Formula – cu efect pozitiv asupra florei intestinale. În urma studiilor s-a calculat că aproape jumătate din persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil prezintă un dezechilibru de bacterii și, prin urmare, vor avea beneficii folosind probioticele.
Cărbune activ Formula Pro – poate fi de folos la diminuarea meteorismului intestinal în caz de sindrom de colon iritabil (cu predominanța diareei). Este un supliment care acționează eficient în reducerea balonării prin absorbția gazelor intestinale.
Păstură – sursă naturală de probiotice din gama Nutrific Apiterapie, are rolul major de a susține metabolismul, în general, dar și activitatea hepatică și cea a colonului, în special. Păstura stimulează imunitatea, are proprietăți antiinflamatoare, reface flora intestinală și previne dezvoltarea microorganismelor nocive.
***
”Într-un studiu controlat al tratamentului cognitivo-comportamental la pacienții cu sindrom de intestin iritabil, opt ședințe de tratament de grup de două ore pe o perioadă de trei luni au dus la creșterea numărului de strategii cognitive și comportamentale eficiente și la reducerea concomitentă a cazurilor de durere abdominală. În plus, îmbunătățirea a continuat în cadrul unor examinări ulterioare de doi ani.” (Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns/Gabor Mate)
***
Conștientizarea și abordarea proactivă a sindromului de colon iritabil sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate. Prin înțelegerea acestei tulburări și prin adoptarea unei strategii de management eficient, cei care se confruntă cu sindromul de intestin iritabil pot trăi vieți active și împlinite.
Referințe & recomandări:
”Cartea nutriției optime” – Patrick Holford
”Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns” – Gabor Mate
”Sindromul intestinului iritabil” (publicația Practica Medicală/Romanian Journal of Medical Practice)
”Importanța algoritmului de diagnostic al sindromului de intestin iritabil în practica clinică” (publicația Practica Medicală/Romanian Journal of Medical Practice)
”Sindromul de intestin iritabil – diagnostic și tratament în practica medicinei de familie” (publicația Practica Medicală/Romanian Journal of Medical Practice)