Deficitul caloric este un fel de vedetă a sezonului estival mai ales, căci la el se apelează atunci când se dorește o scădere în greutate mai rapidă, dar, în același timp, sănătoasă. Dacă îți dorești să slăbești, a venit momentul să pui caloriile să ”lucreze” în folosul tău pentru a obține corpul și condiția fizică mult dorite. Știi ce e minunat? Că totul depinde de numărul și de calitatea acestora.

Ce reprezintă deficitul caloric și care sunt beneficiile sale

Atunci când vine vorba de pierderea kilogramelor în plus, un concept esențial de luat în calcul este deficitul caloric. Acesta reprezintă diferența între energia consumată prin alimentație și băuturi și energia arsă prin activitate fizică și metabolism bazal. În rândurile de mai jos, vom explora succint conceptul de deficit caloric și importanța sa în atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase.

Așadar, deficitul caloric apare atunci când sunt consumate mai puține calorii decât se ard. Corpul are nevoie de energie pentru a susține funcțiile vitale, cum ar fi respirația, circulația sângelui și reglarea temperaturii. Această energie provine din alimentele și băuturile consumate. Atunci când energia consumată este mai mică decât energia arsă, corpul începe să utilizeze depozitele de grăsime pentru a-și obține necesarul energetic suplimentar. De aici rezultă, ai ghicit, slăbirea treptată.

deficitul caloric mănâncă sănătos

Da, deficitul caloric este cheia unei pierderi în greutate sănătoase și durabile. Cu toate acestea, este important de reținut că deficitul caloric nu înseamnă înfometare sau renunțarea la nutrienții esențiali, nicidecum. Alegerea alimentelor sănătoase și echilibrate și menținerea unei diete variate și adecvate este esențială pentru a furniza organismului toate substanțele nutritive de care are nevoie ca să fie sănătos și să funcționeze normal.

Beneficiile deficitului caloric

Pe lângă pierderea în greutate, deficitul caloric poate aduce și alte beneficii pentru sănătatea organismului. Studiile au arătat că menținerea unui deficit caloric moderat poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, reduce riscul de boli cardiovasculare și contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și nivelului de energie, în special dacă este combinat cu un program de exerciții fizice regulate.

Cum se calculează deficitul caloric (numărul de calorii necesar pentru a slăbi)

Calcularea deficitului caloric implică înțelegerea necesităților calorice individuale. Pentru a pierde în greutate în mod sănătos, este recomandat un deficit caloric moderat, de aproximativ 500-1000 de calorii pe zi. Aceasta înseamnă că ar trebui să consumăm cu 500-1000 de calorii mai puțin decât necesarul nostru zilnic pentru a menține greutatea actuală. Cu toate acestea, este important să nu se reducă aportul caloric sub 1200 de calorii pe zi pentru femei și 1500 de calorii pe zi pentru bărbați, deoarece acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale și scăderea metabolismului.

Cum să atingi un deficit caloric sănătos

Există mai multe strategii pentru a atinge un deficit caloric sănătos, iar unele dintre acestea includ:

  • monitorizarea aportului caloric: ține o evidență corectă a alimentelor și băuturilor consumate pentru a te asigura că ești într-un interval adecvat de calorii;
  • alimentația sănătoasă și echilibrată: alege alimente nutritive, cu valoare calorică redusă și bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale. Nu uita să te hidratezi corespunzător;
  • controlul porțiilor: atenție sporită la dimensiunea porțiilor și la mâncatul în exces (mai ales pe fond emoțional);
  • activitatea fizică regulată: se va combina deficitul caloric cu exerciții fizice regulate pentru a spori arderea caloriilor și a menține tonusul muscular.
deficitul caloric porții mai mici

Nu uita că este foarte important ca pierderea în greutate să fie abordată într-un mod echilibrat și sănătos, evitând dietele restrictive și focusul exclusiv pe numărul de calorii. Dacă situația impune crearea unui plan personalizat și sigur de deficit caloric se va apela și la sfaturile unui specialist în nutriție, dar acest lucru nu este o regulă și depinde de nevoile individuale.

Recomandarea Nutrific

Pentru silueta mult dorită, pentru silueta de vară, specialiștii în suplimente de la Nutrific au creat un protocol complex pentru modelare corporală, format din trei super suplimente alimentare cu beneficii dovedite:

  1. Reducerea Senzației de Foame – un produs 100% natural, obținut din extracte standardizate de Glucomannan și Carcinia cambogia, perfect pentru persoanele care urmează un program de slăbit sau control al greutății. Cu ajutorul acestuia nu vei mai avea probleme cu ”ronțăitul” dintre mese principale ale zilei.
  2. Chitosan – rolul major al acestuia este de a facilita tranzitul alimentelor din stomac către intestin și de a neutraliza toxinele din alimente, întărind și funcția de detoxifiere a ficatului. În plus, reprezintă un suport de nădejde pentru reducerea colesterolului rău și a numărului trigliceridelor.
  3. CLA – uleiul de șofrănel, această sursă naturală bogată în acid linoleic conjugat (CLA) are rolul de a reduce și a elimina grăsimile din organism. Pe lângă faptul că ajută la scăderea în greutate, CLA favorizează creșterea masei musculare.
deficitul caloric

De reținut:

Pe lângă o alimentație corectă și echilibrată din punct de vedere nutritiv și caloric, alături de protocolul pentru modelare corporală de la Nutrific, ai nevoie să fii consecvent(ă) în ceea ce privește activitatea fizică susținută. Fie că alegi să mergi mult pe jos, să alergi, să înoți, să mergi pe bicicletă sau să practici yoga, orice mișcare – cu condiția să fie realizată zi de zi – este binevenită.