De ce să renunți la zahăr când acele câteva minute în care savurezi o delicioasă înghețată de ciocolată sau prăjitura preferată te fac să te simți atât de bine, atât de relaxat(ă)? De ce să renunți la zahăr când, după un prânz consistent, abia aștepți să te delectezi cu un desert gustos? De ce să renunți la zahăr când tot ce vrei atunci când nimic nu-ți iese cum ți-ai dori, când tristețea te acaparează și inspirația te părăsește, este să mănânci două bucățele de ciocolată?

”Pe lângă faptul că, din cele mai vechi timpuri, zahărul ne-a adus alinare și siguranță, îl și asociem de obicei cu fericirea, cu petrecerile și cu iubirea. E ziua ta? Tort. O zi caldă de vară? Înghețată. Sfântul Valentin? Ciocolată. Petrecere la birou? Gogoși. Știi și tu că așa funcționează…” (Molly Carmel – terapeut pentru dependențe și tulburări de alimentație, autoarea cărții ”Adio, zahăr! Renunță complet la diete, scapă de kilogramele în plus și trăiește-ți viața la maximum!”)

De ce să renunț la zahăr dacă îmi place?

De ce să renunți la zahăr? Oricât ți s-ar părea de gustoase alimentele și preparatele care conțin zahăr, adevărul este unul cert și nu o spunem doar noi și cercetările care au studiat problema în laborator, ci chiar corpul tău e mărturie vie: zahărul afectează aspectul fizic, favorizează acumularea de grăsime abdominală, apariția erupțiilor cutanate și iritațiilor la nivelul pielii, afectează calitatea părului.

Consumul de zahăr este asociat cu inflamația din organism, diabetul, anxietatea, problemele cu somnul, imunitatea scăzută, bolile cardiovasculare, migrenele, colesterolul și trigliceridele crescute, osteoporoza, cariile dentare, etc. Unele studii sugerează că zahărul consumat în exces este asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon și cel de sân. Așadar, e adevărat: zahărul afectează fiecare parte a corpului și nu într-un sens pozitiv.

De ce să renunți la zahăr – 6 MOTIVE de luat în calcul

”Când ingerăm zahăr mai mult decât organismul nostru poate metaboliza, acesta e transformat în grăsime, cauzând creșterea în greutate și o întreagă gamă de probleme de sănătate. Nici unul dintre aceste efecte nocive nu te ucide instantaneu. Zahărul te omoară și el, dar o face într-un ritm mult mai lent, ceea ce îl face mult mai perfid. Iată, deci, adevărata problemă: continuăm să consumăm zahăr în ciuda efectelor mortale asupra organismului nostru. Iar asta e la fel ca o sinucidere – numai că este progresivă.” (Molly Carmel)

Foarte multe tipuri de alimente procesate din ziua de azi conțin un adaos mare de zahăr și prea puțini nutrienți benefici organismului. Prăjiturile, biscuiții, bomboanele, produsele de patiserie, pâinea, sosurile, mezelurile și multe alte produse ”ascund” cantități imense de zahăr. Din nefericire, certitudinea este că zahărul reprezintă o substanță cu potențial de a crea dependență. În urma studiilor de specialitate s-a arătat că dependența de zahăr este similară dependențelor de alcool sau opiacee, de exemplu, în ceea ce privește efectele asupra creierului și comportamentului.

”Zahărul îți schimbă creierul, sistemul nervos și sistemul endocrin – adică tot corpul! (…) Zahărul, ca și alte droguri, eliberează o cantitate mare de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru dorință și plăcere. Deși dopamina ne face să ne simțim bine (plăcere), în mare parte ne pune să căutăm (dorință). Așa că, atunci când creierul nostru este plin de dopamină, cum se întâmplă când folosim în exces zahăr, suntem mai motivați să căutăm decât să ne simțim bine. (…) La fel ca și în cazul altor droguri, suntem în căutarea zahărului în ciuda consecințelor negative. Sentimentul de poftă este puternic, o știi bine, și ne motivează să alegem zahărul din nou și din nou, fără să ne pese de efectele dezastruoase asupra corpului…” (Molly Carmel)

Ce spun statisticile despre consumul de zahăr

Potrivit unui raport recent, se pare că România ocupă locul fruntaș în Uniunea Europeană la consumul de zahăr. Statisticile arată că un român consumă în medie 30 kg de zahăr/an. Din cercul vicios descris de un stil de viață dezordonat și nesănătos fac parte, pe lângă consumul exagerat de zahăr și alimente care conțin zahăr, consumul de alcool și tutun, de alimente procesate de tip fast-food, sedentarismul și poluarea. Toate acestea conduc, inevitabil, către afecțiuni medicale severe.

Vestea bună este că depinde de tine să gestionezi cât mai corect situația și să întorci lucrurile în favoarea ta prin adoptarea unui stil de viață bazat pe o alimentație sănătoasă, reducerea cantității de zahăr sau chiar eliminarea acestuia, renunțarea la alcool și tutun, mișcare zilnică și igienă emoțională (diminuarea stresului).

De ce să renunți la zahăr – 6 MOTIVE de luat în calcul

De ce să renunți la zahăr – uite 6 MOTIVE ca să faci asta chiar de ACUM

”Să spun adio zahărului este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată în viață. Faptul că am ieșit dintr-o relație abuzivă cu zahărul mi-a redat viața care acum e mai bună și mai plină de satisfacții decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Merită tot efortul!” (Molly Carmel)

Renunță de zahăr și:

  1. Vei beneficia de claritate mentală, nu vei mai fi confuz(ă), vei reține mai multe într-un timp mai scurt, vei învăța mai repede și mai cu folos.
  2. Pielea, părul și unghiile tale își vor recăpăta frumusețea și vitalitatea.
  3. Vei ține sub control glucoza din sânge care era dată peste cap de ingerarea zahărului. Asta te va ține la distanță de diabet, dar îți va reda și energia și buna funcționare a organismului. 
  4. Vei începe să dai jos kilogramele în plus, căci 100 grame de zahăr adăugat peste 300 de calorii pe lista ta de zi cu zi. Calorii goale, bineînțeles, fără niciun aport nutritiv.
  5. Vei reduce nivelul de inflamație din organism, iar microbiomul îți va mulțumi pentru asta.
  6. Vei sprijini echilibrarea nivelurilor de colesterol și trigliceride. Studiile notează că în câteva săptămâni de la renunțarea la ”otrava albă”, nivelul de colesterol LDL (colesterol ”rău”) poate scădea cu până la 10%.

De reținut:

După ce ai renunțat la zahăr, chiar din primele ore/zile pot apărea diverse simptome printre care se regăsesc: amețeli, anxietate, apetit crescut, oboseală, confuzie, dureri de cap, irascibilitate. Nu te speria, căci vor trece, acestea sunt pasagere și, în scurt timp după luarea deciziei de a elimina zahărul din alimentație, te vei bucura de toate beneficiile despre care ai citit în rândurile de mai sus.

”În decursul evoluției, zahărul era disponibil pentru strămoșii noștri sub formă de fructe doar câteva luni pe an (în perioada recoltei), sau sub formă de miere, care era păzită de albine. Dar, în ultimii ani, se adaugă zahăr în aproape toate alimentele procesate, limitând posibilitatea de alegere a consumatorilor. Natura a avut grijă ca zahărul să fie greu de obținut; omul a ușurat lucrurile.”  (Dr. Robert Lustig, ”Public health: The toxic truth about sugar”)

Recomandarea Nutrific

Reducerea senzației de foame

Nu spune nimeni că este floare la ureche să renunți la zahăr, dar cu voință și cu un ajutor binevenit, acest lucru este posibil. Suplimentul Reducerea Senzației de Foame din gama Nutrific Fit îți stă alături în atingerea obiectivelor. Avantajele sale principale? Reduce apetitul și pofta de dulce, arde grăsimile și te ajută să slăbești într-o manieră sănătoasă. Îl poți comanda direct de pe pagina sa de prezentare sau poți beneficia de oferta sezonului: Protocol Silueta de Vară 2023 – Protocol de (re)modelare corporală care include suplimentele Reducerea Senzației de Foame x 2, Chitosan x 1 și CLA (ulei de șofrănel) x 1.

Click pe foto și descoperă soluția pentru noua ta siluetă din vara 2023

Referințe:

”Adio, zahăr! Renunță complet la diete, scapă de kilogramele în plus și trăiește-ți viața la maximum!” de Molly Carmel

”Alimente care ucid creierul” – Dr. David Perlmutter

”The Impact of Free Sugar on Human Health—A Narrative Review”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9966020/