Știai că de sănătatea ficatului depinde starea de bine a întregului organism? Ficatul este unul dintre cele mai complexe și polivalente organe din corp. Situat în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste, ficatul este, după piele, al doilea organ capabil să se regenereze. Ce înseamnă asta? Dacă a fost afectat, ficatul se poate transforma sau poate crește până la dimensiunile inițiale plecând de la țesutul rămas.

După inimă, ficatul este al doilea organ ca importanță majoră, fiind implicat în peste 300 de funcții vitale.

”Corpul nostru este o adevărată uzină, a cărei activitate este condusă de ficat. Această uzină produce viața, iar materia ei primă sunt substanțele nutritive.” (Mic ghid de sănătate – Ficatul: aliatul cel mai bun pentru o stare perfectă!, dr. Audrey Carsalade)

Ficatul are un rol important în digerarea și asimilarea substanțelor nutritive. De asemenea, este esențial în procesele de depozitare, metabolizare, de sinteză și de detoxifiere. Iată, pe scurt, câteva dintre cele mai cunoscute și importante funcții ale sale:

  • contribuie la reglarea glicemiei;
  • sintetizează multe proteine indispensabile cum sunt albumina (rol în menținerea tensiunii arteriale în limite normale), lipoproteinele care transportă colesterolul, proteina C reactivă (proteina proceselor inflamatorii), globulinele, etc.
  • contribuie la producerea de aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce (triptofanul și fenilalanina, de exemplu);
  • rol esențial în detoxifiere, transformând anumite substanțe toxice în substanțe inofensive;
  • intervine în metabolizarea multor vitamine și în cea a fierului și este ”spațiu de depozitare” pentru vitaminele A, D, E, K, B9 și B12.

Descoperă protocolul Nutrific pentru un ficat sănătos! Alege cura de două luni pentru sănătatea ficatului tău și menține sănătatea organismului la cote potrivite.

Afecțiuni ale ficatului

Printre cele mai întâlnite și cunoscute boli ale ficatului se regăsesc:

  • hepatitetele (virale, medicamentoase, autoimune);
  • fibroza și ciroza hepatică;
  • steatoza hepatică și steatoza hepatică non-alcoolică;
  • cancerul hepatic;
  • icterul.

Ce să faci ca să ai un ficat sănătos

”Așa cum ne alimentăm mașina cu carburantul potrivit pentru ca ea să funcționeze corespunzător, tot așa trebuie să ne îngrijim ficatul prin alegerile noastre alimentare. Alimentația este carburantul nostru, ea ne asigură aportul de vitamine, minerale și oligoelemente, precum și de proteine, glucide și lipide.” (Mic ghid de sănătate – Ficatul: aliatul cel mai bun pentru o stare perfectă!, dr. Audrey Carsalade)

  • Alimentația corectă ajută foarte mult ficatul să gestioneze cu succes sarcinile care-i revin. Este foarte importantă o alimentație sănătoasă, de sezon, de preferat pregătită în casă, o hrană fără pesticide și aditivi alimentari care sunt foarte toxici pentru sănătate;
  • Ai grijă la excesul de colesterol LDL (colesterol rău)! Când este în cantitate prea mare, se acumulează în artere unde oxidează și poate provoca afecțiuni precum arterioscleroza, ateroscleroza, etc.
  • Alege să consumi grăsimi sănătoase: surse de Omega 3 (ulei de in, ulei de nucă, nuci, migdale, semințe de chia, semințe de dovleac, sardine, macrou, hering, etc.);
  • Evită consumul de zahăr alb;
  • Consumă proteine din surse precum pește, fructe de mare, carne de paspre, ouă, cereale, leguminoase, alge, oleaginoase, semințe germinate, etc.
  • Hidratează-te suficient consumând zi de zi până la 2 litri de apă;
  • Folosește ceaiuri din plante medicinale (rozmarin, păpădie, cimbru, turmeric);
  • Există alimente care, sub formă de suc, au rolul de a curăța ficatul (usturoi, grapefruit, sfeclă roșie, varză, broccoli, ridichea neagră, lămâia, turmericul);
  • Renunță la alcool, la băuturile carbogazoase și limitează consumul de cofeină;
  • Fă mișcare, elimină stresul din viața ta;
  • Folosește suplimente alimentare din ingrediente naturale.

Alimente și ingrediente benefice pentru sănătatea ficatului

Pe lângă cele amintite în rândurile de mai sus, mai există și alte alimente și ingrediente benefice pentru sănătatea ficatului. Acestea se regăsesc și în suplimentul Nutrific creat special pentru a susține buna funcționare a acestui organ foarte important: Ficat Formula.

1.Silimarină

Silimarina  este un principiu activ extras din semințele plantei Silybum marianum, cunoscută sub numele de armurariu sau ciulinul laptelui. Este un compus vegetal care face parte din grupul flavonoizilor care are o acțiune pozitivă asupra funcțiilor hepatice. Armurariul a fost utilizat încă din antichitate pentru principiile sale curative, Pliniu cel Bătrân fiind cel care a descoperit legătura dinte sucul de armurariu și vezica biliară.

  • Silimarina este un puternic antioxidant ce favorizează eliminarea radicalilor liberi din organism;
  • Are rol antiinflamator/antiviral/hepatoprotector/detoxifiant;
  • Reduce rezistența la insulină a organismului;
  • Împiedică degradarea celulară și îmbătrânirea prematură a organismului;
  • Îmbunătățește sinteza proteică de la nivelul ficatului;
  • Favorizează regenerarea ficatului prin stimularea producerii de noi celule hepatice;
  • Ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL.
alimente benefice pentru ficat (silimarina)

2. Anghinare

Din rădăcinile, tulpinile și frunzele plantei de anghinare (Cynara scolymus) sunt obținute extracte utilizate în suplimente cu rol adjuvant în afecțiunile hepaticePlanta de anghinare conține vitamine (A, B6, B12, C, K), polifenoli, acid folic, fier, mangan, inulină (cu rol de stimulare a imunității, de facilitare a tranzitului intenstinal), tiamină, niacină, riboflavină. Partea cărnoasă a frunzelor și receptaculul floral sunt consumate în diverse rețete gustoase și sănătoase.

  • Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare;
  • Favorizează creșterea debitului de bilă pe care o secretă organismul;
  • Ajută la scăderea colesterolului rău;
  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Recomandare: ”Top 6 alimente naturale care scad colesterolul

3. Bitartrat de colină

Colina reprezintă o formă a vitaminei B. Adăugat în colină, bitartratul are rolul de a îmbunătăți rata de absorbție a acesteia la nivelul organismului.

  • Ajută la producerea de acetilcolină (necesară funcționării normale a sistemului muscular, corelată cu funcția neurologică);
  • Rol important în funcția hepatică, contribuie la metabolizarea grăsimilor.

4. Cisteina

Cisteina este un aminoacid semi-esențial cu rol antioxidant. Suplimentul Ficat Formula de la Nutrific are în componența sa N-acetil cisteină care are un rol important în procesul de detoxifiere al întregului organism. De asemenea, cisteina ajută la preîntâmpinarea apariției efectelor secundare ale medicamentelor și altor substanțe toxice nocive.

5. Metionina

Metionina este un aminoacid cu conținut de sulf ce acționează intermediar în sinteza fosfolipidelor. Pentru că nu este sintetizată de organism, trebuie să-i fie furnizată acestuia prin alimentație sau administrarea de suplimente care o conțin.

  • Rol în detoxifierea ficatului;
  • Împiedică procesul inflamator;
  • Luptă împotriva dezechilibrelor hormonale;
  • Se regăsește în ouă, pește, cereale integrale, semințe de dovleac, susan, dar și în unele legume, fructe și leguminoase (deși în cantități foarte mici).

6. Inozitol

Inozitolul mai este cunoscut și sub denumirea de vitamina B8, însă acesta este un tip de zahăr, un compus major al membranei celulare. Se regăsește în fructe și legume proaspete, în nuci, ovăz, tărâțe, carne de vită (în special ficatul și inima de vită), ouă, etc.

  • Influențează acțiunea insulinei;
  • Reduce simptomele sindromului metabolic;
  • Modulează dopamina și serotonina;
  • Tratează sindromul ovarelor polichistice.

7. Glutation

Glutationul este un antioxidant puternic care crește capacitatea de detoxifiere a ficatului. Silimarina poate crește nivelul de glutation sintetizat de ficat. Glutationul este definit ca fiind o tripeptită alcătuită din trei aminoacizi: glicina, acidul L-glutamic și L-cisteina. Nivelul glutationului din organism poate fi menținut în limite normale printr-o alimentație sănătoasă, prin reducerea toxinelor și a factorilor de stres și prin multă mișcare.

  • Luptă împotriva radicalilor liberi;
  • Ajută la eliminarea toxinelor din corp;
  • Protejează sistemul imunitar;
  • Menține sănătatea celulelor și țesuturilor;
  • Scade riscul de boli cardiovasculare;
  • Contribuie la detoxifierea ficatului;
  • Reduce leziunile celulare în boala ficatului gras alcoolic/non-alcoolic.
alimente benefice pentru ficat

Știai că…

… anghinarea este depurativă, colalogă (stimulează și facilitează evacuarea bilei în vezica biliară), coleretică (stimulează secreția biliară a ficatului) și hepatoprotectoare?

… ficatul cântărește aproape 2 kilograme și este al doilea cel mai mare organ al omului, după piele?

… ficatul nu doare? Atunci când prezinți senzații de disconfort în partea dreaptă, cel mai des e vorba de acumulare de gaze în intestinul gros sau o colică biliară.

… ficatul secretă până la un litru de bilă pe zi? Bila ajută la digerarea grăsimilor.

… alimentele necorespunzătoare (cu multe E-uri și conservanți), tutunul, alcoolul, anumite medicamente distrug celulele hepatice?

Nu uita!

Remediile naturale de la Nutrific te pot ajuta să-ți revitalizezi organismul, în timp ce susții activitatea și sănătatea ficatului. Descoperă protocolul Nutrific pentru un ficat sănătos! Alege cura de două luni pentru sănătatea ficatului tău și menține sănătatea organismului la cote potrivite.

Citește și: ”Semnele și simptomele bolilor hepatice” & ”Despre steatoza hepatică sau ficatul gras: ce este, dietă, analize, tratament și prevenție”