Toate schimbările sunt provocatoare, iar cele care presupun modificări majore ale stilului de viață pot fi dificil de gestionat dacă nu ne pregătim dinainte pentru a le face față. Ezitările și frica de nereușită care însoțesc de obicei decizia de a intra într-un program de schimbare a stilului de viață pot fi depășite dacă parcurgi în prealabil câteva etape.  

Ține cont de sfaturile noastre și noile schimbări vor deveni rapid o rutină sănătoasă care te va aduce mai aproape de silueta și starea de bine pe care ți le dorești.    

  1. Stabilește-ți obiective realizabile.

Dorința de a schimba ceva peste noapte este, de cele mai multe ori, greu de îndeplinit, iar dietele care promit rezultate minune au rareori efectul scontat. Obiectivele cu care vei începe programul de schimbare a stilului de viață și menținere a sănătății trebuie să fie realiste și adaptate nevoilor pe care le are organismului tău.  

Apelează la noi dacă simți că obiectivele tale sunt prea mari și crezi că îți pot cauza frustrări pe parcursul programului, iar echipa Nutrific Fit te va ajuta să treci cu bine de acest pas. Nu uita că prima și cea mai importantă sursă de motivație este să îți setezi să te simți bine în propriul corp. 

  1. Echilibrează-ți dieta.

Încă dinainte de a începe un program de schimbare a stilului de viață îți recomandăm să înveți să controlezi mai bine când și cât mănânci, dar și cum să îndrepți greșelile alimentare uzuale, cum ar fi nerespectarea unui orar de masă sau mâncatul la ore nepotrivite. 

O alimentație corespunzătoare, bazată pe porții corecte de mâncare, este esențială și destul de ușor de pus în practică dacă: 

  • nu sari peste cele trei mese principale (mic dejun, prânz și cină) 
  • iei două gustări intermediare, la intervale regulate de timp (prima, înainte de ora 12:00, iar cea de-a doua, înainte de ora 18:00) 
  • mănânci micul dejun înainte de ora 10:00, prânzul înainte de ora 15:00, iar cina o iei înainte de ora 20:00  

La fel de important este să îți controlezi porțiile și să nu mănânci o cantitate prea mare de mâncare la o masă – poți folosi farfuriile de desert în locul celor de fel principal. 

  1. Ocupă-te de cumpărături din timp.

Odată stabilit meniul pentru următoarea perioadă, studiază atent felurile de mâncare și notează pe lista de cumpărături doar ingredientele de care vei avea nevoie. Stabilește o zi în care poți merge la cumpărături fără să te grăbești, de preferat în timpul zilei, când magazinele sunt mai bine aprovizionate și nu există riscul să cumperi doar ce mai găsești la raft.  

Respectă lista de cumpărături si nu te abate de la ea. Sfat: Nu pleca la cumpărături flămând, vei avea tendința să cumperi produse în plus sau alimente nesănătoase. 

  1. Reorganizează-ți bucătăria.

Schimbarea stilului de viață vine la pachet cu mai multă disciplină în bucătărie și cu reorganizarea acestui spațiu astfel încât să îți faciliteze îndeplinirea obiectivelor tale nutriționale. Începe cu o curățenie temeinică în frigider, cămară și balcon și aruncă toate alimentele pe care le consideri nesănătoase. Înlocuiește dulciurile cu fructe și consumă-le atunci când ți-e poftă de desert. 

Dacă ai cumva un televizor în bucătărie, scapă și de acesta – persoanele care iau masa în fața televizorului mănâncă mai mult decât cele care se concentrează doar la mâncarea din farfurie. Cumpără plante aromaticeîn ghivece drăguțe ca să împrospătezi look-ul bucătăriei și pe care să le folosești pentru a redefini gustul felurilor de mâncare. Asigură-te că ai un cântar alimentar la îndemână și obișnuiește-te să îți cântărești alimentele.  

  1. sport regulat.

Activitatea fizică zilnică este ingredientul cheie pentru sănătatea și aspectul organismului tău. Mișcarea îți remodelează corpul, îți dă mai multă forță, este benefic pentru inimă și reduce stresul. Dacă nu ești mare fan sport, transformă activitatea fizică în evenimente sociale – mergi în drumeții cu prietenii sau joacă badminton, important este să faci mișcare regulat și să te menții în formă. În prima săptămână, poți începe cu o plimbare de 10 minute, apoi mărește treptat durata până la cel puțin 30 de minute și diversifică tipul de mișcare fizică. 

  1. Hidrateaza-te

Suntem 70% apă și fiecare celulă, țesut și organ din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Apa este singura băutură necesară vieții și menținerii sănătății așa că asigură-te că bei zilnic suficientă. Hidratarea corectă este cel mai bun aliat în controlul greutății corporale deoarece elimină toxinele din organism, ajută digestia și conferă strălucire pielii.  

Dacă uiți sau te chinui să bei cantitatea de apă recomandată (în funcție de greutate, vârstă, sex și starea de sănătate), o poți aroma cu frunze de mentă sau câteva felii de lămâie ori portocală ca să fie mai apetisantă și să o bei mai des. În special dimineața, când organismul este foarte deshidratat după somn, este indicat să bei un pahar de apă pe stomacul gol.  

  1. Relaxează-te

Starea de liniște și relaxare este esențială pentru un stil de viață sănătos și poate fi asigurată în primul rând prin somn suficient. În timpul somnului, metabolismul ia o pauză în care celulele corpului se regenerează și se reîncarcă cu energie, iar lipsa acestuia slăbește organismul și capacitatea acestuia de a rezista stresului cotidian.  

Nevoia de somn variază de la om la om, dar studiile arată că mai puțin de 8 ore de somn pe noapte îți pot afecta sănătatea. De asemenea, încearcă să menții un orar regulat de culcare-trezire: pe cât posibil, mergi la culcare și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi.