Pentru creștini, Postul este un moment de reînnoire spirituală, dar și un adevărat izvor de sănătate, dacă este stim sa tinem post cum trebuie. Ştim cu toţii ce este postul, sau cel puţin credem că ştim, dar nu realizăm că această perioadă, care ar trebui să fie una de detoxifiere, poate să ne facă şi rău, dacă nu respectăm câteva reguli.

Multe persoane tind să asocieze perioada de post cu o cura de slabire insa potrivit specialistilor, dacă nu suntem atenţi putem obţine chiar efectul invers adica sa punem kilograme in plus si asta pentru ca în această perioada, suntem tentati să consumăm produse făinoase în exces, pentru a obţine senzatia de saţietate.

De asemenea, putem foarte uşor să depăşim necesarul caloric zilnic prin consumul a tot felul de produse care arată precum cele de ”dulce”,cum ar fi pateurile, cârnaţii vegetali si alte produse de panificaţie şi patiserie, produsele de soia sau a tot felul de alternative oferite pentru înlocuirea lactatelor.

Ce este postul alimentar?
In general, postul este conceput ca o alimentatie din care au fost excluse carnea dar si produsele de origine animala. Principala lui acţiune este cea de purificare, de odihnire a anumitor organe din corp, de usurare a unor procese şi schimburi interne.

Ce ar trebui sa mancam în perioada postului?
Printre alimentele de baza in perioada postului se află carbohidratii, care sunt oferiti de alimente precum fructe, legume sau cereale integrale. Aceste alimente nu numai că sunt permise în timpul postului, dar sunt şi ideale de consumat, datorită numeroaselor beneficii pe care le au asupra organismului.

Leguminoasele, alegerea ideala in timpul postului
Ca surse proteice, leguminoase sunt alegerea ideală.Iti poti lua proteine din alimente precum: mazăre, fasole, linte, năut, soia sau hrişcă, dar şi ciuperci, quinoa sau năut. Mai mult decât atât, acestea sunt surse excelente de vitamine si minerale care nu numai că te vor ajuta să treci cu bine de perioada postului dar îţi vor şi întări organismul dar si sistemul imunitar si te vor ajuta chiar sa scazi in greutate.

Grasimile vegetale, excelente in timpul postului
In timpul postului este foarte important sa consumam grăsimi vegetale. Pentru asta trebuie sa consumam fructe oleaginoase, de exemplu nucile, migdalele şi seminţele de tot felul, alături de uleiurile vegetale precum uleiul de măsline, de cânepă.
Trebuie să ştii că, deşi există multe alimente care pot fi consumate în această perioadă, cel puţin din privinţa regulilor postului, multe dintre ele ar trebui evitate, asta dacă vrei să îţi păstrezi sănătatea şi forma fizică şi după ce trece postul.

Nu exagerati cu painea, pastele fainoase si cartofii!
Cand ne gandim la post, ne gandim la cartofi, paine, orez sau paste. Pentru a tine un post corect dar si pentru a slabi sau a ne mentine trebuie sa stim ca aceste alimente trebuiesc evitate. Acestea depasesc necesarul zilnic si exista riscul sa ne ingrasam in aceasta perioada. In acest sens, ar trebui, mai degraba, sa ne axam pe legume, crude sau gatite, si fructe, in defavoarea fainoaselor sau a dulciurilor.
Specialistii spun ca in perioada postului ar trebui sa avem un regim alimentar echilibrat care sa contina atat proteine, lipide, cat si carbohidrati, variind proportiile in functie de particularitatile fiecarei persoane in parte. Daca vreti asadar sa tineti post dar sa il tineti sanatos si sa dati si kilogramele jos cel mai indicat este sa apelati la sfatul unui nutritionist care sa va faca un meniu exact pentru organismul vostru.

Inlocuiti carnea cu ciupercile !
O alta problema care apare in perioada postului ii vizeaza direct pe cei care mananca foarte multa carne. Exista persoane care nu pot functiona daca nu mananca zilnic produse pe baza de carne. De multe ori oamenii se plang ca nu au vlaga sau ca ametesc din cauza ca nu mananca produse din carne si spun ca un meniu vegetarian este prea sarac pentru a le hrani nevoile nutritionle. Ce trebuie sa stie insa acesti oameni este faptul ca un aport de apa cu proteine de natura vegetala, ii poate repune rapid pe picioare.
Produsele din carne ce contin multe proteine pot fi inlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale iar cele mai bune alimente sunt ciupercile. In zilele cu dezlegare persoanele care mananca foarte multa carne pot manca fructe de mare si peste .

Nu exagerati cu produsele din soia!
Este extrem de important ca atunci cand tineti post sa nu exagerati cu produsele din soia. Unele persoane au tendinta de a manca zilnic aceleasi produse pentru ca oferta de produse vegetale suficient de hranitoare nu este foarte mare. De asemenea multe persoane descopera ca le place un anumit aliment si il consuma zilnic. Acest lucru poate sa ne afecteze sanatatea si vom ajunge sa punem si kilograme in plus ceea ce nimeni nu isi doreste acest lucru.

Ce putem manca sanatos in timpul postului
Asadar in timpul postului este foarte important sa diversificati alimentele .Exista foarte multe exemple de mancare sanatoase in timpul postului.
Va puteti gati, de exemplu varza calita cu rosii, mancare de fasole verde cu usturoi, ciuperci pe gratar, mancare de ciuperci, spanac, ardei copti, supe de legume sau supe creme, diferite mancaruri cu linte sau cu fasole boabe, mancaruri cu dovlecei. Dovleceii sunt foarte sanatosi, ei intaresc sistemul imunitar, contin vitamina B, C, fibre, apa multa si au putine calorii si grasimi.

Cat de bun este laptele de soia ?
Laptele de soia este un produs la care apelam frecvent in post, insa folosit o perioada indelungata nu ne aduce un beneficiu real din cel putin din doua motive: lipsa totala a calciului si continutul bogat in fitoestrogeni care, desi au actiune anticancerigena, sunt si responsabili de acumularea si depozitarea grasimilor. Consumat in cantitati mari laptele de soia poate sa creasca nivelul estrogenilor din sange, ducand chiar la dezechilibre hormonale. .

Beneficiile postului
Specialistii spun ca postind macar o zi pe saptamana ii oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Daca tinem post de exemplu trei zile ne debarasam corpul de toxine şi ne curatam sangele,postul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar.
Daca vrem insa sa tinem tot postul trebuie sa stim ca trebuie sa bem foarte multa apa. Cel puţin 1,5 litri pe zi pentru a evita sa ne deshidratam dar si pentru a evita blocajul renal
Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului
Postul poate deveni un instrument benefic si asta pentru ca ne oferta claritate şi putere de concentrare. Daca tinem acest post sanatos si mancam alimente sanatoase, postul ne poate oferii şi mai multă energie.

Beneficiile postului negru
Principalul beneficiu al postului negru constă în miraculoasa lui putere de vindecare a organismului. Desigur, nu îl va vindeca propriu-zis într-o singură zi, dar ajută la sporirea vindecării acestuia. Poate că te confrunţi cu o serie de vicii la care vrei să renunţi sau pur şi simplu nu te simţi în apele tale în ultima vreme, o singură zi de post negru va accelera metabolismul tău şi te va ajuta să îţi recapeţi vitalitatea de odinioară.

Detoxifierea prin post
Postul este cea mai rapida metoda de eliminare a toxinelor din organism. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul in timpul postului intra intr-o stare de relaxare, se opreste din procesarea alimentelor recent ingerate si se concentreaza asupra curatarii a ceea ce este deja in interior. In tot acest timp corpul se odihneste iar tonusul si vitalitatea acestuia cresc mai mult decat este posibil prin orice alta procedura. De asemenea odihna este foarte importanta. Este un leac, deoarece ofera vitalitatea de care are nevoie organismul, pentru a elimina reziduurile toxice stocate de-a lungul anilor.

Detoxifierea este un proces natural al organismului, de eliminare sau neutralizare a toxinelor rezultate din functiile biochimice care au loc in colon, ficat, rinichi, plamani si piele. Postul precipita acest proces, deoarece atunci cand organismul nu mai primeste alimente, acesta incepe sa produca energie din rezervele sale de grasime.

Modalitati eficiente de a tine post
Trebuie sa stiti ca postul trebuie sa fie unul bland pentru a fi sanatosi si pentru a scapa chiar si de kilogramele in plus.Un post bland este o modalitate foarte buna de a incepe fara a va infometa. Puteti incepe asadar cu alimente ccare sa contina doar fructe si legume crude, puteti manca si seminte sau nuci. In post consumati supe de legume, beti numai sucuri de legume sau fructe proaspete, mancati salate si incercat sa luati cina mai devreme si asteptati 16 ore fara sa consumati alte alimente.

Postul ne ajuta la pierderea in greutate
Odata ce corpul intra in repaus alimentar si primeste doar alimente sanatoase acesta se obisnuieste sa functioneze fara hrana, dupa cateva zile. Dupa post, stomacul se micsoreaza si atinge o dimensiune normala. Senzatia de plenitudine apare mai repede si dupa o cantitate mai mica de mancare, deoarece organismul semnaleaza faptul ca obiceiurile alimentare s-au modificat.

Studii care susţin beneficiile postului
Un studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California, sugerează că postul impulsioneaza celulele stem să produca noi celule albe în sange, care lupta cu infectiile. In plus, postul are efecte pozitive in intărirea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociata cu procesul de imbatranire si cu un hormon care creşte riscul de aparitie a cancerului şi a tumorilor. Studiul a fost realizat pe mai multe persoane care au ţinut post timp de mai multe zile.

Asadar, postul inseamnă curatare, detoxifiere si indepărtarea cauzelor care provoaca boli, lucruri extrem de benefice pentru sanatatea noastra fizica si spirituala. Daca doriti asadar sa tineti post si in acelasi timp sa aveti grija si de sanatatea voastra si sa scadeti si in greutate, cel mai indicat este sa apelati la un specialist, mai exact la un nutritionist care sa va sfatuiasca ce alimente sunt esentiale in timpul postului dar si ce alimente accepta organismul vostru.