Deseori ai remarcat că se vorbește despre modalitățile optime de a îmbunătăți sistemul circulator, nervos și endocrin pentru că atunci când nu suferă modificări, asigură buna funcționare a organismului uman. Totuși, mai există încă un sistem despre care sigur nu ai auzit: sistemul endocannabinoid (ECS).  

Deși descoperit recent, la începutul anilor 1990, ECS creează mult entuziasm și interes în lumea medicală pe măsură ce își dezvăluie rolul cheie în reglarea homeostaziei și a nenumărate altor procese. Haide să descoperi mai departe cum funcționează ECS și cum optimizarea acestuia este un pilon în starea de wellbeing. 

Sistemul endocannabinoid. Ce este? 

Cunoscut și ca „sistemul de reglementare principal”, ECS este o rețea de comunicații la nivel celular responsabilă de menținerea homeostaziei în toate organele și funcțiile fiziologice ale corpului.  

„Nu există un proces fiziologic în care ECS să nu intervină, de la fertilitate și concepție până la atenuarea durerii, a stării de spirit, sănătății mintale, învățarea, somnul și apetitul pe măsură ce creștem și ne maturizăm, până la modularea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, spune Jessica Knox. , MD, MPH, co-fondator al clinicilor americane de canabinoizi și medic de medicină preventivă. „Activitatea ECS este extrem de complexă și avem încă multe de învățat, dar, cu toate acestea, oferă un nou cadru prin care să înțelegem sănătatea și bunăstarea umană”. 

Deci, cum funcționează mai exact? ECS pare să aibă două componente principale care interacționează între ele: 

  • Compușii numiți canabinoizi – pe care corpul îi poate sintetiza singur din acizi grași esențiali, inclusiv anandamida (AEA) și 2-arachidonoilglicerol (2-AG), care sunt denumiți endocannabinoizi. Canabinoizii pot fi găsiți și în plante precum cânepa (un soi al plantei Cannabis sativa), care se numesc fitocanabinoizi.
  • Receptorii canabinoizi (receptorii CB1 și CB2) — care sunt distribuiți în întregul sistem nervos, inclusiv în creier, în tractul gastro-intestinal și pe celulele imunitare, acoperând întregul corp. 

„Vă puteți imagina endocannabinoizii precum niște chei și receptorii ca niște încuietori”, spune Knox. „Când un endocannabinoid se asociază cu un receptor de canabinoid, deblochează o cascadă largă.” Cercetările sugerează că această interacțiune dintre canabinoizi și receptorii canabinoizi au un rol în reglarea percepției durerii, a stresului, apetitului, dispoziției, memoriei, inflamației intestinale și comunicării intestin-creier. 

Ce este deficitul de endocannabinoid? 

„Cei mai frecvenți factori care contribuie la deficiența ECS sunt cei de obicei responsabili de  sănătatea precară”, spune Knox. „Dietă nesănătoasă și deficiență nutrițională, toxinele din mediu și poluanții chimici, stresul mental și emoțional și modul în care acești factori interacționează.” Stresul, de exemplu, pare să dezechilibreze major ECS prin „activarea enzimelor care apoi descompun endocannabinoizii”, adaugă Rountree. 

  • Fibromialgie; 
  • Migrenă; 
  • Sindromul colonului iritabil. 

Aceste afecțiuni sunt uneori numite „afecțiuni funcționale” sau „sindrom de sensibilitate centrală” și sunt o parte dintre condițiile pentru care ECS ar putea fi vinovată. Ele tind să fie rezistente la majoritatea tratamentelor, așa că cercetătorii caută tratamente pe bază de canabis. 

Dar de unde știi că ai de-a face cu deficiență de endocannabinoid? Din păcate, nu există, încă, o metodă disponibilă comercial pentru a testa tonusul endocannabinoid al cuiva. În general, senzația de dezechilibru sau una dintre afecțiunile cronice de mai sus (mai ales dacă nu se îmbunătățește în ciuda eforturilor) ar putea fi un indicator. 

Susținerea sistemului endocannabinoid cu uleiul de cânepă 

Bunăstarea ECS explică motivația consumului de extract de ulei de cânepă – derivat din semințele și tulpinile plantei de cânepă și conține o varietate de canabinoizi, inclusiv CBD – pentru că pare să îmbunătățească considerabil organismul.  

Motivul este că fitocanabinoizii, precum cei găsiți în extractul de ulei de cânepă cu spectru complet, interacționează cu ECS și receptorii săi în același mod cum o face cu proprii endocannabinoizi, ajutând la refacerea organismului. 

Fitocannabinoizii pot influența ECS în două moduri, explică Rountree. „Fie activează receptorii în mod direct”, acționând în esență ca endocannabinoizii înșiși, fie „blochează enzimele care descompun în mod normal endocannabinoizii”, ceea ce sprijină producerea și conservarea propriilor endocannabinoizi ai organismului. 

Pe măsură ce cercetările privind ECS cresc, mai mulți experți promovează beneficiul potențial al încorporării cânepei în rutina zilnică. „Un produs de cânepă cu spectru complet acționează în esență ca o multivitamină pentru sistemul endocannabinoid”, spune Carl Germano, RD, CNS, CDN, nutriționist clinic și autor al cărții Road to Ananda. Pe lângă o multivitamină, probiotic, omega-3, magneziu și vitamina D, Germano consideră că cânepa este unul dintre bazele unui protocol bun. 

Alte modalități de a susține sistemul endocannabinoid 

Majoritatea practicilor unui stil de viață sănătos contribuie în mare măsură la sprijinirea ECS. „Există o listă lungă de „cannabimimetice”, sau substanțe și practici care imită sau stimulează activitatea sistemului endocannabinoid, pe care oamenii le pot încorpora în rutina lor”, spune Knox. 

Aceste canabimimetice includ o mulțime de alimente, cum ar fi cele care conțin acizi grași omega-3, elemente esențiale pentru formarea propriilor endocanabinoizi în organism. Spre exemplu: somon sau sardine sălbatice, nuci și semințe de in (sau un supliment de ulei de pește de calitate). 

Alte alimente care susțin ECS includ o varietate de ierburi și condimente. Piperul negru, cuișoarele și semințele de chimen negru conțin fitocanabinoid beta-cariofilenă, care acționează direct asupra receptorilor CB2 pentru a regla ECS și a controla inflamația. 

Cantități mici de fitocanabinoizi și nutrienți canabimimetici pot fi găsite și în morcovi, echinaceea, cacao, hamei, cimbru și rozmarin, spune Germano. 

În plus, aproape orice reduce stresul sprijină ECS. „Practicile canabimimetice includ exerciții fizice moderate, respirație profundă, yoga, acupunctură, masaj, meditație, rugăciune și aproape orice altă terapie minte-corp la care te gândești”, spune Knox. „Unul dintre cele mai interesante lucruri despre ECS este că fiziologia sa oferă în sfârșit baza biologică pentru multe tradiții antice de vindecare”. 

 

https://www.mindbodygreen.com/articles/the-endocannabinoid-system-how-it-works-and-what-it-does 

https://www.verywellhealth.com/what-is-the-endocannabinoid-system-4171855