De câțiva ani încoace, somnul și beneficiile sale au început să fie subiectul tot mai multor studii și cercetări. Se știe că un somn de calitate are efecte extraordinare asupra organismului. Cu siguranță ai experimentat pe propria piele diminețile în care, după un somn relaxant de opt ore, te-ai trezit plin(ă) de energie, gata să înfrunți cu optimism o nouă zi. La fel de bine ai experimentat și dimineți când, după o noapte în care ai adormit foarte târziu, ai avut un somn agitat sau te-ai trezit de două – trei ori și cu greu ai mai adormit la loc sau chiar ai fost vizitat de insomnie, te-ai simțit vlăguit(ă), amețit(ă), fără putere de concentrare.

Dacă ai probleme cu calitatea somnului sau doar simți nevoia să o îmbunătățești, aceste rânduri sunt pentru tine!

De ce este important somnul odihnitor

Se pare că organul care are cel mai mult nevoie de un somn odihnitor ca să funcționeze corespunzător este creierul. Creierul are nevoie de timp pentru sine, de un răgaz esențial pentru a se regenera, pentru a o lua de la capăt cu noi provocări. Are nevoie de stadii complete de somn și, în cea mai mare măsură, ține doar de tine să favorizezi întregului organism odihna de care are nevoie pentru a funcționa normal și a fi sănătos. Și nu doar creierul beneficiază de efectele somnului, ci întregul corp: cu ajutorul melatoninei, organismul se relaxează și neutralizează radicalii liberi, se reduc presiunea arterială și ritmul cardiac, ficatul produce rezerve de glicogen, etc.

Iată că somnul odihnitor este un aliat de nădejde, poate cel mai bun din câți există, pentru a ne menține sănătatea organismului în parametri normali.

remedii pentru un somn odihnitor

Cum te poate afecta lipsa somnului

Din păcate, timpurile moderne și-au pus amprenta – iar asta într-un sens negativ – și asupra somnului. Stilul de viață dezechilibrat, dezordonat, alimentația necorespunzătoare, abuzul de cofeină, băuturi energizante și alcool, sedentarismul, stresul cotidian, suprasolicitarea psihicului și sindromul burnout, toate acestea au, în final, același numitor comun: un somn deficitar care, inevitabil, conduce la degradarea sănătății fizice, dar mai ales a celei psiho – emoționale.

”Într-un interval de numai o sută de ani, oamenii și-au abandonat nevoia impusă biologic pentru somn adecvat –  o nevoie pe care evoluția a perfecționat-o timp de 3.400.000 de ani pentru a funcționa în sprijinul funcțiilor care susțin viața. În consecință, decimarea somnului în toate țările industrializate are un impact catastrofal asupra sănătății noastre, asupra speranței de viață, a siguranței, productivității și a educației copiilor noștri.

Această epidemie silențioasă de pierdere a somnului este cea mai mare provocare pentru sănătatea publică pe care trebuie să o depășim în secolul XXI în țările dezvoltate. Dacă vrem să evităm ștreangul sufocant al neglijării somnului, moartea prematură pe care o provoacă și declinul stării de sănătate pe care îl invită, trebuie să se producă o modificare radicală față de felul în care ne raportăm la somn la nivel personal, cultural, profesional și societal.” (”Despre somn – De ce este vital să dormim și să visăm”, Matthew Walker)

Știm sigur că nu îți place să te trezești cu ochii umflați și roșii, cu pleoapele grele, cearcăne și privire tristă, cu pielea obosită, ridată sau chiar iritată. Pe termen scurt, lipsa somnului duce la diminuarea capacității de concentrare, la iritabilitate și emotivitate crescute, la somnolență pe timpul zilei care determină un risc crescut de accidentare. Pe termen lung însă, lipsa somnului are efecte dezastruoase și duce la probleme cu memoria, crește riscul de obezitate și pe cel de apariție a diabetului și bolilor cardiovasculare.

remedii pentru un somn odihnitor

O veste excelentă e aceea că somnul de calitate și evitarea oboselii au început să devină preocupări constante pentru mulți oameni. Dacă te numeri printre aceștia, ți-am pregătit câteva remedii pentru un somn odihnitor foarte ușor de pus în practică.

7 remedii pentru somn odihnitor

  1. Respectă cu strictețe programul de somn: mergi la culcare și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi.
  2. Dormi într-o cameră foarte bine aerisită, unde temperatura ambientală să fie în jurul valorii de 19 grade C. De asemenea, dormitorul trebuie să fie întunecat și, foarte important, lipsit de orice fel de gadget. Fără TV/laptop/telefon/tabletă înainte de somn!
  3. Înainte de somn, relaxează-te și deconectează-te de la activitățile de peste zi. Citește ceva ce îți face plăcere, ascultă muzica preferată sau meditează.
  4. În a doua parte a zilei este foarte important să eviți: băuturile pe bază de cofeină, alcoolul, mesele copioase. Toate acestea îți vor influența negativ calitatea somnului.
  5. Ești de jumătate de oră în pat, dar Moș Ene nu a venit pe la gene? Ridică-te și mergi în altă cameră, fă ceva relaxant ca de exemplu să citești ceva ce-ți place, până când simți că te ia somnul. Anxietatea generată de incapacitatea de a adormi face și mai dificil adormitul.
  6. Potrivit articolului ”Tips for Getting a Good Night`s Sleep” publicat pe platforma nlm.nih.gov, lumina zilei este esențială pentru reglarea tiparelor de somn. Încearcă să te expui adecvat la soare, cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

”Experții în somn recomandă ca, dacă ai probleme cu adormitul, să te expui o oră la lumina soarelui de dimineața și să stingi luminile înainte de culcare.” (Matthew Walker)

7. Apelează la remediile din natură pentru a avea un somn liniștit. Lavanda, valeriana, mușețelul sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute. De asemenea, două suplimente de la Nutrific îți pot fi de ajutor pentru un somn odihnitor:

  •  Somn Formula cu Melatonină de la Nutrific este creat special pentru a te ajuta să adormi mai rapid și să te bucuri de un somn profund și odihnitor. Formula propusă de acest supliment care combină beneficiile melatoniei cu cele ale vitaminei B6, acidului gamma-aminobutiric (GABA) și ale magneziului promovează un somn de calitate.
  • Ulei CBD Nutrific Hempsupliment alimentar 100% românesc, produs într-un laborator din România specializat în prelucrarea cânepii, supliment fără conținut de tetrahidrocannabinol/THC – responsabil pentru efectul psihoactiv. Printre numeroasele beneficii ale acestuia, despre care poți afla mult mai multe intrând direct pe pagina dedicată, se regăsește și îmbunătățirea somnului, fără efecte secundare negative, reducerea insomniei și la îmbunătățirea stării de odihnă.
Efect terapeutic garantat! Click pe foto pentru oferta Nutrific.

În loc de concluzie

Știai că…

… în timpul nopții, se succed cu regularitate două tipuri de somn: somnul lent și somnul paradoxal?

… melatonina este secretată de glanda pineală, atunci când ochii percep întunericul?

… regularitatea orelor de culcare și de trezire ajută la îmbunătățirea calității somnului?

… somnul te ajută să memorezi ceea ce ai învățat înainte de culcare mai mult decât dacă ai petrece același timp învățând în starea de veghe?

… Centrul de Control al Bolilor din S.U.A a declarat tulburările de somn o epidemie de sănătate publică, deoarece consecințele sunt foarte grave: accidente auto, erori medicale, rată crescută de cazuri de diabet și obezitate?

… studii recente au arătat că ciclul de somn – veghe este esențial pentru menținerea unei imunități ridicate, reglarea dispoziției prin intermediul hormonilor precum dopamina, serotonina, cortizolul și melatonina, a tensiunii arteriale, precum și pentru modul eficient sau ineficient prin care absorbim substanțele nutritive, energia și grăsimea din alimente?

Referințe:

”Despre somn – De ce este vital să dormim și să visăm”, Matthew Walker

”Mic ghid de sănătate – somnul: Totul despre cum să dormi mai bine”, Isabelle Arnulf & Vanessa Slimani