I se mai spune și „ucigașul tăcut”. Când nu este depistată la timp și tratată corespunzător crește probabilitatea unui atac de cord, insuficienței cardiace și accidentului vascular cerebral. Probabil nu te așteptai, însă hipertensiunea arterială, căci despre ea este vorba, reprezintă cea mai comună afecțiune în rândul femeilor din România.

Ce spun studiile

Potrivit studiului SEPHAR IV (SEPHAR – Studiul Epidemiologic asupra Prevenției Hipertensiunii Arteriale și a Riscului cardiovascular în România), principala cauză a afecțiunilor cardiovasculare la nivel național (dar și la nivel mondial) este hipertensiunea arterială definită prin prezența valorilor constant crescute ale tensiunii arteriale (peste 140/90 mmHg).

”Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe tot globul, anual circa 30 procente sunt decese de cauză cardiovasculară. În România, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor.” (Societatea Română de Hipertensiune)

Din păcate, populația din România nu excelează la capitolul sănătate. Avem una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Europa, iar bolile cardiovasculare, urmate de cancerul pulmonar sunt cele mai frecvente cauze de deces. Deși obezitatea la adulți este cea mai scăzută din Europa, rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase este mult mai mare comparativ cu media Uniunii Europene.

Cum stau lucrurile

Printre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul femeilor din România se regăsește hipertensiunea arterială, urmată îndeaproape de afecțiunile din sfera ginecologică (endometrioză, fibrom uterin, sindromul ovarelor polichistice, infecții, cancer de col uterin), afecțiunile la nivelul sânului (cancerul de sân), osteoporoza, depresia. În timp, tensiunea arterială mare deteriorează vasele de sânge, creierul, inima și alte organe.

La baza hipertensiunii arteriale se află anumiți factori de risc. Vestea bună este că unii dintre aceștia pot fi modificați, iar aici totul depinde de fiecare în parte să se focuseze pe propria sănătate, pe propria stare de bine.

Recomandare:Hipertensiunea arterială – cauze, simptome, tratament

Care sunt principalii factori care cresc riscul de hipertensiune arterială la femei

  • există anumite afecțiuni care pot duce la creștere tensiunii arteriale, iar printre acestea se numără sindromul metabolic, kilogramele în plus/obezitatea, apneea, boli ale rinichilor, afecțiuni ale tiroidei;
  • anumite medicamente cresc tensiunea: antiinflamatoarele nesteroidiene, antidepresivele, decongestionantele, etc.;
  • alimentația nesănătoasă, alcoolul, tutunul, excesul de cofeină, lipsa de odihnă/somn, sedentarismul, toate acestea contribuie la creșterea tensiunii arteriale;
  • e bine de știut că tensiunea arterială crește odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge îngroșându-se și rigidizându-se;
  • istoricul familial: se pare că dacă în familie există rude de gradul întâi cu hipertensiune crește riscul de tensiune crescută.

Recomandare: Alimente benefice pentru circulația sângelui și sănătatea inimii

Simptomele hipertensiunii arteriale

Sunt situații în care hipertensiunea arterială nu generează o simptomatologie aparte, iar multe persoane realizează că ceva este în neregulă abia când le sunt măsurate valorile tensiunii. Așadar, dacă vrei să vezi cum stai cu tensiunea, cea mai sigură metodă este aceea de a o măsura, fie acasă cu un tensiometru electronic/digital, fie la cabinetul medicului de familie.

Însă există și femei cu hipertensiune arterială care, indiferent de vârsta pe care o au, au semnalat dureri profunde la nivel toracic, uneori și în stare de repaus, dureri însoțite de o stare de oboseală accentuată, lipsă totală de energie, palpitații frecvente, retenție de lichide, episoade de insomnie, dureri de cap severe, transpirații nocturne/diurne, etc.

Ține situația sub control

”Estimăm că prin creșterea nivelului de conștientizare a ceea ce înseamnă hipertensiune arterială și prin îmbunătățirea modalităților de măsurare a tensiunii arteriale, am putea controla mai bine această pandemie cardiovasculară, reducând până în anul 2025 cu până la 25% din cazurile actuale de hipertensiune necontrolată.” (reprezentanții Societății Române de Hipertensiune)

Nu lăsa lucrurile să degenereze și mergi la un control de îndată ce simți că ceva este în neregulă sau dacă bifezi mai multe dintre simptomele enumerate anterior. Într-o situație normală, tensiunea arterială ar trebui măsurată o dată pe an, bineînțeles, mai des dacă se știe că există probleme.

Notam mai sus că există factori de risc ce pot fi îndreptați, așadar depinde doar de tine să te menții pe drumul corect către sănătate. Ce ai de făcut este:

  • să îți însușești un stil de viață adaptat nevoilor tale, bazat pe o alimentație sănătoasă (vezi articolul ”Alimente benefice pentru circulația sângelui și sănătatea inimii”);
  • să reduci sau chiar să elimini consumul de alcool/tutun;
  • să ai grijă să nu acumulezi kilograme în plus, căci orice exces de greutate va forța inima să muncească mai mult, iar de aici va rezulta creșterea tensiunii;
  • să faci mișcare în fiecare zi astfel încât să menții vasele de sânge în bună stare.

Recomandări de Nutrific – specialiști în suplimente

Ce se întâmplă atunci când aduci împreună câteva dintre cele mai bune remedii pentru reglarea tensiunii? Ce se petrece atunci când combini cu folos extractul de tulpină, frunză și floare de trifoi roșu, extractul din frunze de păducel, extractul din sâmburi de struguri cu polifenoli, extractul din frunze de măslin, polenul de păducel, vitaminele B12, B6, Coenzima Q10, magneziul chelat, clorura de potasiu, Bioperina și acidul folic? Din această combinație de ingrediente extraordinare pentru sănătate, Nutrific a creat o formulă specială pentru reglarea și stabilizarea ritmului cardiac, de ajutor persoanelor cu circulație deficitară și celor care suferă din pricina hipertensiunii. Intră pe pagina produsului Tensiune Formula de la Nutrific și află informații interesante și utile despre fiecare ingredient în parte.

Ai probleme din pricina colesterolului LDL mărit, iar de aici ți se trag și cele cu hipertensiunea? Pe lângă o alimentație sănătoasă și însușirea unui stil de viață în care vei include activitățile fizice zilnice, poți apela și la ajutorul suplimentelor alimentare pentru echilibrarea valorilor colesterolului. Colesterol Formula Pro cu polen de albine are rolul de a reduce nivelurile de colesterol LDL și trigliceride. Află mai multe chiar de pe pagina dedicată produsului.

În loc de concluzie

Știai că…

… femeile de vârstă mijlocie care au tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială de gradul I, 130 – 139/80 – 89 mmHG) prezintă un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta sindrom coronarian acut (infarct, miocardic, angină pectorală instabilă)?

… riscurile de a avea probleme cu tensiunea arterială mărită cresc după menopauză? De aceea este indicat ca femeile care se află în acest stadiu din viața lor să meargă la un control de specialitate pentru a-și monitoriza îndeaproape și tensiunea arterială, pe lângă celelalte aspecte importante ce țin de sfera ginecologică, de exemplu.

… există studii care au demonstrat că pilulele contraceptive influențează într-un mod negativ tensiunea arterială, mai ales în cazul femeilor supraponderale, cu istoric familial de hipertensiune, cu afecțiune renală cronică sau care au avut probleme cu hipertensiunea în perioada unei sarcini anterioare?

… potrivit studiului SEPHAR IV (SEPHAR – Studiul Epidemiologic asupra Prevenției Hipertensiunii Arteriale și a Riscului cardiovascular în România), boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor din România?

… există așa-numita hipertensiune gestațională pe care femeile care nu au avut niciodată probleme cu tensiunea o pot dezvolta în perioada sarcinii? Aceasta este o formă secundară de hipertensiune și ar dispărea după naștere.

***

Referințe:

https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure-and-older-adults

https://www.cedars-sinai.org/blog/women-high-blood-pressure.html

http://societate-hipertensiune.ro/2021/05/14/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale/