Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă severă devenită un subiect de actualitate, specific stilului de viață modern. Dacă în urmă cu zeci de ani afecta doar segmentul de populație a cărui vârstă depășea 50 de ani, acum și tinerii au de suferit din pricina tensiunii mărite.

Vinovatul? Stilul de viață dezechilibrat din care fac parte stresul, alimentația nepotrivită, fumatul, consumul exagerat de alcool, sedentarismul, iar dacă acestora li se alătură și factorul genetic, problema hipertensiunii capătă proporții îngrijorătoare. Îngrijorătoare sunt și statisticile care indică faptul că, în România, numărul hipertensivilor a depășit cinci milioane. După vârsta de 65 de ani, tot statisticile spun că două din trei persoane sunt depistate cu tensiune mare.

Tratată superficial sau, mai grav, lăsată netratată, această problemă stă la baza apariției celor mai multe și mai severe boli cardiace. Din păcate, multe persoane ajung la medic și sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială abia după ce au experimentat un episod nefericit (angină pectorală, insuficiență cardiacă, etc.).

Dacă te știi cu tensiunea mare, rândurile de mai jos ți se adresează, ca o aducere aminte a ceea ce ai de făcut pentru a schimba în bine situația în care te regăsești. Dacă te plângi că, din ce în ce mai des, inima ți-o ia la trap, deci ai ceea ce se cheamă palpitații, nu strică să îți faci un control amănunțit pentru a vedea cum stai la capitolul tensiune arterială. Așadar, rândurile de mai jos sunt potrivite și pentru tine. Dacă ești aparținătorul unei persoane cu probleme în această arie de sănătate, poți parcurge acest scurt articol pentru a vedea cum îi poți fi de ajutor.

Ce reprezintă tensiunea arterială și la ce se referă sintagma ”hipertensiune arterială”

Scurt și pe subiect: tensiunea arterială reprezintă presiunea cu care sângele circulă în artere și este definită de două valori, și anume: tensiunea arterială sistolică (prima valoare, mai mare sau maximă), respectiv tensiunea arterială diastolică sau minimă. Diferența dintre cele două ar trebui să fie de circa 40-50 mmHg sau, cu alte cuvinte, tensiunea arterială minimă să măsoare aproximativ jumătate din valoarea tensiunii maxime la care se adaugă 10 mmHg.

Etalonul standard de măsurare pentru tensiunea arterială este coloana de mercur, iar măsurătorile sunt exprimate în milimetri de mercur. Când se măsoară tensiunea, prima cifră din rezultat este cea maximă – tensiunea sistolică, iar cea de-a doua este tensiunea diastolică/minimă (citește mai multe despre măsurarea tensiunii la punctul următor: cum se măsoară tensiunea arterială și care sunt valorile normale).

Prin hipertensiune arterială se înțelege presiunea prea mare de curgere a sângelui prin artere. Aceasta nu are o valoarea anume, fixă, pe parcursul unei zile, ci poate crește în condiții de stres emoțional, de efort fizic, consum exagerat de lichide (5 litri, de exemplu), utilizarea anumitor substanțe (efedrină, adrenalină, etc.), tratamente cu diverse medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, contraceptive, etc.). Bineînțeles, mai sunt și afecțiunile care stau la baza așa-numitei hipertensiuni arteriale secundare: boli endocrine, renale, vasculare congenitale. 

Despre hipertensiunea arterială și valorile sale vorbește pe larg Roger Manson în cartea sa ”Reduceți tensiunea arterială fără medicamente – ghid practic pentru tratarea celei mai frecvente afecțiuni medicale din prezent”:

”Valorile care definesc hipertensiunea arterială sunt 140/90 mmHg, iar cele care definesc prehipertensiunea sunt 130/85 mmHg. Trebuie însă ca, pe lângă aceste valori, să cunoști și alți parametri medicali. Cei mai importanți 12 dintre aceștia sunt nivelul sangvin al colesterolului total, al trigliceridelor, al acidului uric, al proteinei C reactive (CRP), al homocisteinei, al insulinei, al glucozei (glicemia), al gama-glutamiltransferazei (GGT), al albuminei, al creatininei, al aspartat-aminotransferazei sau transaminazei glutaman-oxalacetice (AST/TGO), al alanin-aminotransferazei sau transaminazei glutamat-piruvice (ALT/TGP) și al bilirubinei.”

La polul opus hipertensiunii arteriale se află hipotensiunea arterială, numită și tensiune mică.

măsurare tensiune arterială

Cum se măsoară tensiunea arterială și care sunt valorile normale

Dacă în trecut puteai să-ți măsori tensiunea arterială doar la cabinetul medical, de ceva vreme bună poți face acest lucru singur, la tine acasă. Bineînțeles, trebuie să respecți câțiva pași și o anumită conduită. Măsurarea se va face, de regulă, cu un tensiometru digital. Există zeci sau sute de modele accesibile, unele dintre ele mai performante care au și posibilitatea de a stoca rezultatele măsurătorilor. Dacă ai un tensiometru care nu beneficiază de această funcție, atunci notează-ți rezultate pentru că scopul este să ții o evidență astfel încât, în momentul în care ceva este în neregulă, să discuți concret cu medicul tău. Iată o serie de lucruri pe care trebuie să le urmezi înainte și în timpul măsurării tensiunii arteriale:

  • nu face sport, nu consuma alcool și nu fuma cu minimum 30 de minute înainte;
  • golește-ți vezica în prealabil, căci o vezică plină poate crește ușor tensiunea arterială;
  • relaxează-te înainte, încearcă să nu-ți folosești device-urile și să stai cât mai calm;
  • folosește un tensiometru a cărui manșetă să ți se potrivească. Dacă este prea mică, măsurătoarea poate fi eronată (se întâmplă ca, din cauza manșetelor prea mici, valoarea tensiunii arteriale să crească în mod artificial);
  • stai pe un scaun, cu spatele sprijinit de spătar, cu picioarele pe podea (nu sta picior peste picior), cu brațul sprijinit la nivelul inimii;
  • partea de jos a manșetei trebuie să se afle deasupra curburii cotului; nu uita că aceasta se pune direct pe piele și nu pe haine;
  • dacă simți că e ceva în neregulă și vrei să îți monitorizezi tensiunea arterială îndeaproape, fă acest lucru zi de zi, la aceleași ore. Fă o măsurătoare dimineața și una seara. Nu uita să-ți notezi rezultatele dacă tensiometrul tău nu le stochează. Discută cu medicul tău despre acestea, căci doar el este cel care îți poate pune un diagnostic. Acesta va fi concluzionat și pe baza altor analize medicale și investigații de laborator: electrocardiogramă, ecografie cardiacă, glicemia, hemoglobina/hematocritul, profilul lipidic, creatinina serică, acidul uric, potasemia, sumar de urină, etc.

Cât privește valorile, potrivit cardioportal.ro, tensiunea arterială optimă este de 120/80 mmHg. Iată și o clasificare mai amănunțită a tensiunii arteriale respectiv a hipertensiunii arteriale:

CategoriaSistolicăDiastolică
Optimă< 120 si< 80
Normală120-129 și/sau80-84
Normal înaltă130-139 și/sau85-99
Hipertensiune grad 1140-159 și/sau90-99
Hipertensiune grad 2160-179 și/sau100-109
Hipertensiune grad 3mai mare sau egală cu 180 și/saumai mare sau egală cu 110
Hipertensiune sistolică izolatămai mare sau egală cu 140 și<90

”Dacă ești prehipertensiv (130 cu 85), amintește-ți întotdeauna că un gram de prevenție valorează cât un kilogram de tratamente. Fii proactiv și încearcă să faci ceva în privința acestei probleme.” (Roger Manson)

Știai că…

…hipertensiunea de ”halat alb” este un termen care, de cele mai multe ori, nu definește o hipertensiune nocivă ci un puseu de tensiune temporar cauzat de prezența unui cadru medical (purtător de halat alb)?

Factorii sau cauzele care contribuie la creșterea tensiunii arteriale

Este adevărat că vârsta înaintată reprezintă cel mai important factor și cel mai des invocat, însă nu este singular. Da, vârsta înaintată are legătură cu hipertensiunea, dar se pare că în țările dezvoltate (și nu numai), tinerii se confruntă cu diverse afecțiuni care duc către o tensiune ridicată. Printre acestea se numără diabetul zaharat, obezitatea și colesterolul mărit. Rezistența la insulină (legată de prediabet și diabet de tip 2) este și ea una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale.

”Celulele organismului nu mai reacționează cum trebuie la cantități normale de insulină. Acest lucru este cauzat în special de ingerarea haotică, de către omul modern, a unei cantități imense de zahăr și înlocuitori din zahăr.” (Roger Manson)

Hipertensiunea arterială alimentație

Obezitatea contribuie și ea din plin la îngroșarea rândurilor persoanelor hipertensive. De regulă, cei supraponderali au probleme cu tensiunea ridicată. Regula este simplă: cu cât slăbești mai mult (într-o manieră sănătoasă, se-nțelege) și te apropii de greutatea optimă, cu atât se va echilibra valoarea tensiunii arteriale. O femeie ar avea nevoie de 1200 calorii/zi, în vreme ce un bărbat necesită circa 1800 calorii/zi. Respectă aceste limite și vei observa cum tensiunea arterială se îmbunătățește. Este lucru dovedit că dietele hipocalorice, care au la bază alimente cu niveluri scăzute de grăsimi, reduc tensiunea arterială. Pe lângă obezitate, stresul oxidativ este un factor patogen major în dezvoltarea hipertensiunii.

Ereditatea nu trebuie exclusă din ecuație, căci dacă unul sau ambii părinți au avut hipertensiune arterială, riscul de a o dobândi este mai mare. Cât privește hipertensiunea și sexul, se pare că aceasta este mai frecventă la bărbați, decât la femei.

Consumul exagerat de alcool și tutun, sedentarismul și stresul psihic contribuie și ele la punerea diagnosticului de tensiune arterială. Dacă nu se iau măsuri din pripă și nu se echilibrează situația, în timp pot apărea complicații severe care, uneori, pot fi fatale.

Complicațiile hipertensiunii arteriale

Potrivit cardioportal.ro, riscul de atac de cord se dublează cu fiecare creștere de 20 mmHg a tensiunii arteriale sistolice și cu fiecare creștere de 10 mmHg a tensiunii arteriale diastolice.

Valorile ridicate ale TA duc, în timp, la îmbătrânirea vaselor de sânge și la suprasolicitarea inimii, iar printre cele mai frecvente complicații care pot apărea se numără infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, angina pectorală, accidentul vascular cerebral.

Știai că…

… în absența tratamentului adecvat, persoanele cu hipertensiune arterială au un risc de șase ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă decât cele care fac ceva concret în această privință?

Un stil de viață sănătos = cel mai bun medicament

”Tensiunea arterială ridicată este cea mai des întâlnită afecțiune medicală de pe planetă. Cea mai eficientă terapie pentru hipertensiune arterială pare a fi schimbarea dietei și a stilului de viață. (…)Dietă, sport, suplimente, hormoni, post (dacă este posibil) și renunțarea la orice obicei dăunător ar trebui să rezolve această problemă în șase luni sau chiar mai puțin. Dacă o persoană are probleme cu inima sau este foarte în vârstă, rezultatele vor fi mai puțin remarcabile.” (Roger Manson)

Alege o alimentație care menține tensiunea în limite normale

Este din nou momentul să aducem în discuție renunțarea: renunțarea la ceea ce este nociv pentru sănătate, în general, și pentru tensiunea arterială, în special. În primul rând, trebuie să tai de pe listă consumul exagerat de sare. Da, sarea-n bucate este bună, dar doar consumată cu moderație. Mai exact, ca lucrurile să fie cât de cât clare, specialiștii recomandă o cantitate de maximum 5 grame de sare de masă pe zi. Potrivit estimărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), se pare că diminuarea semnificativă a consumului de sare iodată reduce la jumătate numărul persoanelor hipertensive care beneficiază de terapie medicamentoasă. Consumul exagerat de sare în cazul persoanelor în vârstă, la cele supraponderale sau cu diverse afecțiuni renale, sporește riscul de instalare a hipertensiunii arteriale.

Pe lângă reducerea consumului de sare, este foarte important să scoți din alimentație produsele procesate, cele cu conținut exagerat de grăsimi și să te axezi pe a consuma cât mai multe legume și fructe proaspete, să adopți pe cât posibil o dietă mediteraneană din care să nu lipsească peștele bogat în acizi grași Omega 3. Din alimentația persoanelor cu hipertensiune nu trebuie să lipsească alimentele cu conținut adecvat de antioxidanți, potasiu, seleniu, vitaminele C și E. Toate acestea își aduc aportul împotriva stresului oxidativ și diminuează gradul de inflamație la nivelul endoteliului vascular. Ce să cumperi când te duci la piață? Trece pe listă: broccoli, ardei roșu, avocado, cartofi dulci, cartofi, spanac, morcovi, roșii, citrice, kiwi, banane, fasole, linte, năut, migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui/dovleac (crude, fără sare), pește, fructe de mare, carne de pui.

Introdu mișcarea zilnică în rutina ta

Un stil de viață activ ține boala la distanță, indiferent că vorbim de afecțiunile cardiovasculare sau de alte probleme. Mersul pe jos, mersul pe role/bicicletă, alergarea, yoga, stretching-ul, aerobicul, fotbalul, înotul, tenisul, orice sport este benefic pentru a regla tensiunea arterială. Mișcarea te menține în formă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Mai ușor cu fumatul și consumul de alcool

Știai că…

… pentru un fost fumător, după trei ani de la renunțarea la fumat, riscul de a avea un eveniment cardiovascular devine echivalent cu cel al unui nefumător?

Este clar că renunțarea la fumat are doar beneficii pentru sănătatea întregului organism, dar, punctual, pe subiectul adus aici în discuție, oprirea consumului de tutun scade tensiunea arterială, diminuează riscul de infarct miocardic acut, scade riscul de AVC și prelungește atât calitatea vieții, cât și speranța de viață a pacienților hipertensivi.

La fel stau lucrurile și cu consumul de alcool. Cu cât este mai mic, mai moderat, cu atât riscul de apariție a insuficienței cardiace scade.

hipertensiunea arterială și consumul de tutun

Încearcă să nu te mai stresezi din orice

În ultimii zeci de ani, stresul a devenit – iar asta se întâmplă conștient – inamicul numărul unu al sănătății. Cauzele emoționale ale bolilor nu sunt doar subiecte de dezbatere în cărți de specialitate, ci sunt cât se poate de reale, iar adevărul este că toți suntem afectați pe plan emoțional. Yoga, meditația, exercițiile de respirație și mindfulness, terapia/psihoterapia psihanalitică sunt doar câteva dintre soluțiile la îndemână pentru a înțelege în amănunt cauzele stresului din viața ta și cum poți lucra cu ele astfel încât să le reduci. O viață trăită în armonie este o binecuvântare pentru sănătate!

Suplimente alimentare care echilibrează valorile tensiunii arteriale

Ce se întâmplă atunci când aduci împreună câteva dintre cele mai bune remedii pentru reglarea tensiunii? Ce se petrece atunci când combini cu folos extractul de tulpină, frunză și floare de trifoi roșu, extractul din frunze de păducel, extractul din sâmburi de struguri cu polifenoli, extractul din frunze de măslin, polenul de păducel, vitaminele B12, B6, Coenzima Q10, magneziul chelat, clorura de potasiu, Bioperina și acidul folic? Din această combinație de ingrediente extraordinare pentru sănătate, Nutrific a creat o formulă specială pentru reglarea și stabilizarea ritmului cardiac, de ajutor persoanelor cu circulație deficitară și celor care suferă din pricina hipertensiunii. Intră pe pagina produsului Tensiune Formula de la Nutrific și află info interesante și super utile despre fiecare ingredient în parte.

Tensiune Formula Nutrific

În loc de concluzie: lucruri interesante din istoria cardiologiei românești*

Știai că…

… la început, cardiologia a făcut parte din medicina internă și s-a desprins de aceasta abia la începutul secolului XX? În România, desprinderea a avut loc în perioada postbelică. Cardiologia a apărut ca ramură separată datorită evoluției stilului de viață și a creșterii bolilor cardiovasculare la toate categoriile de pacienți. Un alt factor a fost explozia demografică care a influențat apariția unor sindroame  genetice sau boli congenitale cardiovasculare.

… academicianul Daniel Danielopolu (1884 – 1955) este considerat fondatorul disciplinei cardiologiei în România? Profesorul Danielopolu a studiat tulburările de ritm ale inimii, și-a exercitat profesia de medic în Clinica Medicală de la Filantropia, a fost Ministrul Sănătății și Asistenței Sociale în perioada 1944 – 1945.

… părintele cardiologiei moderne în România este considerat a fi profesorul C.C. Iliescu (1892 – 1978)? Acesta și-a desăvârșit studiile la școala marelui cardiolog englez Thomas Lewis între anii 1912 – 1922. I s-a propus să rămână asistent la catedră, dar refuză și se întoarce în țară unde va organiza un serviciu de cardiologie la nivel național unic în Europa și al doilea din lume după cel din Statele Unite Mexicane.

Surse și recomandări:

cardioportal.ro

*”File alese din istoria cardiologiei românești”, dr. Ana-Maria Cristian

”Reduceți tensiunea arterială fără medicamente”, Roger Mason

https://www.cdc.gov/bloodpressure/measure.htm#:~:text=Put%20both%20feet%20flat%20on,bare%20skin%2C%20not%20over%20clothing.%C2%A0