Dacă tastezi pe Google sintagma ”sănătatea inimii”, această simplă căutare îți va genera peste 5 milioane de rezultate. La nivel european, numărul persoanelor care suferă din pricina afecțiunilor cardiovasculare depășește 11 milioane. La nivel local, problemele cardiace sunt pe prima poziție în topul cauzelor care duc la deces. Interes pentru starea de bine și sănătatea organismului există, însă nu întotdeauna lucrurile care le favorizează sunt respectate îndeaproape. Teoretic, mulți știu ce au de făcut. Practic, la fel de mulți abandonează planurile pozitive la scurt timp după ce se decid a le urma. Realitatea este că nu-i ușor de rezistat tentațiilor promovate de stilul de viață modern. Alimentația gustoasă, dar bogată  în calorii cu zero nutrienți, consumul exagerat de tutun și alcool, device-urile în fața cărora mulți petrec mare parte din zi, lipsa de odihnă/somnul deficitar, toate acestea contribuie la instalarea unui dezechilibru în ceea ce privește sănătatea organismului, în general, și sănătatea inimii, în special.

Cât de mult îți pasă de inima ta

Te-ai întrebat vreodată cât de mult îți pasă de inima ta? Ai pus în balanță deciziile pe care zilnic le iei pentru a te simți cât mai bine în corpul tău? Câte dintre acestea înclină înspre un stil de viață din care nu fac parte excesele alimentare, sedentarismul, poluarea mentală și câte înspre un trai haotic, o alimentație deficitară, nopți pierdute și stres continuu? Dacă nu ți-ai pus până acum astfel de întrebări, este momentul să o faci căci pe lângă factorii nemodificabili care pot deteriora sănătatea inimii (vârsta înaintată, sexul – bărbații sunt mai predispuși la afecțiuni cardiace decât femeile, moștenirea genetică, etc.), există o serie de factori modificabili care pot decide starea ta de sănătate, starea de bine a inimii tale. Despre aceștia am notat mai jos câteva lucruri esențiale.

Cum să ai grijă de sănătatea inimii tale

Care sunt factorii care pun în pericol sănătatea inimii

Cu siguranță nu îți sunt străini termenii colesterol LDL mărit/hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat. Am mai discutat despre ei și cu alte ocazii, le-am dedicat articole pe blog, iar multe dintre suplimentele alimentare Nutrific conțin ingrediente cu beneficii dovedite împotriva acestora. Dependența de tutun și consumul exagerat de alcool se regăsesc pe lista cu factori care influențează negativ sănătatea inimii, la fel și surplusul de kilograme/obezitatea și stresul psihosocial.

Vestea proastă este că cine are probleme cu colesterolul rău mărit, tensiunea ridicată și/sau diabetul zaharat cel mai probabil suferă și de o afecțiune cardiacă sau, în mod cert, sunt predispuși la a dezvolta una. Vestea bună e că o schimbare de stil de viață poate păstra sănătatea inimii în limite normale sau măcar acceptabile. Aici, un rol important îl au factorii care protejează inima.

Care sunt factorii care protejează inima

Schimbările în bine nu se produc peste noapte, asta este de la sine înțeles, însă respectând sfaturile de mai jos, cu răbdare și perseverență, vei putea să îți protejezi sănătatea inimii.

Alimentația sănătoasă – alege o dietă potrivită pentru sănătatea inimii

Înainte de a enumera ce este indicat a face parte dintr-o alimentație corectă, iată alimentele sau ingredientele care trebuie eliminate din mesele zilnice: dulciuri/produse de patiserie, paste făinoase, grăsimi nesănătoase (carne grasă, slănină, frișcă, smântână, etc.). O alimentație sănătoasă nu favorizează doar un număr corect de kilograme, ci reprezintă un factor de protecție pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Probabil cel mai cunoscut sfat când vine vorba de sănătate este legat de alimentația corectă. Pentru ca inima ta să funcționeze în parametri normali, este recomandată dieta de tip mediteranean, bazată pe consumul de fructe, legume, uleiuri vegetale (uleiul de măsline, de exemplu), carne de pește, carne de pasăre, nuci, alune (nesărate), semințe de dovleac, etc.

Iată cum descriu autorii lucrării ”Manualul inimii” regulile care definesc o alimentație sănătoasă din punct de vedere cardiovascular:

– să nu conțină mai mult de 5 g/zi sare;

– să conțină 30-45 g fibre/zi, din cereale, fructe și legume;

– să conțină 200 g de fructe/zi (2 – 3 porții);

– să conțină 200 g de legume/zi (2 – 3 porții);

– să includă pește cel puțin de 2 ori/săptămână, dintre care o porție să fie de pește gras;

– consumul de băuturi alcoolice ar trebui să fie limitat la două pahare/zi (20 g/zi alcool) pentru bărbați și un pahar pe zi (10 g/zi de alcool) pentru femei;

– acizii grași saturați să reprezinte mai puțin de 10% din aportul energetic total, prin înlocuirea lor cu acizi grași polinesaturați;

– acizi grași trans-nesaturați: în cantitate redusă și să nu provină din alimente procesate; să reprezinte sub 1% din consumul energetic alimentar;

− să conţină 30 grame nuci nesărate zilnic;

− se va descuraja consumul de băuturi carbogazoase cu conţinut de zaharuri.

Cum să ai grijă de sănătatea inimii tale  alimentație corectă

Activitatea fizică face bine nu doar inimii, ci întregului corp

Mișcarea zilnică te menține în formă și îți păstrează inima sănătoasă. Încă de la cele mai fragede vârste mișcarea sau o formă de sport trebuie să facă parte din rutina de zi cu zi. Mersul rapid, jogging-ul, înotul, ciclismul, exercițiile fizice, toate sunt utile. Dacă simți că obosești prea repede după ce ai făcut mișcare și ai depășit pragul vârstei de 40 de ani, cel mai bine este să iei legătura cu medicul tău pentru a evalua și a testa capacitatea ta la efort.

Mișcarea are o eficiență dovedită în contextul în care este practicată constant, cel puțin 5 zile pe săptămână. ”Cu alte cuvinte, nu este voie să se întrerupă efortul sau să nu fie continuat mai mult de două zile pe săptămână pentru că așa-numitul efect de antrenament (efectele benefice ale prestării activității fizice) se pierde în cazul unor pauze mai îndelungate și devine absent după trei săptămâni de la oprirea prestării activității fizice.” (”Manualul inimii”)

Suplimentele alimentare țin problemele la mare depărtare

O cură periodică cu vitamine, minerale sau produse apicole este binevenită în orice sezon pentru creșterea imunității. La fel se-ntâmplă și cu suplimentele destinate sănătății inimii. Periodic, acestea trebuie integrate în dieta zilnică. Când vine vorba de a proteja inima, specialiștii în suplimente de la Nutrific recomandă o triadă care nu are cum să dea greș. Hai să le oferim un titlu eroic și să-i numim ”cavalerii inimii”:

Tensiune Formula – supliment cu Coenzima Q10, polen de păducel si frunze de măslin, dedicat menținerii tensiunii arteriale în limitele normale, favorizând astfel sănătatea și starea de bine a întregului organism. Contribuie la funcționarea normală a inimii deoarece acizii grași omega-3 pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol, trigliceride și tensiune arterială.

Click pe foto pentru mai multe info

Omega 3-6-9 + Vitamina E este un supliment complex care conține acizi grași polinesaturați ce acționează sinergic oferind numeroase beneficii sănătății întregului organism.

Colesterol Formula Pro – rolul său este acela de a reduce nivelurile de colesterol LDL și trigliceride, de a curăța arterele și de a îmbunățăți calitatea sângelui prin diminuarea riscului de ateroscleroză sau de acumulare de placă pe pereții arterelor. 

Renunțarea la tutun / alcool

Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular, dar aici vom menționa factorul pozitiv și anume renunțarea la acest obicei nociv.

Știai că…

… fumatul crește riscul de a dezvolta ateroscleroză, dar și de a accelera evoluția acesteia? Astfel, la fumători, există riscul crescut ca bariera dintre sânge și peretele arterial și anume endoteliul, să se altereze, ceea ce va permite colesterolului să pătrundă mult mai ușor și în cantitate mult mai mare în perete, determinând apariția acestei plăci aterosclerotice.  

Nu spune nimeni că este ușor de renunțat la acest viciu, însă nu e imposibil. Cu motivația potrivită sau cu ajutorul terapiei și programelor speciale care există, acest lucru este posibil. Întoarce-ți privirea către o viață sănătoasă și alege ce este mai bun și mai corect pentru tine.

M&M: Meditație și Mindfulness pentru o inimă sănătoasă

Odată cu ritmul rapid de dezvoltare a societății în care trăim, a crescut și nivelul de stres, iar acest lucru se resimte orice am face, oriunde am fi. Cât de nociv este stresul psihosocial? Foarte! Conflictele (cu sine, cu ceilalți), nemulțumirile, tensiunea constantă, munca sub presiunea timpului, toate acestea accelerează pulsul, cresc tensiunea, eliberează hormoni de stres, aduc boala în corp, afectează inima.

Pentru cei care sunt în căutarea echilibrului din acest punct de vedere, meditația, exerciții de respirație și cele de mindfulness, de exersare a prezenței conștiente pot fi foarte utile. De asemenea, tot pentru reducerea, dar mai ales pentru înțelegerea stresului, pentru a pricepe care sunt momentele și situațiile care-l declanșează, de mare ajutor este și consilierea psihologică.

***

După cum vezi, este relativ simplu să ai grijă ca inima ta să fie sănătoasă. Ideal este să reușești a te desprinde de anumite obiceiuri care nu se integrează în tabloul ideal al stării de bine și să te îndrepți către ceea ce te ajută să atingi obiectivul propus: acela de a fi sănătos.

Surse, referințe și recomandări

”Manualul inimii” – elaborat de grupul de Cardiologie Preventivă și Recuperare Cardiovasculară, Editura Clusium, 2020

”Alimente și rețete naturiste pentru hipertensiunea arterială”, Mircea Rădulescu

cardioportal.ro – Societatea Română de Cardiologie

sursă foto: canva