Știm că esti în căutarea unui stil de viață mai sănătos și mai echilibrat, iar sfatul nostru în această direcție este acela de a te întoarce și către remediile din natură, de a găsi soluții eficiente și blânde pentru o stare de bine. Una dintre aceste soluții este planta Senna (Cassia angustifolia), o alegere naturală și inspirată pentru toți cei care doresc să își îmbunătățească funcționarea tranzitului intestinal. De-a lungul timpului, Senna a fost intens utilizată pentru beneficiile sale uimitoare asupra sănătății digestive, fiind un aliat de nădejde în călătoria către echilibrarea sănătății.

Ce este Senna?

Senna – pe numele său științific Cassia angustifolia, mai este denumită și „Regele copacilor”, Aragwadha (în limba sanscrită) și Sanay (în indiană) – este o plantă cu frunze verzi și flori galbene, care face parte din familia Caesalpiniaceae și este cunoscută îndeosebi pentru proprietățile sale laxative naturale.

Este originară din regiunile tropicale din Africa și Asia, iar frunzele sale conțin compuși activi care au fost folosiți în mod tradițional pentru a promova sănătatea tractului digestiv. De asemenea, planta are și păstăi alungite care cresc până la 5 cm lungime și conțin aproximativ șase semințe. Atât frunzele cât și păstăile sunt folosite în scopuri medicinale.

Sunt cunoscute aproximativ 530 de specii de Senna care prosperă în zonele temperate și tropicale, dar cea mai întâlnită și folosită este Cassia angustifolia cu habitatul nativ în regiunea deșertului Thar din Rajasthan, India.

Care sunt compușii activi ai plantei Senna

Compușii de bază, compușii activi ai plantei Senna (Cassia angustifolia) sunt senozidele – grupa de compuși chimici responsabili de efectele laxative și stimulative ale plantei. Acești compuși sunt glicozide antrachinonice și se găsesc în frunzele plantei Senna.

Senozidele au capacitatea de a stimula contracțiile musculare ale intestinelor, ceea ce duce la accelerarea tranzitului intestinal și la evacuarea materiilor fecale. Efectul lor principal este de a trata constipația și de a promova eliminarea regulată a intestinului.

De asemenea, Senna conține și uleiuri volatile, în special uleiul de ricin, cunoscut și el pentru proprietățile laxative.

Acești compuși acționează în mod sinergic pentru a stimula și a regla mișcările intestinale.

Citește și: Ashwagandha – darul naturii pentru echilibru și vindecare 

Ce este și de ce apare constipația

”Constipația este o problemă extrem de frecventă, mai ales în rândul adulților în vârstă, și este definită ca având mai puțin de trei mișcări peristaltice pe săptămână, scaun cu consistență tare, mari dificultăți la defecație sau senzația că nu te poți goli complet, oricât de mult timp ai petrece sau oricât efort ai depune la toaletă. Dacă simptomele durează mai mult de trei luni, constipația este declarată oficial cronică.” (dr. Benjamin Lebwohl)

Constipația se poate instala atunci când:

  • nu bei suficiente lichide;
  • urmezi o dietă săracă în fibre;
  • nu faci mișcare;
  • călătorești frecvent și/sau ai un stil de viață dezechilibrat;
  • ai o medicație care favorizează apariția constipației (medicamentele pentru tensiune, suplimentele cu fier, antidepresivele, medicamentele pentru alergii, etc.).

Punctual: care sunt principalele beneficii ale plantei Senna

Promovează digestia sănătoasă: este renumită pentru efectul său laxativ, care ajută la stimularea tranzitului intestinal și la eliminarea reziduurilor nedorite din organism. Este o alegere excelentă pentru curățarea și detoxifierea naturală a colonului. Potrivit portalului Webmd, suplimentele cu Senna ajută la golirea colonului înainte de o colonoscopie când medicul recomandă, de regulă, un regim specific de utilizat pentru a se asigura că colonul este gol înainte de procedură.

Gestionarea greutății: consumul de Senna poate contribui la controlul greutății prin eliminarea eficientă a deșeurilor și toxinelor din corp. Un tract digestiv sănătos poate susține un metabolism activ.

Sprijin pentru sănătatea intestinală: Senna poate ajuta la reducerea disconfortului abdominal, a balonării și flatulenței, promovând sănătatea generală a intestinelor.

Senna este o alegere ideală pentru femeile care doresc să mențină un sistem digestiv sănătos și să gestioneze confortabil balonarea și disconfortul asociate cu ciclul menstrual.

Recomandarea Nutrific

Există mai multe modalități de a integra Senna în rutina zilnică. Unul dintre cele mai convenabile și eficiente moduri este să optezi pentru suplimentele naturale care conțin extract de Senna. Aceste suplimente oferă doza corectă de Senna pentru a-ți susține sănătatea digestivă fără a te confrunta cu gusturi neplăcute sau doze inexacte.

Specialiștii în suplimente de la Nutrific sunt alături de tine pentru a-ți oferi produse naturale de înaltă calitate care includ Senna, astfel încât poți știi că ai optat pentru ce trebuie. Dacă suferi din cauza constipației cronice sau te confrunți cu sidrom de colon iritabil, alege pentru o perioadă ajutorul Senna, pentru a reveni la un stil de viață sănătos și echilibrat. Intră pe pagina suplimentului nostru SENNA laxativ natural din gama Nutrific Ayurveda pentru a descoperi mai multe detalii.

Ce este Senna și ce beneficii are pentru sănătate

De reținut: combinația de Senna cu alte plante benefice pentru sănătatea digestivă, precum menta sau ghimbirul, poate spori efectele pozitive și poate oferi un sprijin complet pentru bunăstarea ta. De asemenea, mai ales pentru persoanele în vârstă, Senna devine mai eficientă în combaterea constipației atunci când este combinată cu tărâțele psyllium, în prezența unei hidratări optime.

Ce efecte adverse are consumul de Senna și cine nu ar trebui să o ia

După cum vei vedea notat și în descrierea suplimentului Nutrific Senna, se recomandă folosirea pe termen limitat a acestuia, deoarece consumul de Senna poate genera dependența de laxative, intestinul devine leneș, iar în doze prea mari se poate declanșa o diaree severă și pot apărea dureri abdominale nedorite. De asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.

În loc de conluzie

Este în regulă să folosești Senna o perioadă pentru a îți echilibra digestia și, mai ales, pentru a-ți regla tranzitul intestinal, însă ține cont de următoarele aspecte:

  • durează aproximativ opt ca să-și facă efectul, deci cel mai bine este să fie luată înainte de culcare, astfel încât să funcționeze peste noapte;
  • cele mai frecvente efecte secundare sunt crampele stomacale și diareea. Acestea sunt de obicei ușoare și nu durează mult, dar dacă devin supărătoare e bine să întrerupi administrarea suplimentului;
  • nu te speria, căci urina poate deveni roșiatică spre maronie în timpul utilizării Senna. Acest aspect este inofensiv și totul va revini la normal după ce se încetrează administrarea.

Referințe:

www.nhs.uk

www.webmd.com