Ce trebuie sӑ știi despre diabet?

Diabetul zaharat (Mellitus) este o afecțiune cronicӑ, prin care nivelul de zahӑr din sȃnge este excesiv de crescut (fenomen denumit “hiperglicemie”). Conform Federației Internaționale de Diabet, 537 milioane de oameni de pe ȋntreg mapamondul suferӑ ȋn prezent de aceastӑ boalӑ metabolicӑ, despre care știm cӑ, nedescoperitӑ la timp și netratatӑ, duce la serioase complicații de inimӑ, circulație, ochi, rinichi, creier.

Care sunt cauzele diabetului?

Prin procesul de digestie, organismul transformӑ alimentele pe care le consumi ȋn glucozӑ, iar glucoza ajunge ȋn sȃnge. De aici, cu ajutorul hormonului denumit „insulinӑ”, produs de pancreas, glucoza pӑtrunde ȋn interiorul celulelor, unde este utilizatӑ de organism drept sursӑ de energie.

Cȃte tipuri de diabet sunt?

Diabetul apare atunci cȃnd pancreasul nu produce destulӑ insulinӑ sau corpul nu folosește insulina ȋn mod corespunzӑtor. Ȋn funcție de aceste 2 cauze, sunt 2 tipuri mari de diabet:

  Tipul 1, denumit “insulinodependent”, apare atunci cȃnd pancreasul nu produce defel sau ȋn cantitate necesarӑ insulina. Acest tip de diabet este vӑzut ca o boalӑ autoimunӑ, ȋntrucȃt sistemul imunitar al organismului atacӑ și distruge celulele care produc insulina. Diabetul de tip 1 afecteazӑ cca 5-10% din bolnavi și apare mai ales la copii și adolescenți, de aceea se mai numește și “diabet juvenil”.

  Tipul 2, mult mai des ȋntȃlnit (la 90-95% din bolnavi), caracterizeazӑ o boalӑ dobȃnditӑ, de regulӑ, ȋn urma unui anumit stil de viațӑ și apare cȃnd pancreasul nu produce destulӑ insulinӑ sau cȃnd organismul devine rezistent la insulinӑ. Acest tip de diabet se dezvoltӑ ȋn timp și adulții sunt cei mai afectați. Din nefericire, ȋn ultimii ani, statisticile aratӑ cӑ tot mai mulți copii și adolescenți sunt diagnosticați cu tipul 2, pe mӑsurӑ ce crește obezitatea infantilӑ și este neglijatӑ activitatea fizicӑ la aceste vȃrste.

Diabet gestațional

 Ȋn anumite situații, la unele femei ȋnsӑrcinate poate apӑrea un tip de diabet, denumit “gestațional”, mai cu seamӑ ȋn trimestrul ll sau lll. Deoarece ȋn perioada sarcinii corpul gravidelor trece prin diverse schimbӑri, inclusiv metabolice, crește nivelul de zahӑr din sȃnge și corpul nu reușește sӑ secrete destulӑ insulinӑ. De aceea, la aceste gravide se impun analize specifice de sȃnge și o monitorizare atentӑ, pentru a se preveni riscul de avort spontan sau naștere prematurӑ. De regulӑ, nivelul glicemiei se normalizeazӑ dupӑ naștere.

Prediabetul

Ȋn prediabet, nivelul de zahӑr este mai mare decȃt cel normal, dar nu se ridicӑ la valoarea care indicӑ oficial instalarea diabetului de tip 2. Multӑ lume, ȋn special persoanele ȋn vȃrstӑ, obeze sau cele cu o alimentație defectuoasӑ ori cu un stil de viațӑ sedentar dezvoltӑ prediabet. Nedescoperit și netratat la timp, prediabetul crește riscul pentru diabetul de tip 2 și boli vasculare. Schimbarea stilului de viațӑ, alimentația corectӑ și controlul greutӑții ajutӑ adesea la readucerea glicemiei ȋn valori normale.

Care sunt factorii de risc ȋn declanșarea diabetului?

La diabetul de tip 1 factorii de risc nu sunt atȃt de clar configurați, ca la cel de tip 2. Se ia ȋn calcul istoricul familiei (un pӑrinte, frate, sorӑ, cu aceastӑ afecțiune), vȃrsta (copiii și tinerii pȃnӑ ȋn 30 de ani sunt mai afectați), dar și factorii de mediu (o posibilӑ expunere la o infecție viralӑ, alimentație cu conținut excesiv de zahӑr și grӑsimi). Pentru diabetul de tip 2, factorii de risc sunt:

  • prediabetul
  •  obezitatea
  • vȃrsta: peste 45 ani sau mai mult
  • istoricul familiei (pӑrinte, sorӑ, frate cu diabet)
  • sedentarismul, lipsa exercițiilor fizice
  • diabetul gestațional
  • etnia: populația de origine africanӑ, asiaticӑ, sud-americanӑ, din Alaska și cȃteva insule din Pacific este mai predispusӑ.

Care sunt simptomele diabetului?

 Simptomele diabetului de tip 1 debuteazӑ rapid, brusc, ȋn decurs de cȃteva sӑptӑmȃni. Acestea sunt:

–         urinatul des, ȋn special ȋn timpul nopții;

–         senzația intensӑ de sete și de foame;

–         senzația de obosealӑ permanentӑ, reducerea rezistenței la efort;

–         pierderea rapidӑ ȋn greutate;

–         tulburӑri de vedere;

–         lipsa puterii de concentrare, somnolențӑ;

–         uneori, greațӑ, vӑrsӑturi sau dureri abdominale (la copii).

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltӑ lent, pe parcursul a mai multor ani și sunt,  pe lȃngӑ cele de la tipul 1:

–         furnicӑturi, membre amorțite;

–         hipertensiune;

–         depresie;

–         mȃncӑrime piele;

–         vindecare lentӑ, greoaie, a rӑnilor.

Ȋn cazul diabetului gestațional, pe perioada sarcinii se fac niște teste specifice, urmȃnd ca, ȋn caz depistare a diabetului, gravida sӑ fie atent monitorizatӑ.

Ce analize trebuie sӑ faci pentru depistarea diabetului?

Poți afla concentrația de zahӑr din sȃnge (glicemia) printr-un test uzual de sȃnge, efectuat dimineața, pe nemȃncate. Ȋn cazul unei persoane sӑnӑtoase, valoarea glicemiei nu depӑșește 104-106 mg/dl. Ȋnsӑ, dacӑ ȋn urma recoltӑrii ȋn 3 zile diferite, valoarea glicemiei este peste 126 mg/dl de fiecare datӑ, se pune diagnosticul de diabet.

Alte teste pentru depistarea nivelului glicemiei sunt: glicozuria (din sumar urinӑ), testarea hemoglobinei glicate (HbA1c), testul glucozei plasmatice. Pentru aflarea tipului de diabet (1 sau 2), se fac analize de sȃnge pentru identificarea unor anticorpi care atacӑ celulele pancreatice responsabile de producția insulinei.

Valori glicemie la persoane sӑnӑtoase și la persoane cu diabet

Moment al zileiValori glicemie persoane sӑnӑtoaseValori glicemie persoane cu diabet
dimineata, pe nemȃncate74–106 mg/dl80–130 mg/dl
la 1-2 ore dupӑ masӑsub 140 mg/dlsub 180 mg/dl
Valoare glicemie glicatӑ persoane sӑnӑtoaseValoare glicemie glicatӑ persoane cu diabet
        4-6%     sub 7%

Poți sӑ previi diabetul?

E foarte important ca diabetul sӑ fie descoperit cȃt mai repede cu putințӑ, astfel ȋncȃt bolnavul sӑ poatӑ primi tratamentul corespunzӑtor și sӑ poatӑ fi evitate eventuale complicații care pot apӑrea.

  Ȋn cazul diabetului de tip 1, cel puțin pȃnӑ ȋn prezent, nu se cunoaște vreo metodӑ de prevenire. Ȋn schimb, diabetul de tip 2 poate fi prevenit, ȋncӑ din copilӑrie, cu ajutorul unei alimentații sӑnӑtoase, bazatӑ pe fructe și legume, multe fibre, fӑrӑ dulciuri ȋn exces, fӑrӑ sucuri carbogazoase. Nu trebuie neglijate deloc activitatea fizicӑ, sportul, mișcarea ȋn aer liber. Cȃt despre tineri și adulți, stilul de viațӑ este definitoriu: renunțarea, pe cȃt posibil, la fumat, dieta echilibratӑ, sportul, practicat constant, controlul greutӑții, evitarea stresului, sunt factori care reduc riscul de diabet. Conform Societӑții Romȃne de Diabet, Nutriție și Boli metabolice, cca 50% din persoanele cu prediabet dezvoltӑ diabet ȋn urmӑtorii 5 ani. Medicii ȋnsӑ susțin cӑ un regim strict alimentar + exerciții fizice + greutate optimӑ cresc șansele de a nu contracta diabetul de tip 2 ȋn timp sau mӑcar de a-l ȋntȃrzia.

Care este tratamentul diabetului?

Fiind o boalӑ autoimunӑ, diabetul zaharat de tip 1 nu se vindecӑ definitiv, dar poate fi ținut toatӑ viața sub control, prin administrarea de insulinӑ injectabilӑ, administratӑ subcutanat (sub piele) sau sub formӑ de pompӑ de insulinӑ. Pacientul va ține permanent legӑtura cu medicul diabetolog, care va verifica regulat nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), pentru a vedea cum funcționeazӑ planul de tratament indicat. Ȋn plus, va face analize periodice de urinӑ și sȃnge, ȋși va verifica funcția rinichilor și a ficatului, colesterolul și tensiunea arterialӑ. Pacientul se va autotesta zilnic cu aparatul specific (glucometru) și ȋși va monitoriza glicemia de 3-4 ori pe zi, va avea un plan de mese recomandat, o alimentație strictӑ și va practica un control atent al greutӑții. Acolo unde este posibil, exercițiile fizice, mișcarea nu trebuie sӑ lipseascӑ din rutina de zi cu zi.

Tratamentul diabetului de tip 2 se face, de regulӑ, pe cale oralӑ, cu preparate indicate de diabetolog. Pacienții cu tipul 2 nu depind de insulinӑ. Tratamentul medicamentos merge mȃnӑ ȋn mȃnӑ cu regimul alimentar, cu indicația de scӑdere ȋn greutate, ȋn cazul persoanelor supraponderale și, bineȋnțeles, cu practicarea activitӑții fizice moderate.

Pentru echilibrarea glicemiei și reglarea metabolismului, Nutrific recomandӑ, ȋn caz de diabet și prediabet:

Glicemo diabet formula, 60 capsule vegetale

Click pe foto pentru a afla mai multe info utile despre beneficiile acestui supliment Nutrific

Care este regimul alimentar ȋn diabet?

 Ȋn ambele cazuri de diabet, ca și ȋn prediabet, regimul alimentar are un rol esențial. Bolnavii vor renunța la mese copioase, la mȃncare procesatӑ și alimente pline de grӑsimi, la consumul exagerat de sare. Este foarte importantӑ reducerea porțiilor de carbohidrați din farfurie (paste fӑinoase, orez, pȃine albӑ, produse de panificație dulci). Mesele vor fi regulate (3 mese principale pe zi), ȋn porții moderate, se va pune accent pe legume, fructe (cele recomandate doar), carne slabӑ. Meniul ideal al unui diabetic ar trebui sӑ fie constituit din  50% vegetale și legume fӑrӑ amidon, 25% din carbohidrați, iar restul de 25% – proteine.

  Alimente premise ȋn diabet: pȃine graham, carne slabӑ de pui, curcan, vitӑ, pește, caș, urdӑ, semințe, nuci, cereale integrale (ovӑz, quinoa), fructe proaspete, ouӑ, dulciuri ușor ȋndulcite, preparate ȋn casӑ, ceaiuri neȋndulcite (de urzicӑ, pӑpӑdie, ceai verde, ceai negru), legume fӑrӑ amidon (spanac, varzӑ, dovlecei, morcov, ciuperci, vinete, conopidӑ, salatӑ verde, ardei, țelinӑ)

Alimente interzise ȋn diabet: siropuri, bere, vin, bӑuturi carbogazoase, fӑinӑ albӑ, produse ȋndulcite cu zahӑr rafinat, orez, paste, lactate grase, struguri, smochine (fructe uscate, ȋn general), mezeluri. Atenție la legumele cu amidon, se vor consuma ȋn cantitӑți mai reduse: cartofi, fasole, mazӑre, linte.

  Cȃt despre fructe, acestea trebuie alese, ȋn funcție de indicele lor glicemic. Cele cu un IG (indice glicemic) sub 55 sunt cele mai recomandate: avocado, mere, grep-fruit, portocale, cӑpșune, kiwi, mure. Fructele cu un indice glicemic peste 70 sau mai mult: curmale, smochine, pepene roșu, struguri trebuie evitate sau consumate cu multӑ moderație. Nu se recomandӑ consumul fructelor procesate (dulcețuri, compoturi ȋndulcite cu zahӑr), nici al fresh-urilor sau smoothie-urilor cu fructe, din cauza conținutului mare de zahӑr.

Ȋn concluzie: se poate trӑi cu diabet?

  Diabetul este o boalӑ incurabilӑ. Ȋnsӑ, un stil de viațӑ adecvat, monitorizarea atentӑ și ținerea sub control a glicemiei, ȋmpreunӑ cu un regim alimentar corect fac din diabet o boalӑ cu care se poate trӑi, dacӑ este pe deplin ȋnțeleasӑ și acceptatӑ.

Cȃteva curiozitӑți despre diabet.

Știați cӑ:

  • 3% din totalul celor afectați de diabet ȋl reprezintӑ copiii?
  • ȋn cazul diabetului de tip 1, pacienții trebuie sӑ acorde aproape de 10 ori mai mult timp ȋngrijirii acestei afecțiuni, fațӑ de cei cu diabet de tip 2?
  • aproximativ o treime din persoanele care suferӑ de diabet nu știu cӑ au aceastӑ boalӑ?
  • persoanele cu diabet sunt mai predispuse la depresii?
  • persoanele supraponderale au mai multe șanse sӑ dezvolte diabet, 90% din cei diagnosticați cu diabet de tip 2 fiind obezi?
  • rata supraviețuirii este mai micӑ, ȋn cazul diabetului de tip 1, comparativ cu diabetul de tip 2, din cauzӑ cӑ diabetul de tip 2 este de obicei ȋnsoțit și de alte afecțiuni?
  • fulgii de ovӑz, consumați de 4-6 ori pe sӑptӑmȃnӑ, reduc considerabil riscul de a face diabet ȋn timp?
  • termenul “diabet” a fost atribuit acestei boli de medicul grec Aretaeus din Cappadocia, ȋn secolul 1 ȋ.Hr?


surse de informații:

https://www.siditalia.it ›

https://healthy.thewom.it/salute/diabete-mellito/

https://diabetes.orghttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/ www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/diabet-zaharat-tip-1

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/tests-diagnosis