Slăbirea sănătoasă este un obiectiv comun pentru multe persoane, dar este important de amintit că succesul pe termen lung depinde și de abordarea aleasă. Pierdere în greutate nu este sinonimă cu înfometarea sau cu privarea organismului de aportul unor nutrienți esențiali. Este esențial pentru fiecare să găsească metode echilibrate și sustenabile care să sprijine sănătatea generală, în timp ce se realizează și un proces de slăbire.

În această călătorie, suplimentele naturale pot juca un rol semnificativ, oferind un suport suplimentar pentru atingerea obiectivelor de slăbire. Berberina și lăptișorul de matcă sunt două astfel de suplimente care au câștigat atenție datorită beneficiilor multiple pentru sănătate, în general, și pierdere în greutate, în special. Acestea nu doar că ajută la reducerea kilogramelor, dar contribuie și la îmbunătățirea stării generale de sănătate, oferind nutrienți esențiali și susținând procesele metabolice.

Berberina, un compus extras din diverse plante, este recunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și de a regla nivelul de zahăr din sânge. Lăptișorul de matcă, un produs apicol bogat în nutrienți, stimulează metabolismul și susține echilibrul hormonal. Aceste suplimente naturale oferă soluții eficiente pentru slăbirea sănătoasă, fără a compromite starea de bine a organismului.

Citește și: Deficitul caloric sau cum să slăbești sănătos

Berberina + lăptișorul de matcă – cum te ajută să slăbești sănătos

Ce este berberina și care sunt beneficiile sale pentru sănătate

Utilizată în medicina tradițională chineză și în medicina Ayurvedică de aproximativ 5000 de ani, berberina este un compus activ din plante (Hydrastis canadensis/goldenseal, Berberis vulgaris/dracila, Mahonia aquifolium/mahonie, Curcuma longa/turmeric, etc.), recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile ce susțin sănătatea metabolică și bunăstarea sistemului cardiovascular.

Berberina combate grăsimea, reducând nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL din organism și, prin reglarea eliberării de acizi grași, împiedică acumularea grăsimii în organism. În urma unui studiu, în cazul participanților care au primit o doză de 500 mg de berberină de 2-3 ori pe zi pe o perioadă de 3 luni, s-a înregistrat o scădere a colesterolului total cu 29%, iar a colesterolului LDL cu circa 21%.

Berberina, acest alcaloid vegetal care se regăsește în mod natural în scoarța, rădăcinile și tulpinile plantelor ce aparțin genului Berberis, posedă multiple proprietăți benefice, printre cele mai apreciate numărându-se:

 • reduce/reglează valorile glicemiei/stimulează absorbția glucozei în sânge, crește sensibilitatea la insulină, stimulează descompunerea zaharurilor din celule și reduce producția de glucoză în ficat;
 • în urma unei analize a unor studii clinic randomizate, s-a demonstrat că berberina are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2;
 • reduce valorile trigliceridelor plasmatice;
 • rol antiinflamator, antifungic și antimicrobian intestinal/stimulează sănătatea florei intestinale;
 • echilibrează valorile colesterolului – activează AMPK, enzima care controlează modul în care energia este produsă de organism și utilizată de către celule. În acest mod, berberina reduce valorile colesterolului, trigliceridelor, glucozei și crește nivelul de energie, având un impact pozitiv și asupra sănătății inimii;
 • stimulează sănătatea aparatului digestiv;
 • inhibă depunerea de grăsime pe țesuturi și reglează activitatea hormonilor responsabili pentru apetit, pentru stocarea grăsimilor sau pentru producția de energie

Se știe că menținerea unei greutăți corporale sănătoase protejează împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2, accidentelor vasculare cerebrale, osteoartritei și anumitor tipuri de cancer. Berberina ajută și la pierderea în greutate și la reducerea grăsimii abdominale. Într-un studiu restrâns publicat în ”Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, 37 de bărbați și femei cu sindrom metabolic au luat 300 de miligrame de berberină de 3 ori/zi timp de 3 luni. La sfârșitul studiului, indicii de masă corporală (IMC) ai acestora au scăzut de la o categorie ce indica obezitate la cea care definea supraponderalitatea. De asemenea, au pierdut în medie 5 cm din talie.

Persoanele supraponderale sau obeze care doresc să folosească berberina o pot face pe lângă adoptarea unui regim alimentar sănătos și un program de exerciții fizice care susține pierderea în greutate.

Datorită capacităților sale antiinflamatoare și antimicrobiene, berberina sprijină microbiomul intestinal al persoanelor care au afecțiuni gastrointestinale, diaree și supracreștere bacteriană datorată sindromului de intestin iritabil, colitei ulcerative sau a altor boli inflamatorii intestinale.

Într-un studiu randomizat publicat în ”Phytotherapy Research”, pacienții cu sindrom de intestin iritabil predominant diareic au luat 400 de miligrame de berberină/zi timp de 8 săptămâni, fapt care a avut drept rezultat diminuarea episoadelor diareice și precum și reducerea intensității durerii abdominale.

Alte studii și cercetări despre berberină și rolul său în procesul de slăbire

Berberina a atras atenția cercetătorilor datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a ajuta la pierderea în greutate. După cum notam anterior, studiile realizate în ultimii ani confirmă eficiența berberinei în reducerea greutății corporale și în prevenirea obezității. Iată și alte studii care subliniază rolul pe care berberina îl are în această direcție:

– O recenzie publicată în anul 2020 în revista Pharmacological Research a investigat 35 de studii susținute între anii 2006 și 2019. Această recenzie sugerează că berberina este eficientă în reducerea și prevenirea obezității. Studiile analizate au arătat că berberina poate reduce greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei, prin mecanisme precum activarea enzimei AMPK, care stimulează metabolismul energetic și crește arderea grăsimilor. De asemenea, berberina are capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți profilul lipidic, contribuind astfel la prevenirea acumulării excesive de grăsime.

– Un alt studiu publicat pe platforma NCBI a concluzionat că berberina ajută în cadrul procesului de slăbire pe termen lung și previne instalarea obezității. Cercetările au arătat că berberina poate reduce greutatea corporală prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, reglarea metabolismului lipidic și reducerea inflamației. Studiul a evidențiat faptul că berberina poate fi un aliat valoros în menținerea unei greutăți sănătoase și în prevenirea complicațiilor asociate obezității.

– Un studiu publicat pe PubMed a analizat efectele suplimentelor cu berberină asupra greutății corporale, indicelui de masă corporală și circumferinței taliei. Cercetările au arătat că berberina poate reduce semnificativ acești parametri, contribuind astfel la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății generale. Studiul a evidențiat faptul că berberina poate fi utilizată ca parte a unei strategii integrate de slăbire, alături de dietă și exerciții fizice.

Citește și: Cum să elimini grăsimea abdominală

Berberina + lăptișorul de matcă – cum te ajută să slăbești sănătos

Ce este lăptișorul de matcă și care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

Lăptișorul de matcă este unul dintre cele mai renumite componente apicole, cu o traiectorie ascendentă, indiferent de sezonul în care este consumat. Din momentul în care este introdus în dieta de zi cu zi, face minuni în ceea ce privește starea de bine a întregului organism, acționând concomitent pe mai multe paliere. În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat că alungă oboseala și redă energia organismului, îmbunătățește capacitatea de concentrare, fortifică sistemul imunitar.

***

Descoperă toate SUPLIMENTELE din gama NUTRIFIC APITERAPIE și alege-le pe cele de care ai nevoie!

***

În proporție de 50%–60%, lăptișorul de matcă este format din apă, proteine (18%), carbohidrați (15%), lipide (3%–6%), săruri minerale (1,5%) și vitamine. Pe baza analizei spectrometrice moderne, aproximativ 185 de compuși organici au fost detectați în lăptișorul de matcă, royalactina fiind una dintre cele mai importante proteine prezente în lăptișorul de matcă. În plus, lăptișorul de matcă este alcătuit dintr-un număr semnificativ de compuși bioactivi, inclusiv acidul 10-hidroxi-2-decenoic (acid 10 HDA) care are și proprietăți imunomodulatoare, efecte antibacteriene, antivirale, antifungice. Acizi grași, proteine, adenozin monofosfat, oxid N1, adenozină, acetilcolina – cu rol în transmiterea influxului nervos, polifenoli și hormoni precum testosteronul, progesteronul, prolactina și estradiolul sunt alte componente bioactive utile care sunt prezente în lăptișorul de matcă.

Plecând de la componentele de bază ale lăptișorului de matcă, cercetările au atestat că acesta are multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea organismului. Printre cele mai importante se regăsesc următoarele:

 • este un puternic stimulent biologic care activează procesele vitale ale întregului organism;
 • este utilizat pentru rolul său în ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare (menține tensiunea arterială la un nivel optim);
 • reduce nivelurile de colesterol rău, precum și numărul trigliceridelor;
 • îmbunătățește memoria, dar și vederea persoanelor în vârstă;
 • mărește capacitatea de apărare a organismului datorită conținutului de vitamine, săruri și microelemente;
 • contribuie la echilibrarea hormonilor, fiind util în ameliorarea simptomelor menopauzei și în susținerea sănătății reproductive. Studiile arată că poate avea un efect pozitiv asupra nivelurilor hormonale și poate reduce simptomele asociate dezechilibrelor hormonale;
 • adjuvant în tratamentul anemiei prin mărirea numărului de eritrocite, cantitatea hemoglobinei și îmbunătățirea sistemului reticulo-endotelial;
 • este de ajutor și în cazuri de artrită și reumatism;
 • este recomandat în scop profilactic deoarece mărește capacitatea de apărare a întregului organism, acesta devenind mult mai rezistent la răceli sau la alte afecțiuni.

Cum ajută lăptișorul de matcă în procesul de slăbire?

Lăptișorul de matcă poate contribui la pierderea în greutate prin mai multe mecanisme:

–  Stimularea metabolismului – lăptișorul de matcă conține vitamine din complexul B care sunt esențiale pentru metabolismul energetic. Acestea ajută la transformarea alimentelor în energie, ceea ce poate sprijini arderea caloriilor și reducerea greutății corporale.

Reducerea apetitului – studiile sugerează că lăptișorul de matcă poate ajuta la reducerea apetitului și la controlul poftei de mâncare. Acest lucru se datorează capacității sale de a echilibra nivelurile de zahăr din sânge și de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, prevenind astfel fluctuațiile bruște ale glicemiei care pot provoca foamea.

Îmbunătățirea digestiei – lăptișorul de matcă are proprietăți prebiotice care susțin sănătatea microbiomului intestinal. O digestie sănătoasă este esențială pentru pierderea în greutate, deoarece permite o absorbție eficientă a nutrienților și previne balonarea și disconfortul abdominal.

Creșterea energiei și a activității fizice – prin creșterea nivelurilor de energie și vitalitate, lăptișorul de matcă poate încuraja un stil de viață activ. Activitatea fizică regulată este esențială pentru arderea caloriilor și pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Studiile recente sugerează că lăptișorul de matcă poate avea efecte benefice asupra pierderii în greutate. Un studiu publicat în „Journal of Nutritional Science and Vitaminology” a arătat că lăptișorul de matcă poate reduce grăsimea corporală și poate îmbunătăți profilul lipidic la subiecții supraponderali.

Berberina + lăptișorul de matcă – cum te ajută să slăbești sănătos

Citește și: Lăptișorul de matcă, minune a naturii

Berberina și lăptișorul de matcă într-un singur produs: Berberina PLUS

Suplimentele alimentare complexe, care combină beneficiile mai multor ingrediente active, devin din ce în ce mai populare datorită eficienței lor sporite și a sinergiei oferite de componentele multiple. Un exemplu perfect în acest sens este Berberina PLUS de la Nutrific, un supliment care combină beneficiile berberinei și ale lăptișorului de matcă pentru a oferi un suport complet în procesul de slăbire.

Suplimentul alimentar Berberina Plus de la Nutrific este îmbogățit cu lăptișor de matcă liofilizat. Această asociere reprezintă o strategie inovatoare pentru susținerea sănătății organismului. În timp ce berberina vizează aspectele metabolice și contribuie la sănătatea inimii și a sistemului digestiv, lăptișorul de matcă oferă un boost de energie și vitalitate, întărește sistemul imunitar și oferă suport antioxidant. Această combinație sinergică maximizează beneficiile individuale ale fiecărui component, oferind o soluție completă pentru menținerea sănătății și promovarea longevității.

***

Berberina PLUS de la Nutrific reprezintă o soluția complexă și eficientă pentru cei care doresc să slăbească într-un mod sănătos și sustenabil. Combinând beneficiile puternice ale berberinei și ale lăptișorului de matcă, suplimentul Nutrific oferă suport metabolic, controlează apetitul, îmbunătățește digestia și crește nivelurile de energie și vitalitate. Utilizarea Berberinei PLUS în cadrul unui stil de viață activ și a unei alimentații echilibrate poate contribui semnificativ la pierderea în greutate și la menținerea unei stări generale de sănătate.