Lăptișorul de matcă reprezintă unul dintre cele mai căutate și apreciate remedii apicole. În ciuda multitudinii de produse destinate întăririi imunității, în special, și susținerii unei bune funcționări a întregului organism, în general, se pare că renumele și eficiența lăptișorului de matcă nu au fost diminuate. Este în continuare căutat, folosit și recomandat nu doar la nivel local, ci în întreaga lume. Există numeroase studii care i-au demonstrat, rând pe rând, potențialul curativ. Proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene se numără printre beneficiile pentru care lăptișorul de matcă este atât de utilizat.

Mai înainte de a afla care sunt avantajele consumului regulat de lăptișor de matcă sau a unei cure cu acest produs apicol, te invităm să descoperi care a fost traiectoria istorică a acestuia, căci, da, lăptișorul de matcă a fost venerat încă din antichitate și merită ca parcursul său istoric să fie reamintit și în aceste rânduri.

Lăptișorul de matcă – din Grecia Antică până în zilele noastre

Primele atestări istorice ale utilizării lăptișorului de matcă în beneficiul oamenilor datează din Grecia Antică. La poalele muntelui Olimp se credea că ambrozia – nectarul care oferea zeilor nemurirea, era alcătuit, în mare parte, din lăptișor de matcă. La acea vreme era consumat fără a i se cunoaște efectele sale specifice pentru care azi este atât de apreciat. Istoricii vremii notau că fagurii erau mărunțiți cu tot cu mierea din interior, cu larve, propolis, polen și lăptișor de matcă și apoi consumați ca atare.

Primul care a descoperit rolul lăptișorului de matcă în cadrul stupului a fost Aristotel. Acesta a studiat efectele pe care lăptișorul le avea asupra reginei și i-a atribuit rolul de a spori rezistența fizică. În plus, i-a anticipat suportul în ceea ce privește îmbunătățirea capacității intelectuale. Se spune că la școala lui Aristotel micul dejun conținea exclusiv miere și lăptișor de matcă.

Dacă în Grecia Antică lăptișorul de matcă era situat pe piedestalul nemuririi, în Egiptul acelorași vremi, lăptișorul era folosit și ca un produs cosmetic, apreciat de însăși regina Cleopatra ca unul dintre secretele sale personale de înfrumusețare și întreținere. Tot în acea perioadă, lăptișorul de matcă a devenit un simbol al forței și măreției faraonilor care îl includeau frecvent în alimentație.

Pe teritoriul Asiei, în special în China, lăptișorul de matcă era utilizat cu succes în medicina tradițională. Produs exclusiv în bogatele grădini ale suveranilor, lăptișorul de matcă a fost corelat cu longevitatea, dar și cu potența (chiar și la vârste înaintate) dinastiilor antice din China.

Jan Swammerdam (1637 – 1680), un naturalist și entomolog de origine olandeză, a fost primul care a descris compusul de hrană din celula regală, descoperind că ”șeful stupului” este o regină și nu un rege așa cum s-a presupus până în secolul al XVII-lea.

Termenul ”lăptișor de matcă” a fost inventat de omul de știință francez Rene Antoine de Reaumur (1683 – 1757) cu scopul de a denumi hrana mătcii, hrana reginei, corelând această denumire cu faptul că matca era foarte prosperă.

În anul 1852, reverendul Langstroth, cunoscut drept părintele apiculturii americane, a fost primul care a analizat din punct de vedere chimic componența lăptișorului de matcă. Cu toate acestea, el a folosit metode care nu garantau o informație semnificativă din punct de vedere științific. De asemenea, Langstroth a fost cel care a propus ca lăptișorul de matcă să fie utilizat ca produs comercial, în special în zonele în care producția de miere nu era rentabilă.

Utilizarea sa ca produs funcțional pentru îmbunătățirea sănătății, în general, a fost amplu cercetată odată cu dezvoltarea a ceea ce astăzi cunoaștem sub denumirea de apiterapie. De atunci și până acum, particularitățile și proprietățile curative ale lăptișorului de matcă s-au aflat și se află sub lupa atentă a cercetătorilor care i-au recunoscut meritele și l-au recomandat pentru folosirea pe scară largă.  

ce conține lăptișorul de matcă
Compoziția principală a lăptișorului de matcă (sursă: https://www.sciencedirect.com/)

Lăptișorul de matcă – beneficii dovedite

În proporție de 50%–60%, acesta este format din apă, proteine (18%), carbohidrați (15%), lipide (3%–6%), săruri minerale (1,5%) și vitamine. Pe baza analizei spectrometrice moderne, aproximativ 185 de compuși organici au fost detectați în lăptișorul de matcă. Royalactina este cea mai importantă proteină prezentă în lăptișorul de matcă. În plus, lăptișorul de matcă este alcătuit dintr-un număr semnificativ de compuși bioactivi, inclusiv acidul 10-hidroxi-2-decenoic care are unele proprietăți imunomodulatoare. Acizi grași, proteine, adenozin monofosfat, oxid N1, adenozină, acetilcolina, polifenoli și hormoni precum testosteronul, progesteronul, prolactina și estradiolul sunt alte componente bioactive utile care sunt prezente în lăptișorul de matcă.

Plecând de la toate aceste componente de bază, cercetările au atestat că lăptișorul de matcă are multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea organismului. Iată-le pe cele mai importante:

  • este un puternic stimulent biologic care activează procesele vitale ale întregului organism;
  • este utilizat pentru rolul său în ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare (menține tensiunea arterială la un nivel optim), dar și în cazul bolnavilor de diabet zaharat;
  • îmbunătățește memoria, dar și vederea și apetitul persoanelor în vârstă;
  • mărește capacitatea de apărare a organismului datorită conținutului de vitamine, săruri și microelemente;
  • reglează funcțiile glandelor cu secreție internă;
  • adjuvant în tratamentul anemiei prin mărirea numărului de eritrocite, cantitatea hemoglobinei și îmbunătățirea sistemului reticulo-endotelial;
  • este de ajutor și în cazuri de artrită și reumatism;
  • este recomandat în scop profilactic deoarece mărește capacitatea de apărare a întregului organism, acesta devenind mult mai rezistent la răceli sau la alte afecțiuni;
  • mai multe studii recente efectuate pe lăptișorul de matcă au scos la iveală faptul că acesta este  eficient împotriva multor bacterii multirezistente cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
Api formulă Imunitate cu lăptișor de matcă

Creșterea imunității organismului cu ajutorul lăptișorului de matcă și alte produse apicole

Creșterea imunității organismului nu ar trebui să fie o preocupare sezonieră, ci una de interes permanent. Bolile nu își fac simțită prezenta doar în sezonul rece. Plecând de la un sistem imunitar precar, este foarte ușor ca o simplă răceală sau o afecțiune respiratorie să-și facă de cap într-un organism lipsit de apărare.

Unul dintre ajutoarele de bază în stimularea imunității este și lăptișorul de matcă. În combinație cu propolisul și polenul, lăptișorul de matcă este unul dintre ingredientele care stau la baza suplimentului Nutrific API Formula Imunitate, supliment destinat unei bune funcționări a organismului. API Formula Imunitate se recomandă a fi utilizat pentru întărirea imunității, dar și în caz de răceală și gripă, diverse infecții, sinuzită, anemie, infecții ale tractului urinar, lipsă de energie, etc.

despre lăptișorul de matcă

***

Lăptișorul de matcă, din momentul în care este introdus în dieta de zi cu zi, face minuni în ceea ce privește starea de bine a organismului. Alungă oboseala, îmbunătățește capacitatea de lucru, fortifică sistemul imunitar. Nu aștepta ca boala să te slăbească, căci prevenția este mult mai importantă și mai la îndemână decât orice tratament. Bogat în oligoelemente și compuși biologici activi cu o combinație naturală valoroasă, în proteine, vitamine, aminoacizi, enzime, etc. lăptișorul de matcă întinerește organismul grație efectului său regenerator. Este o sursă naturală de sănătate accesibilă și la îndemâna tuturor.

Referințe:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501316300830

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

”Apiterapia pentru toți”, C. Antonov