Se întâmplă ca persoanele care își solicită mâinile în mod constant, fie prin practicarea unui sport (tenis, golf, rugby, ciclism, gimnastică), fie prin intermediul meseriei (pictori, sculptori, violoniști, cei care lucrează foarte multe ore pe zi la calculator, etc.) să se plângă de un disconfort și chiar de dureri severe și inflamații persistente în zona încheieturii mâinii. Durerile pot varia ca intensitate (de la discrete la severe) sau pot fi resimțite sub forma unor șocuri electrice și, de obicei, tind să apară în timpul somnului sau peste zi, când persoana afectată ține ceva în mână sau șofează.

În astfel de situații se întâmplă deseori ca, în urma unui control medical amănunțit, să fie pus diagnosticul de sindrom de tunel carpian (STC). Vestea bună e că această condiție poate fi ameliorată printr-un tratament conservator, cu condiția să fi fost depistată într-un stadiu incipient.

Parcurge articolul până la final și află care este simptomatologia sindromului de tunel carpian, de ce apare acesta, cum poate fi pus un diagnostic precis, care sunt opțiunile de tratament, dar și remediile care merită a fi aplicate pentru a-l ține sub control, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Ce este tunelul carpian

Tunelul carpian este o structură fibroasă, un canal îngust și rigid situat în partea inferioară a palmelor, format din oasele carpiene și ligamentele care le conectează. Prin acest tunel trece nervul median care controlează mișcările degetelor, cu excepția degetului mic. În momentul în care canalul se micșorează, această acțiune duce la o compresie a nervului, la o presiune asupra sa, astfel declanșându-se așa-numitul sindrom de tunel carpian (STC).

Sindromul de tunel carpian

Ce este sindromul de tunel carpian, de ce apare și care sunt simptomele ce-l însoțesc

Conform specialiștilor, sindromul de tunel carpian sau de canal carpian, cum mai este denumit, este definit drept o neuropatie de compresie pusă pe seama inflamației tendoanelor de la nivelul canalului carpian sau ale articulației pumnului care duc la îngustarea tunelului carpian. Simptomele inițiale se percep sub forma unor furnicături la nivelul degetelor și senzații de amorțire care pot lua amploare fie în timpul zilei, în timpul șofatului sau când mâna este îndoită, fie pe timpul nopții, din cauza unei anumite poziții a mâinii. De obicei, frecvența acestor simptome de debut a fost semnalată cu precădere în timpul nopții.

În acest stadiu incipient ar fi bine ca persoanele care se plâng de simptomatologia descrisă anterior să se prezinte la medic pentru o evaluare și o diagnosticare corecte. Cu cât este depistat din timp, cu atât sindromul de tunel carpian poate fi gestionat mai bine.

Nebăgate în seamă, simptomele cresc în intensitate, evoluează și se multiplică. Se poate ajunge la dificultatea de a ține în mână obiecte, la senzații de ”curentare” la nivelul degetelor (asta pe lângă furnicăturile și amorțeala care pot urca în sus, de-a lungul brațului), dureri severe și crampe musculare însoțite de slăbiciune și pierderea coordonării și a sensibilității mâinii. În cele mai severe cazuri, spun specialiștii, STC evoluează până la instalarea ischemiei nervului median plus necroza acestuia și pierderea funcționalității și sensibilității degetelor mare, arătător, mijlociu și inelar. 

După cum notam și la începutul articolului, o influență serioasă asupra STC o au factorii ce țin de profesie și care presupun anumite mișcări repetitive ale încheieturii mâinii. Astfel, cele mai vulnerabile categorii sunt:

  • persoanele care practică gimnastica, alpinismul, tenisul, ciclismul;
  • persoanele care lucrează mult la calculator și stau timp îndelungat într-o postură vicioasă, cu mâna pe mouse/tastatură;
  • artiștii (pictori, sculptori, muzicieni care cântă la un instrument, etc.);
  • persoanele care desfășoară activități repetitive de genul asamblării pieselor sau utilizării uneltelor/mașinilor;
  • femeile (mai ales cele aflate în perioada de sarcină sau în perimenopauză) sunt mai predispuse la a fi diagnosticate cu STC. În acest caz, responsabile de apariția tranzitorie a sindromului de tunel carpian ar fi schimbările hormonale;
  • persoanele cu afecțiuni medicale subiacente: diabet zaharat, poliartrită reumatoidă,  obezitate, hipotiroidism;
  • persoanele care au rude apropiate cu STC;
  • fractura încheieturii mâinii.

Sindromul de tunel carpian – Modalități de diagnosticare

Ca în cazul oricărei alte afecțiuni este necesar un control medical pentru a primi un diagnostic corect. În acest caz, încă de la primele semne e necesară o vizită la medicul specialist. Diagnosticul va fi stabilit în urma unor etape foarte importante:

  • istoricul medical/anamneza;
  • consultul clinic de specialitate, care ar trebui să includă testul Tinel (se lovește palma cu degetele, deasupra nervului median, pentru a verifica dacă apare senzația de amorțire sau se instalează furnicăturile) și testul de flexie sau testul Phalen care se realizează prin flexarea încheieturii pentru 60 de secunde cu scopul de a observa apariția simptomelor specifice STC;
  • efectuarea unei electromiografii (de către un medic neurolog cu competențe pentru această investigație) care are rolul de a evalua activitatea electrică a nervilor și musculaturii prin măsurarea răspunsului mușchilor în urma unei ușoare stimulări electrice. În urma acestei investigații se va stabili și gradul de afectare a nervului median și se poate aloca un tratament țintit în direcția potrivită;
  • medicul specialist poate solicita și alte investigații suplimentare, prin acestea numărându-se: RMN & radiografie (mână/articulația pumnului) pentru a vedea care e starea articulației, pentru a exclude posibilele fracturi sau boli degenerative cum este artroza; index glicemic, hormoni tiroidieni, factor reumatoid, uree, creatinină, etc.

Opțiuni de tratament & remedii de aplicat

Odată pus diagnosticul de sindrom de tunel carpian, contează foarte mult în ce măsură nervul este afectat, precum și cauza care a dus la compresia acestuia. Există un tratament conservator (care definește primele stadii ale afecțiunii) și unul chirurgical, la care se apelează atunci când primul este inutil. În cadrul tratamentului conservator se recomandă:

  • purtarea unei protecții/orteze de pumn (mai ales pe timpul nopții) pentru a susține și a imobiliza încheietura afectată;
  • injecțiile cu cortizon cu scopul de a calma durerea;
  • injecțiile cu soluție salină în nervul afectat;
  • medicamentația de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene și analgezicelor;
  • exerciții speciale practicate în compania sau la îndrumarea unui kinetoterapeut;
  • menajarea mâinii afectate în timpul lucrului (mai ales dacă e vorba de scrisul la calculator/scrisul de mână pentru multe ore pe zi);
  • aplicarea compreselor reci pentru reducerea inflamației;
  • terapia prin masaj (stimulează circulația și diminuează inflamația);
  • hidroterapia (ameliorează durerea, reduce inflamația).

În timp ce opțiunile de tratament conservator variază de la persoană la persoană (exerciții fizice, terapii, purtarea ortezei, modificarea activității, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), vitaminele și suplimentele pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate cu sindromul de tunel carpian. Mulți pacienți au înregistrat o îmbunătățire a stării lor după ce au recurs la o alimentație sănătoasă însoțită de un aport de vitamine și suplimente adecvate pentru a calma durerea și alte simptome ale STC.

Sindromul de tunel carpian

Chiar dacă se aplică un tratament conservator sau unul chirurgical (vezi mai jos despre ce este vorba), consumul de alimente sănătoase și administrarea anumitor suplimente alimentare susțin procesul de vindecare. Iată câteva vitamine cheie pentru sindromul de tunel carpian, iar în ultima parte a articolului, câteva recomandări de la Nutrific:

Vitamina B6

Vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă care joaca un rol important în metabolismul organismului, în buna funcționare a sistemului nervos și în susținerea sistemul imunitar. A fost sugerată administrarea acesteia ca un tratament eficient pentru persoanele care suferă de sindrom de tunel carpian, datorită capacității sale de a reduce inflamația, de a diminua umflarea tendoanelor și a mușchilor din jurul articulației mâinii. De asemenea, vitamina B6 poate ajuta la refacerea deficiențelor de nutrienți care pot contribui la dezvoltarea STC.

Citește și: Ce vitamine trebuie să luăm zilnic

Vitamina B12

Vitamina B12 este una dintre cele mai importante vitamine din complexul de B-uri, foarte bună pentru sănătatea sistemului nervos. Este privită ca o posibilă opțiune de tratament pentru sindromul de tunel carpian, dovezile extrase în urma studiilor sugerând că vitamina B12 poate ajuta la îmbunătățirea coordonării nervilor, ameliorând astfel furnicăturile la nivelul mâinilor asociate cu sindromul de tunel carpian și reducând simptomele acestuia. În plus, vitamina B12 funcționează sinergic cu alți nutrienți pentru a susține funcția normală a nervilor și poate ajuta la reducerea inflamației asociate cu STC.

Citește și: Vitamina B12 – rol și beneficii pentru organism

Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega 3 au fost studiați ca o potențială opțiune de tratament pentru persoanele care suferă de sindrom de tunel carpian. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras, au arătat rezultate excelente în tratarea afecțiunilor nervoase. În plus, acizii grași omega-3 pot acționa ca un analgezic în caz de durere ușoară asociată cu senzația de amorțeală și furnicături la nivelul  încheieturii mâinii. Uleiul de pește și uleiul de krill sunt surse de omega-3 care pot fi luate ca supliment sau consumate direct din alimente. De asemenea, s-a demonstrat că acești acizi grași reduc durerea cauzată de osteoartrită și artrită reumatoidă. Doze suplimentare de 1000 mg pe zi sunt recomandate persoanelor cu sindrom de tunel carpian, dar acest lucru ar trebui discutat mai întâi discutat cu medicul curant.

Citește și: Care sunt beneficiile acizilor grași Omega 3 – 6 – 9

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol esențial pentru starea de bine a întregului organism, ajutând la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și nervilor. De asemenea, ajută la reglarea răspunsurilor sistemului imunitar care pot contribui la inflamația asociată cu sindromul de tunel carpian. Studii recente sugerează că vitamina D poate fi benefică pentru menținerea sănătății nervilor, reducerea inflamației și ameliorarea simptomatologiei asociate sindromului de tunel carpian. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut pentru STC.

Citește și: Vitamina D – vitamina soarelui, o sursă esențială de sănătate

Din păcate, în momentul în care funcționalitatea mâinii este grav afectată din cauza STC, tratamentul chirurgical reprezintă varianta salvatoare. Acesta presupune secționarea ligamentului care presează nervul median și se poate realiza fie prin operație clasică (deschisă) sau endoscopic (procedură mai puțin invazivă). Efectuate în cele mai bune condiții, cu aparatură de ultimă generație și personal medical de top, aceste intervenții pot înregistra o rată de succes de peste 90%.

Trebuie notat că indiferent de procedura aleasă, timpul de recuperare este îndelungat. Vindecarea poate fi stimulată prin proceduri de kinetoterapie și fizioterapie, printr-un stil de viață echilibrat, prin renunțarea la anumite practici care au condus către apariția acestei probleme.  

Poate fi prevenită apariția sindromului de tunel carpian?

Având în vedere că unele activități, hobby-uri și meserii practicate de mulți au un risc crescut de a determina instalarea sindromului de tunel carpian, e dificil de afirmat dacă STC poate fi prevenit. Cu toate acestea, o postură corectă de lucru la birou, pauzele dese atunci când încheietura este solicitată și exercițiile lejere pentru articulația mâinii practicate zilnic pot reduce riscurile de apariție. În cazul în care există simptome lejere, purtarea ortezei în timpul nopții pentru a susține încheietura este de mare ajutor.

Schimbarea stilului de viață este oricând binevenită, chiar și pentru a ține la distanță afecțiuni precum STC. Astfel, prin evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool, prin adoptarea unei alimentații sănătoase, prin eliminarea kilogramelor în plus și evitarea sedentarismului, te poți considera cu un pas mai aproape de sănătate.

Recomandările Nutrific

Deoarece puține alimente conțin vitamina D, experții recomandă suplimentele alimentare care furnizează doza zilnică necesară de vitamina D. De asemenea, se sugerează și măsurarea periodică a nivelului seric de 25-hidroxivitamina D ca test de diagnostic inițial în cazul persoanelor cu risc de deficiență. Bineînțeles, celor cu deficit de vitamina D li se impune o schemă de tratament care include administrarea de suplimente cu vitamina D2/D3. O meta analiză din anul 2007 a arătat că utilizarea suplimentelor cu vitamina D a fost asociată cu o mortalitate semnificativ redusă.

Recomandăm cu încredere cele două suplimente Nutrific (care conțin vitamina D), și anume:

Vitamina D3 Ultra 5000 UI – un supliment recomandat pentru creșterea imunității, fortifierea sistemului osos și protejarea sistemului muscular.

Mega Vita-Mine Formula – cu ajutorul unei singure capsule pe zi vei obține toți nutrienții esențiali de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa perfect (conține Vitamina D – 100% DZR – doza zilnică recomandată)

Mega Vita-Mine Formula Nutrific sindrom de tunel carpian

Se pare că remedierea la scară largă a deficitului de vitamina D ar reduce enorm riscul de apariție a numeroase afecțiuni severe și ar crește considerabil speranța de viață în rândul populației.

Suplimentul Omega 3 – 6 – 9 Formula + Vitamina E de la Nutrific conține principalii acizi grași care acționează împreună pentru susținerea sănătății întregului organism. Indicațiile terapeutice recomandă acest supliment în cazul unui sistem imunitar slăbit, dacă este prezentă o afecțiune cardiovasculară sau sunt semnalate probleme la nivelul oaselor și articulațiilor, dar și în caz de tulburări neurologice. Pa pagina dedicată produsului se regăsesc mai multe info utile despre beneficiile combinației dintre cei trei acizi grași.

Ulei CBD spectru complet – 20% – indicat cu precădere în caz de fibromialgie, dureri menstruale, artrită, diabet, dureri cornice, amețeală. Descoperă mai multe informații utile pe pagina produsului.

***

O dietă sănătoasă, un program de exerciții fizice adaptat problemei existente și modificări ale stilului de viață pot ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Există alimente scad inflamația din organism, reducând și simptomele STC. De asemenea, un aport corect de suplimente/ vitamine poate reduce simptomatologia. Cu toate acestea, opțiunile de tratament și utilizarea remediilor trebuie discutate cu medicul specialist. După un diagnostic corect pus și un tratament adecvat, este posibil ca durerile, furnicăturile, amorțeala asociate cu sindromul de tunel carpian să scadă în intensitate.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-carpal-tunnel

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie – https://www.inrmfb.ro

https://jeo-esska.springeropen.com/articles/10.1186/s40634-021-00393-4

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3603108/