Ce înseamnă etichetă curată? Cu siguranță ai întâlnit această sintagmă atunci când ai vrut să îți cumperi un supliment alimentar, de exemplu. O folosim și noi, pentru o mare parte dintre suplimentele alimentare Nutrific. Pentru că unul dintre obiectivele noastre majore, pe lângă a te ajuta să fii mai sănătos, este și acela de a-ți oferi informații corecte, suntem de părere că ți-ar prinde bine să știi mai multe despre conceptul de etichetă curată și ce presupune el. De asemenea, rândurile care urmează conțin și câteva sfaturi la îndemână despre cum să alegi cele mai de încredere suplimente.

Nu este un secret că suplimentele alimentare sunt din ce în ce mai populare. Multe dintre ele sunt foarte apreciate și folosite frecvent. Oamenii își doresc calitate și eficiență, vor să se simtă în siguranță consumând produse realizate din ingrediente cât mai naturale, nu cu adaosuri care nu își au rostul sau cu ingrediente care nu pot fi identificate.

Aici intră în scenă suplimentele curate sau cu etichetă curată. Ce înseamnă etichetă curată? Sunt suplimentele cu etichetă curată mai sigure, mai sănătoase și mai eficiente decât suplimentele produse în mod convențional? De ce popularitatea lor crește de la zi la zi? Răspunsul este cât se poate de simplu și intuitiv: deoarece oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Ce sunt suplimentele cu etichetă curată

Etichetele așa-numitelor suplimente curate conțin cuvinte ușor de înțeles, ingrediente simple procesate la un nivel redus. De asemenea, multe dintre companiile care oferă astfel de suplimente curate limitează sau exclud utilizarea conservanților, coloranților alimentari artificiali și ingredientelor asociate cu alergii (glutenul, de exemplu).

Suplimentele curate ale căror ingrediente și a căror eficiență a fost testată în laboratoare îi asigură pe cei care le folosesc că primesc un produs sigur, fără conținut îndoielnic, fără metale grele, fără chimicale.

Suplimentele cu etichetă curată și conservanții

Este evident că există mai multe beneficii în alegerea suplimentelor cu etichetă curată față de cele procesate în mod convențional. De exemplu, suplimentele curate pot avea mai puțini (sau deloc) conservanți și coloranți alimentari artificiali. În timp ce mulți conservanți pot, într-adevăr, să prelungească perioada de valabilitate a suplimentelor, unele persoane pot reacționa negativ la acestea.

De exemplu, un studiu in vitro a constatat că conservanții au scăzut răspunsul imun Th1. Răspunsul imun Th1 ajută la lupta împotriva infecțiilor virale și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, răspunsul imun Th1 ajută și la echilibrarea răspunsului imun Th2. Răspunsul imunTh2 ajută la lupta împotriva toxinelor, bacteriilor, paraziților și compușilor care produc alergii. Un dezechilibru sever al răspunsului imun Th1/Th2 a fost legat de boli precum alergiile și astmul.

Cercetările au sugerat că benzoatul de sodiu (E211), de exemplu, poate contribui la tulburări precum astmul, tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), poate influența afecțiunile cardiace și favorizează obezitatea.

Studiile sugerează și că anumiți coloranți alimentari artificiali ar influența creșterea hiperactivității la copii, iar o meta-analiză a 15 studii a constatat că diverși coloranți alimentari artificiali au crescut comportamentul hiperactiv la copiii care deja sufereau din pricina unei tulburări hiperactive. Meta-analiza reprezintă o metodă de comparație și combinare a rezultatelor obținute în urma unor studii diferite și are drept scop identificarea modelelor, verificarea rezultatelor și evaluarea relevanței diverselor legături dintre studii. 

Un alt studiu a constatat că tot coloranții alimentari artificiali au exacerbat simptomele de hiperactivitate la copiii cu ADHD și au contribuit la comportamentul hiperactiv la copiii care nu sufereau de vreo tulburare hiperactivă.

Mulți producători aleg în mod deliberat să evite utilizarea acestor tipuri de conservanți și coloranți alimentari artificiali în procesul de fabricație a suplimentelor cu etichetă curată. Asta nu înseamnă că suplimentele curate nu au deloc conservanți. În cazul în care aceștia sunt necesari, se optează pentru utilizarea conservanților naturali, cum ar fi florile de castan sălbatic și acidul citric care pot preveni dezvoltarea microbiană, menținând în același timp valoarea nutritivă a suplimentului.

Suplimentele cu etichetă curată și pesticidele

Un alt beneficiu pentru sănătate al suplimentelor curate este că pot reduce expunerea la pesticide. Multe companii care s-au focusat pe oferirea de suplimente curate se aprovizionează cu ingrediente de la fermieri ecologici care folosesc puține pesticide sau nu folosesc deloc.

Utilizarea pe scară largă a pesticidelor în culturi a condus către boli și tulburări precum hipertensiunea arterială, autismul, diabetul și cancerul. Expunerea pe termen lung la pesticide este deosebit de dăunătoare și pentru copii, fiind legată de tulburări de dezvoltare, tulburări de deficit de atenție/hiperactivitate, tumori cerebrale și leucemie limfocitară acută.

Din fericire, producătorii de suplimente alimentare cu etichetă curată se străduiesc adesea să utilizeze surse organice, lucru ce, pentru consumator, poate duce la o expunere mai mică la pesticide. Părinții, de exemplu, au posibilitatea să aleagă suplimente curate pentru copiii lor, mai ales pentru că sunt organice ceea ce ajută la reducerea riscurilor expunerii cronice la pesticide.

Deoarece mare parte din suplimentele cu etichetă curată folosesc ingrediente organice, există beneficiul suplimentar al unei mai bune absorbții a nutrienților aflați în componența suplimentelor respective. Studiile sugerează că nutrienții naturali sunt mai bine absorbiți și mai biodisponibili decât cei sintetici.

De exemplu, participanții din cadrul unui studiu au fost împărțiți în două grupuri: unul dintre acestea a primit un complex natural de vitamine B derivat din răsaduri de quinoa, în timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au primit un complex B sintetic.

Ambele grupuri au înregistrat o creștere a nivelului seric de vitamine B, însă grupul care a primit complexul natural a avut o creștere constantă a nivelurilor serice de vitamine B pe tot parcursul studiului. În comparație cu acesta, cel de-al doilea grup a înregistrat doar o creștere constantă a nivelurilor de B2, respectiv de B12.

Cercetările indică și faptul că vitaminele naturale pot avea o compoziție chimică diferită față de cele sintetice, ceea ce poate influența gradul lor de absorbție și de utilizare la nivelul organismului.

Suplimentele cu etichetă curată și metalele grele

Suplimentele curate oferă încă un beneficiu pentru sănătate, având niveluri semnificativ mai mici de metale grele în comparație cu suplimentele produse în mod convențional. Metalele grele sunt elemente care se găsesc în întreaga natură și sunt extrem de dense. În timp ce unele metale grele sunt sigure și chiar necesare pentru sănătatea umană, cum este fierul, multe dintre ele sunt toxice pentru sănătatea umană.

Studiile arată că expunerea la metale grele, chiar și în doze mici, poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. De exemplu, expunerea la doze mici de arsen a fost legată de un risc crescut de a dezvolta cancer de vezică urinară, plămâni și piele.

Expunerea la doze mici de mercur a fost asociată cu dificultăți ale funcției motorii, perturbarea atenției și deficite de memorie atât la copii, cât și la adulți. Pe de altă parte, plumbul în doze mici a fost legat de o gamă largă de probleme de sănătate, de la anemie și hipertensiune arterială până la tulburări renale și neurologice.

eticheta curata

3 modalități de a alege suplimente curate și de calitate

Alege tot ce este organic 

    Atunci când alegi un supliment alimentar, căută eticheta care indică faptul că produsul este unul organic. Este evident că suplimentele organice sunt produse într-un mod curat, cu un risc redus de contaminare cu reziduuri de pesticide sau metale grele.

    Citește cu mare atenția eticheta pentru a lua la cunoștință care sunt ingredientele

    După cum te-ai obișnuit să citești cu atenție eticheta produselor alimentare pe care le consumi zi de zi, trebuie să îți însușești și obiceiul de a parcurge lista ingredientelor de pe eticheta sau prospectul suplimentului.

    De obicei, etichetele suplimentelor alimentare sunt împărțite în două secțiuni: una pentru ingredientele principale și una pentru „celelalte/alte ingrediente”. Secțiunea ingrediente principale listează de obicei ingredientul sau ingredientele care sunt regăsite în cantitate mare sau sunt cele mai active în supliment, împreună cu informații nutriționale.

    Secțiunea „alte ingrediente” este de obicei mai mică decât secțiunea cu ingrediente principale și este listată sub informațiile nutriționale. Această secțiune cuprinde cam tot ceea ce mai intră în componența suplimentului.

    Suplimentele cu eticheta curată cuprind ingrediente ușor de înțeles, procesate minim. De asemenea, tind să aibă mai puțini conservanți. Dacă există puțini (sau nu există) conservanți/aditivi enumerați în secțiunea „alte ingrediente”, atunci suplimentul este procesat într-un mod curat și reprezintă un produs care poate fi utilizat cu încredere.

    Alege o marcă de încredere, care îți inspiră siguranță

    Orientează-te către mărci de încredere care pun preț pe calitatea suplimentelor oferite. De exemplu, suplimentele Nutrific ies în evidență prin beneficiile dovedite pe care le au asupra sănătății celor care deja le utilizează frecvent, dar și prin eticheta curată care se regăsește la baza creării multora dintre acestea.

    Realizate din ingrediente de o calitate excepțională, suplimentele Nutrific au la bază procese de dezvoltare, producție și control care au loc în România, fiind atent monitorizate de o echipă diversă de specialiști români.

    ”Eticheta curată reprezintă garanția noastră în ceea ce privește calitatea ingredientelor naturale din compoziția suplimentelor Nutrific. În compoziția capsulelor nu folosim organisme modificate, excipienți nedoriți precum dioxidul de titan, silica, talc, stearat de magneziu, ulei de palmier sau coloranți sintetici. Suplimentele alimentare Nutrific conțin ingrediente naturale, familiare, ușor de recunoscut, cu caracteristici și beneficii specifice facil de parcurs.”

    (echipa Nutrific)

    În loc de concluzie

    Realitatea de azi este că suplimentele cu etichetă curată devin mai populare ca niciodată. Alegerea acestora poate ajuta la reducerea efectelor nocive asupra sănătății asociate cu expunerea pe termen lung la conservanți și aditivi obișnuiți, pesticide și chiar metale grele. Când vine vorba de producția de suplimente, este evident că cele care se laudă cu etichetă curată vor favoriza calea către un viitor mai sigur și mai sănătos.

    ***

    Referințe:

    https://ro.iherb.com/ (secțiunea de blog)

    Echilibrul Th1/Th2 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10666776/

    Definiție meta-analiză conform site-ului https://toolbox.eupati.eu/