Te-ai gândit vreodată că atunci când mănânci piftie sau când rozi zgârciurile de pe oase – că-s de pui, vită sau porc, nu contează – îți procuri o rezervă de colagen natural? Colagenul nu este altceva decât o proteină cu un metabolism foarte scăzut, o proteină foarte curată, care are un rol esențial pentru sănătatea și funcționarea optimă a organismului uman.

Ce este colagenul și unde se regăsește în corp

”Colagenul este componenta principală a țesutului conjunctiv și este cea mai abundentă proteină la mamifere, reprezentând aproximativ 25% până la 35% din conținutul de proteine din întregul corp. Colagenul este o proteină formată din aminoacizi, care la rândul lor sunt formați din carbon, oxigen și hidrogen. Colagenul conține aminoacizi specifici – glicina, prolina, hidroxiprolina și arginina.” dr. Ananya Mandal/”Ce este colagenul” – articol publicat pe news-medical.net/

Mulți cred despre colagen că se regăsește doar la nivelul pielii, însă colagenul este o parte importantă din alcătuirea oaselor, articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor. Colagenul contribuie și la menținerea sănătății părului, unghiilor și a altor organe și sisteme, iar adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate poate susține producția și calitatea colagenului în corp.

ce este colagenul

Organismul uman produce colagen însă, la un moment dat, e necesar ca rezervele să fie suplimentate, căci ”producția” de colagen se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, iar structurile celulelor se slăbesc. Pielea devine mai subțire și se deteriorează mai ușor, apar ridurile, țesutul își pierde din fermitate, părul devine lipsit de viață, tern, tendoanele și ligamentele devin mai puțin elastice, articulațiile devin rigide, etc.

”Concret, colagenul este esențial pentru fortifierea diferitelor structuri ale corpului și, de asemenea, protejează pielea, împiedicând absorbția și răspândirea substanțelor patogene, a toxinelor din mediul înconjurător, a microorganismelor și celulelor canceroase. Proteina de colagen este liantul care ține totul împreună. Colagenul se regăsește și în toate țesuturile musculare netede, vasele de sânge, tractul digestiv, inimă, vezica biliară, rinichi și vezica urinară, păr și unghii.” dr. Ananya Mandal/”Ce este colagenul”

Există mai mult de 20 de tipuri de colagen în corpul uman, fiecare cu funcții specifice în diverse țesuturi și organe, însă trei dintre acestea sunt cele mai prezente:

  • colagenul de tip I: este cel mai abundent tip de colagen din corpul uman și se găsește în oase, tendoane, piele și alte țesuturi conjunctive. Asigură rezistență și susținere structurală.
  • colagenul de tip II: predomină în cartilaje, oferind rezistență și elasticitate acestor țesuturi, contribuind la amortizarea articulațiilor.
  • colagenul de tip III: se regăsește în pereții vaselor de sânge, în piele și în alte organe interne, fiind important pentru structura și flexibilitatea acestora.

O dietă bogată în proteine, vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, zinc și cupru, poate susține producția de colagen. Pe de altă parte, stilul de viață deficitar din care fac parte fumatul, expunerea excesivă la soare, stresul cronic, consumul excesiv de zahăr, poate afecta negativ producția de colagen.

ce este colagenul

Alimente potrivite + un supliment de la Nutrific pentru refacerea rezervelor de colagen

Consumând alimente bogate în colagen, vei putea susține corpul să producă mai mult colagen și astfel vei ține la distanță și durerile articulare sau problemele care apar la nivelul pielii.

Iată câteva surse de colagen pe care trebuie să le incluzi în alimentația zilnică:

  • carnea de vită (supa de oase și rasolul de vită sunt extraordinare pentru îmbunătățirea rezervelor de colagen);
  • șoriciul de porc (conține o cantitate destul de mare de colagen);
  • carnea de pui;
  • fructele de mare/creveții/homarii;
  • peștele (sardinele, macroul, somonul);
  • ouăle;
  • laptele;
  • gelatina.

Legumele cu frunze verzi (spanacul, varza de Bruxelle, varza kale, etc.) reprezintă surse naturale bogate în vitamina C care este esențială pentru producția de colagen.

Vitamina C este necesară pentru conversia prolinei și a lizinei în hidroxiprolină și hidroxilizină, doi aminoacizi cheie implicați în formarea colagenului. De asemenea, fructele bogate în antioxidanți (citricele, căpșunile, afinele, kiwi, etc.) pot sprijini sănătatea pielii și sinteza colagenului prin conținutul lor de vitamina C și vitamina E plus alte substanțe care ajută la stimularea producției de colagen.

Consumul acestor alimente nu garantează o producție crescută de colagen în organism, însă în mod cert sprijină sinteza colagenului prin furnizarea de nutrienți esențială și susținerea sănătății pielii și țesuturilor conjunctive.

Pentru a beneficia de un aport optim de colagen, suplimentele nutritive sunt o soluție accesibilă. Suplimentul Colagen 400 mg din gama Nutrific Elementar este ideal pentru stimularea producției de cartilaj, protejarea oaselor și favorizarea mobilității articulare. În plus, acest supliment Nutrific are beneficii dovedite și pentru persoanele care se plâng din cauza colesterolului crescut, ajutând la reglarea nivelurilor de colesterol și trigliceride și implicit la reducerea factorilor de risc pentru ateroscleroză.

Capsule cu colagen de la Nutrific. Click pe poză și descoperă detalii despre preț & info suplimentare!

Când și cât timp trebuie să consumi colagen

Pentru că vorbim despre un nutrient esențial pentru sănătatea pielii, articulațiilor și țesuturilor conjunctive, recomandarea generală ar fi să iei colagen în mod regulat, pe termen lung, dacă vrei să beneficiezi de rezultate optime. Este important să-l incluzi în rutina zilnică pentru a susține sinteza și regenerarea colagenului în corp. O cură esențiată cu colagen ar trebui să se întindă pe o durată de minimum două – trei luni pentru a permite obținerea beneficiilor dorite, dar este în regulă și administrarea lui pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Care este momentul din zi în care e bine să consumi colagen? Dimineața sau seara?

Colagenul poate fi luat atât dimineața, cât și seara, în funcție de preferințele și stilul de viață al fiecăruia. În general, nu există un moment specific în timpul zilei în care colagenul să fie mai eficient. Totuși, există câteva aspecte de luat în considerare:

  • luarea colagenului dimineața poate fi o opțiune bună pentru cei care își doresc să înceapă ziua cu boost de energie. Poate fi amestecat în băuturi precum cafeaua, smoothie-uri sau apă și oferă un început de zi revitalizant.
  • dacă dorești să te relaxezi și să te bucuri de un moment de răsfăț înainte de culcare, luarea colagenului seara poate fi benefică. Acesta poate ajuta la susținerea procesului natural de regenerare a pielii și a țesuturilor în timpul somnului.

Dar ce trebuie să știi e că momentul potrivit pentru a lua colagen este cel care se potrivește cel mai bine programului și preferințelor personale. Important este să fii consecvent și să îl incluzi în rutina ta zilnică pentru a obține beneficii optime.

***

Este foarte simplu să nu rămâi pe minus cu rezervele de colagen necesare unei bune funcționări a organismului. Ce ai de făcut este să te îndrepți către un stil de viață axat pe alimentația potrivită, cu ajutorul căreia poți să stimulezi producția de colagen și, la nevoie, să apelezi la suplimentele alimentare cu colagen care nu dezamăgesc.