Când vine vorba de sare, la o simplă căutare pe internet vei descoperi că există multe articole care condamnă consumul acesteia în exces și în care sunt prezentate afecțiunile ce pot rezulta în urma acestuia. Pe de altă parte, despre sare s-au scris și se vor mai scrie multe lucruri pozitive, căci vorbim despre un ingredient indispensabil vieții. Bineînțeles, ca orice alt produs utilizat în cantități mult prea mari față de recomandările de bază, sarea poate face rău organismului. Dar nu despre acest lucru este vorba în rândurile care urmează, ci despre povestea, proprietățile și beneficiile minunate pe care sarea celtică – una dintre minunile naturii le are asupra organismului uman, atât timp cât este consumată în cantitățile recomandate.

Ce este și de unde provide sarea celtică Nutrific

Cunoscută și sub denumirea de ”sare gri” (sel gris, în limba franceză), sarea celtică (varianta grosieră sau grunjoasă) este o sare de mare naturală, deci nerafinată, obținută prin evaporarea apei de mare din zonele nord-vestice ale Franței, din Bretania, mai precis din Guérande – cunoscută drept regiunea cea mai nordică din lume în care se obține sare în mod natural. Vorbim despre unul dintre cele mai pure și mai apreciate tipuri de sare din întreaga lume, care se distinge printr-un conținut bogat în minerale și oligoelemente esențiale pentru menținerea echilibrului electrolitic și sănătății generale a organismului. Tocmai acest conținut bogat în minerale și oligoelemente este cel care oferă sării celtice culoarea specifică. În urma analizelor de laborator s-a observat că sarea celtică beneficiază de un profil echilibrat de minerale, cu concentrații mai mari de magneziu și calciu comparativ cu alte tipuri de sare (sare de masă, sare de Himalaya).

Click pe foto pentru info suplimentare, ofertă de preț & disponibilitatea produsului Sare Celtică fină Nutrific (ambalaj 250 grame)

”Bine, bine, dar de ce-i spune sare celtică dacă este extrasă din Bretania, care este în Franța?” Te-ai întrebat vreodată de ce denumirile Bretania (Bretagne) și Marea Britanie sunt atât de asemănătoare? Acest lucru se datorează faptului că, în perioada sa de glorie, Imperiul Celtic s-a extins treptat și către Europa de Vest, ajungând până în Insulele Britanice. Până în ziua de azi, dialectul breton este complet diferit de franceza contemporană și are mai multe în comun cu limba galică (celtică). Iar în Bretania, nu doar limba a fost păstrată, ci și vechiul proces de extracție și colectare a sării pe care l-au inventat chiar celții, după cum vei afla din rândurile care urmează.

Povestea ”aurului alb” din Guérande

Având la origini combinația ancestrală dintre mare, soare, vânt și practicile tradiționale, cu mii de ani în urmă, renumita sare celtică sau ”sare gri” din Guérande a început să fie recoltată manual, din mlaștinile sau bazinele sărate existente pe coastele nord-vestice ale Franței, în Bretania. Peninsula Guérande și sarea care a făcut ca această zonă să fie renumită în întreaga lume, se bucură de o istorie străveche care se începe încă din epoca fierului, odată cu nașterea primelor așezări din zona respectivă și a primelor state Celtice. Timp de câteva secole, comerțul cu acest veritabil ”aur alb” – cum a fost botezată această sare naturală – a asigurat prosperitatea întregii zone, făcând din Guérande prima ”Mecca comercială” din Bretania.

Sarea celtică din Guérande – 100% naturală

În bazinele sărate din Guérande, producția de sare este un proces 100% natural. Datorită rezervoarelor care favorizează evaporarea apei, sarea conținută în apa de mare se cristalizează și poate fi recoltată. Cu ajutorul soarelui blând, a căldurii, umezelii și vântului, apa se evaporă treptat, lăsând în urmă o concentrație valoroasă de sare care va deveni unica și renumita sare celtică din Guérande. Cu foarte multă grijă, utilizând ustensile din lemn și folosindu-se de moștenirea unui obicei al locului deprins de la generațiile trecute, oamenii care se ocupă cu recoltarea sării sunt dedicate trup și suflet acestei îndeletniciri.

Chiar dacă recoltarea sării are loc în anotimpul cald, aceștia au grijă de mlaștinele sărate pe tot parcursul anului: primăvara, de exemplu, bazinele unde s-a acumulat apă de ploaie sunt golite, iar noroiul și algele sunt îndepărtate. Toamna, sarea trebuie protejată de mareele înalte, dar și de viitoarele înghețuri, în vreme ce iarna este dedicată întreținerii fundului acestor bazine.

Sarea celtică Nutrific – originea geografică și procesul de producție

Sarea celtică Nutrific este extrasă manual, acest lucru fiind posibil datorită fraților Pascal și Patrick Pichon, mici producători de sare din regiunea Batz-sur-Mer / Guérande. Cei doi frați împărtășesc aceași pasiune sinceră pentru sarea celtică, pentru ”aurul alb”, dar și pentru ”pământul alb”, cum este descrisă zona Guérande (în dialectul breton, Guérande sau Gwenrann s-ar traduce prin ”brazdă albă”) . Pascal este cel care se ocupă de promovarea sării pe care fratele său, paludierul* Patrick Pichon o extrage 100% manual

”Comercializăm sare celtică și fleur de sel/floare de sare din Bretania. Sarea noastră celtică este 100% extrasă manual. Nu funcționăm la nivel de industrie a sării. Sarea noastră este dedicată tuturor celor care iubesc savoarea bucatelor, își doresc să fie mai sănătoși și apreciază cele mai bune lucruri în viață. Ne dorim să împărtășim pasiunea pentru sarea celtică din zona Guérande și, în acest fel, să-i oferim locul special pe care îl merită din plin. Să nu uităm că, pentru fiecare dintre noi, sarea înseamnă viață”, mărturisește Pascal Pichon.

Notam mai sus că Patrick Pichon este paludier. Acest termen care își are originea în latinescul ”palus” care înseamnă ”mlaștină”, este folosit în Guérande pentru a descrie persoana care extrage manual sarea, în mod tradițional. Patrick face parte din noua generație de paludieri. A început în 1996 și a lucrat cu ajutorul unor paludieri mai în vârstă și mai experimentați, pentru ca, în anul 2002, să devină maestru paludier. Împreună cu soția sa, care îi împărtășește pasiunea, are în funcțiune 67 de bazine sărate.

Există vreo diferență între sarea de mare și sarea marină celtică?

Da, între cele două tipuri de sare – desi similare ca denumire – există diferențe care se conturează plecând de la modul de recoltare. Sarea marina celtică este extrasă într-un mod diferit față de sarea de mare comercială. Aceasta din urmă se obține prin umplerea unui bazin cu apă de mare și apoi închiderea acestuia. Căldura soarelui va face toată treaba, apa se va evapora, ulterior rămânând doar cristalele de sare care vor fi preluate de buldozere, fără a fi luate în considerare stratul superior sau inferior al sării și fără a verifica dacă sarea a fost contaminată în vreun fel. Această sare colectată este apoi spălată, uscată și, adesea, rafinată.

În zona Guérande, sarea este – după cum aminteam anterior – colectată manual din mlaștini sărate străvechi, rămase în zonă încă de pe vremea celților. Aceștia favorizau pătrunderea apei din curentul marin rece al Oceanului Atlantic printr-un sistem ingenios de canale, în bazine sau mlaștini argiloase de mică adâncime, interconectate. Procesul dura circa două săptămâni, după care apa sărată era colectată într-un bazin, se evapora sub directa acțiune a soarelui, iar cristalele de sare puteau fi adunate manual. Astăzi, sare celtică din Guérande este colectată în aceeași manieră cum făceau celții acum 2000 de ani. Caracterul pur și cele peste 84 de minerale din componența sa se datorează mai ales acestui proces unic de colectare.

Mlaștinile sau bazinele sărate de mică adâncime din Guérande conțin diverse tipuri de argilă. Se pare că celții știau că argila avea o influență benefică asupra apei de mare. Pentru ei, interacțiunea dintre pământ și apă/mare era un fapt sacru și profitau de orice ocazie pentru a onora legătura dătătoare de viață dintre soare, mare, apă și pământ. Astăzi, paludierii din Guérande profită de acest sistem natural de purificare brevetat de celți pentru a extrage o sare naturală, nepoluată, netratată cu substanțe chimice.

Unul dintre avantajele interacțiunii dintre argila acidă a solurilor din mlaștinile sărate și apa de mare alcalină este că argila acidă scade ușor pH-ul apei de mare. Acest lucru reduce conținutul de clorură de sodiu, care se regăsește, de obicei, în proporție de 97-99% în apa de mare, la puțin sub 90%, din care circa 33% este sodiu și 54% clor. Se pare că gustul rafinat al sării de mare celtice se datorează tocmai acestui procent diminuat al clorurii de sodiu (prin comparație cu alte tipuri de sare). Un alt aspect asociat cu conținutul redus de clorură de sodiu este că lasă mai mult spațiu mineralelor și oligoelementelor (celor din solurile argiloase, precum și celor din apa de mare). Prezența mineralelor argiloase în straturile inferioare de sare explică și denumirea de ”sel gri”/sare gri.

Citește și: Care este cea mai eficientă formă de magneziu

Sarea celtică Nutrific – caracteristici distinctive

Primele patru și cele mai importante caracteristici care însoțesc sarea celtică Nutrific de la procesul de recoltare și până când ajunge să fie integrată în alimentația de zi cu zi sunt următoarele:

  • este o sare 100% naturală, fără nicio adăugare a vreunui compus chimic;
  • este recoltată manual din surse durabile, de un maestru paludier cu experiență vastă, respectând metodele vechi moștenite de la generațiile anterioare, care păstrează nu doar autenticitatea obiceiului, cât și gustul remarcabil al sării colectate;
  • are un conținut mineral bogat (peste 84 de minerale intră în componența sării celtice Nutrific) și foarte bine echilibrat;
  • aroma sa este pură și delicată, ceea ce o face să fie atât de îndrăgită în rândul celor care apreciază mesele gustoase și rafinate.
sare celtică grunjoasă Nutrific extrasă manual
Click pe foto pentru info suplimentare, ofertă de preț & disponibilitatea produsului Sare Celtică grunjoasă Nutrific (ambalaj 500 grame)

De ce este sarea celtică superioară altor tipuri de sare

Sarea celtică se distinge prin conținutul său unic de minerale și oligoelemente, care o diferențiază de alte tipuri de sare. Aceasta include nu numai sodiul și clorul, elemente comune în toate sărurile, ci și un spectru larg de alte minerale esențiale. Printre acestea, magneziu – important pentru sănătatea oaselor și funcția musculară, calciu, esențial pentru sănătatea oaselor și dinților, potasiu, crucial pentru funcția musculară și nervoasă, precum și fier, necesar pentru formarea globulelor roșii din sânge. Alte minerale prezente în cantități mai mici: zinc, iod, mangan, cupru, sulf, staniu, mangan, ceriu, siliciu, fluor, carbon, rubidiu, galiu, bor, brom, etc. Această compoziție bogată în minerale implicate în numeroase procese fiziologice (digestia, absorbția nutrienților, etc.) contribuie la profilul unic al sării celtice.

Beneficiile dovedite ale consumului de sare celtică

Studiile realizate pe sarea celtică au evidențiat mai multe beneficii potențiale pentru sănătate. De exemplu, un studiu a indicat că datorită conținutului său echilibrat de minerale, sarea celtică poate contribui la o mai bună hidratare și la echilibrul electroliților în organism, comparativ cu sarea de masă obișnuită.  

Prin consumul de sare celtică se menține echilibrul pH-ului în organism și se reduce posibilitatea dezvoltării unor afecțiuni declanșate de aciditatea în exces, cum ar fi artrita sau osteoporoza. De asemenea, sarea celtică favorizează și sănătatea digestivă, cea a sistemului muscular și a sistemului nervos, datorită conținutului ridicat de magneziu.

Un alt studiu a observat că, în cadrul unei diete controlate, sarea celtică poate avea un impact mai puțin negativ asupra tensiunii arteriale, datorită conținutului său scăzut de sodiu în raport cu alte minerale. Testimonialele utilizatorilor, deși subiective, reflectă adesea o îmbunătățire generală a stării de bine, inclusiv o senzație mai bună de hidratare și o toleranță digestivă îmbunătățită.

Într-un studiu din anul 2016 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Rennes, Franța, s-a stabilit că sarea celtică este renumită și pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antibacteriene, fiind recomandată pentru inhibarea dezvoltării E.Coli și Staphylococcus aureus. De asemenea, se pare că este de folos și la reducerea inflamației articulare, conform unui studiu realizat de britanici, un an mai târziu.

Efectele adverse ale consumului de sare celtică

Deși sarea celtică are multe beneficii, este important să fie consumată cu moderație. Consumul excesiv de sare, indiferent de tipul acesteia, poate duce la hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate. Persoanele cu afecțiuni precum insuficiența renală, hipertensiune sau boli cardiace ar trebui să consulte un medic înainte de a modifica cantitatea de sare din dieta lor. De asemenea, este important să se ia în considerare conținutul total de sodiu din dietă, nu numai sarea adăugată la preparatele culinare. Recomandările generale sugerează limitarea consumului total de sare la mai puțin de 5 grame pe zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum să integrezi sarea celtică Nutrific în dietă sau în rutina de îngrijire zilnică

A venit momentul să renunți la banala sare de masă și să o înlocuiești cu sarea celtică fină Nutrific sau cu sarea celtică grunjoasă Nutrific. Ambele variante sunt potrivite pentru a fi utilizate în prepararea rețetelor pe bază de carne (pește, în special) și legume (gătite la abur sau pe grătar) sau chiar în cele mai simple salate pentru un plus de savoare și sănătate. Gustul sosurilor și al dressingurilor va fi mai aromat datorită acestui tip de sare.

De asemenea, sarea celtică, în special cea grunjoasă, poate fi folosită în procesul de conservare/fermentare a legumelor. Persoanele care adoră dulciurile rafinate preparate în casă, pot adăuga un pic de sare celtică în preparatele pe bază de ciocolată neagră și/sau caramel pentru a oferi un echilibru binevenit între dulce și sărat.

Utilizarea sării de mare nu se limitează doar la preparatele culinare, căci întrebuințările acesteia depășesc cercul gurmanzilor. Sarea celtică este perfectă pentru a fi introdusă în rutina de îngrijire corporală, fiind folosită în combinație cu uleiul de cocos, de exemplu, ca exfoliant natural, cu rol major în stimularea regenerării pielii.

Oboseala și stresul de peste zi pot fi alungate în urma unei băi în care a fost adăugat un pumn de sare grunjoasă celtică, cu rol de a îmbunătăți nu doar calitatea și hidratarea pielii, ci și de a relaxa musculatura tensionată. Magneziul, calciul și potasiul din componența sării celtice ajută la detoxifierea organismului și îmbunătățesc circulația sângelui, în timp ce ameliorează durerile musculare și articulare – dacă acestea există. Combinată cu uleiuri esențiale, sarea celtică este utilizată și în terapii de masaj cu același rol de eliminare a stresului.

***

Există multe persoane care folosesc zi de zi sarea celtică, fie adăugată în alimentele preparate, dizolvată în apă și consumată pe parcursul zilei ca sursă principală de minerale și electroliți, fie inclusă în rutina de îngrijire a pielii (pe post de scrub/exfoliant natural). Cei care consumă sarea celtică au observat îmbunătățiri vizibile în ceea ce privește energia organismului, sănătatea sistemului digestiv, procesul de detoxifiere, întărirea imunității, diminuarea alergiilor. Mulți au observat că se simt mai echilibrați atât din punct de vedere fizic, cât și mental, astfel că vor continua să o utilizeze, în fiecare zi, sub cea mai accesibilă formă pentru fiecare în parte.

În loc de concluzie

Știai că…

… în localitatea Batz-sur-Mer/Guérande se află Muzeul sării sau Muzeul mlaștinilor de sare, o destinație istorico-culturală fascinantă, dedicată istoriei și tehnicilor de extracție/recoltare a sării? Muzeul a fost fondat în anul 1887 sub numele de ”Muzeul Costumelor Antice” (de-a lungul anilor a avut mai multe denumiri) de către călugărița Adele Pichon, fiica unor paludieri din zonă. Conștientă de posibilitatea dispariției modului de viață autentic și a tradițiilor zonei Guérande, cu ajutorul familiei și prietenilor, Adele Pichon reușește să realizeze o colecție de mobilier, unelte, haine de lucru ale paludierilor, costume de ceremonie și obiecte ale vieții casnice și cotidiene din Guérande.

… dacă ești curios să vezi cum arată o mlaștină de sare din regiunea Guérande și cum se recoltează sarea celtică, cel mai bun moment pentru a vizita regiunea este între lunile iunie și august, în perioada însorită.