Propolisul nu prea are nevoie de nicio prezentare atunci când vine vorba de eficiența sa cu privire la sănătatea organismului uman. Se știe despre el că este excelent, că acționează ca un antibiotic natural cu spectru larg și punct. Practic, acesta este esențialul. Propolisul ne face bine, literalmente. Ne pune pe picioare după stările de convalescență, ne întărește imunitatea, ne ajută să trecem mai ușor printr-o răceală, etc. Cu toții am crescut primind de la mamele și bunicile noastre – atunci când ne plângeam de dureri în gât sau când începea să ne curgă nasul – ba câte o pastiluță cu propolis și vitamina C sau sirop cu propolis, ba o linguriță cu granule de propolis. Iar când aveam vreo rană sau o arsură la nivelul pielii, tinctura de propolis devenea soluția salvatoare. Acum, propolisul se găsește într-o gamă variată de produse cu înalt grad curativ, de la tablete și capsule, până la pastă de dinți și picături pentru ochi cu propolis. Nu ne-am propus să le prezentăm pe toate aici, ci să subliniem încă o dată care sunt rolurile sale majore pentru sănătatea organismului uman și de ce reprezintă un antibiotic natural la îndemâna oricui.

***

Știai că…

… filosoful Aristotel a fost primul care a folosit termenul ”pro-polis”? În limba greacă, ”pro-polis” s-ar traduce prin ”în fața orașului”, ”în apărarea protectoare a stupului”. Pe de altă parte, în limba latină, ”pro-polire” înseamnă ”a curăța”, ceea ce ne duce cu gândul la acțiunea antiinfecțioasă a acestui important și renumit produs apicol.

***

Ce este, de fapt, propolisul și cum acționează

În lucrarea ”Apiterapia pentru toți. 103 remedii naturale din produsele albinelor”, C. Antonov descrie concret propolisul și nu se rezumă doar la a-i înșirui calitățile care l-au consacrat, ci prezintă modul în care ia naștere și care este compoziția lui chimică. Acest produs din stup este o substanță cu un miros aparte, parfumat, cu o consistență cleioasă, prelucrată de către albinele lucrătoare. Albinele îl găsesc pe mugurii, frunzele și scoarța unor arbori (plop, castan, cireș, arin, salcie, prun, etc.); ele adună această secreție vegetală și apoi o prelucrează adăugându-i propriile secreții glandulare, ceea ce duce la sporirea proprietăților sale antibacteriene.

***

Știai că…

… la temperaturi de 37 grade C, propolisul se înmoaie, iar la temperaturi scăzute devine casant?

***

Cât privește compoziția chimică iată, concret, ce conținute propolisul: este compus în principal din rășină (50%), ceară (30%), uleiuri esențiale (10%), polen (5%) și alți compuși organici (5%). Compușii fenolici, esterii, flavonoidele, terpenele, beta-steroizii, aldehidele aromatice și alcoolii sunt compușii organici importanți prezenți în propolis. Douăsprezece flavonoide diferite, și anume, pinocembrină, acacetină, crizină, rutina, luteolină, kaempferol, apigenină, miricetină, catechină, naringenină, galangin și quercetină; doi acizi fenolici, acidul cafeic și acidul cinamic și un derivat de stilben numit resveratrol au fost detectați în extractele de propolis. De asemenea, propolisul conține vitamine importante, cum ar fi B1, B2, B6, C și E și minerale utile precum magneziu (Mg), calciu (Ca), potasiu (K), sodiu (Na), cupru (Cu), zinc (Zn), mangan (Mn) și fier (Fe). Câteva enzime, cum ar fi dehidrogenaza succinică, glucozo-6-fosfataza, adenozin trifosfataza și fosfataza acidă, sunt de asemenea prezente în propolis.

Știai că…

… propolisul se întrebuințează ca un antiseptic util pentru căile respiratori, dar este folosit și pentru badijonarea suprafețelor cutanate? În caz de arsuri, pe lângă faptul că previne infecțiile grație antibioticilor conținuți, propolisul combate durerile prin proprietățile sale analgezice și favorizează cicatrizarea mai rapidă a plăgii.

În urma studiilor și cercetărilor de laborator s-a demonstrat că propolisul acționează ca unul dintre cele mai puternice antiinflamatorii și antivirale, asta pe lângă importanta calitate de antibiotic natural cu spectru larg. De asemenea, funcționează ca un remediu important împotriva alergiilor, tusei care apare în bolile infecțioase, este util pentru sistemul digestiv și sistemul circulator și are efecte în ceea ce privește problemele hormonale.

Suplimentele în a căror componență se regăsește propolisul, joacă un rol important în reducerea inflamației produsă de artrită, de exemplu. De asemenea, grație efectelor sale antivirale și antimicrobiene, suplimentele cu propolis susțin creșterea imunității organismului, stimulând producția de anticorpi și creând condițiile necesare unei bune absorbții a nutrienților în organism. Un astfel de supliment benefic îl reprezintă Bio Propolis/capsule vegetale din gama Nutrific Apiterapia.

Bio Propolis – perfect pentru o cură care să-ți întărească imunitatea

Indiferent de sezon, indiferent că ne regăsim în anotimpul cald, sau în cel friguros, un sistem imunitar precar, lipsit de forță, ne face vulnerabili în fața virozelor, de exemplu. Cu gripa sau răceala nu e de glumit și, pe lângă antiviralele și alt tip de medicație care se impune în astfel de situații, o cură cu Bio Propolis poate grăbi procesul de vindecare. Automat, imunitatea crește, perioada de convalescență se scurtează și, pe viitor, bolile se vor ține la distanță. Acum, la modul serios: cine nu-și dorește să fie mai sănătos?

Ce este minunat la suplimentul Bio Propolis din gama Nutrific Apiterapia este compoziția cheie a acestuia: efectele propolisului sunt sporite de existența extractului standardizat de piper negru, cunoscut sub denumirea de Bioperină. Intră pe pagina produsului Bio Propolis pentru a afla mai multe despre beneficiile sale și, la nevoie, pentru a-l adăuga în coșul de cumpărături.

Bun pentru prevenirea răcelilor/gripelor/infecțiilor, bun de luat și în timpul acestora

Notam mai sus cât este de important propolisul pentru întărirea sistemului imunitar, așadar pentru prevenție. Însă, vrem să subliniem rolul curativ pe care acest minunat produs apicol îl are atunci când este administrat chiar în timp ce gripa, răceala sau infecția cu coronavirus își fac de cap în organism.

Încă de la primele cazuri de apariție a infectărilor cu coronavirus, cercetătorii au demarat studii clinice în care propolisul (alături de miere și alte componente apicole), a fost pus sub lupă, la propriu, pentru a se descoperi, concret, cum poate fi de ajutor în diverse combinații de tratament.

La începutul lui 2022, au fost publicate câteva concluzii generale ale unor studii privind efectele potențiale ale propolisului și mierii în prevenirea și tratamentul Covid-19, de fapt o revizuire sistemică a studiilor in silico și clinice realizate până atunci. Propolisul și mierea au fost studiate ca tratamente alternative pentru pacienții cu Covid-19. S-a pus accentul pe revizuirea mecanismelor de acționare împotriva infecției cu Sars-Cov-2 cu sindrom respirator acut sever. S-a concluzionat că mulți dintre compușii propolisului ar putea interacționa cu mai multe proteine țintă ale Sars-Cov-2, inclusiv enzima de conversie a angiotensinei 2, principala enzimă protează, ARN polimeraza dependentă de ARN și proteina spike.

Conform rapoartelor de caz, propolisul poate avea un efect pozitiv pentru îmbunătățirea clinică la pacienții cu forme ușoare, până la moderate și severe de Covid-19. În combinație cu mierea, propolisul duce la îmbunătățirea simptomelor clinice și la diminuarea timpului de eliminare virală atunci când este utilizat ca terapie adjuvantă la standardul de îngrijire.

Situație concretă: În anul 2021, în cazul unui pacient de sex masculin în vârstă de 38 de ani din Turcia, cu o formă severă de Covid-19, s-a utilizat o soluție de propolis cu 30% concentrație ca terapie adjuvantă, administrată concomitent cu hidroxiclorochină, favipiravir și tocilizumab. Inițial, i-au fost administrate 20 de picături pe zi, doza crescând ulterior la 80 de picături pe zi. După șapte zile de tratament, simptomele clinice ale pacientului s-au îmbunătățit, iar în ziua a zecea, bărbatul a fost externat. (sursă: Covid-19 and Anatolian propolis: a case report/Acta Medica Mediterranea, 2021, 37: 1229)

Așadar, în caz de răceală cu manifestări domoale, de gripă cu simptome severe sau orice formă de infecție cu coronavirus, alături de tratamentul convențional, includerea pe listă a formulei Bio Propolis Nutrific grăbește vindecarea și asigură organismului forța pentru a se reface în siguranță.

În loc de concluzie, o scurtă recapitulare a celor de mai sus

Un ingredient apicol foarte cunoscut, propolisul reprezintă un amestec de substanțe rășinoase, ceară de albine, ceară vegetală și salivă de albine, cu intensă și dovedită valoare terapeutică, sub diverse forme standardizate. Compușii pe care-i conține propolisul l-au transformat într-un veritabil agent antiviral, antifungic, antioxidant, antiinflamator și antibacterian. Aceste efecte sunt dovedite în urma studiilor care nu s-au oprit la aceste concluzii, ci continuă să cerceteze beneficiile acestei minuni, sursă naturală de sănătate de care și tu poți beneficia! 

Surse de inspirație și recomandări de lectură:

”Apiterapia pentru toți. 103 remedii naturale din produsele albinelor”, C. Antonov

”User`s guide to Propolis, Royal Jelly, Honey, and Bee Polen”, C. Leigh Broadhurst, Ph.D.

Despre propolis pe site-ul – https://ro.wikipedia.org/wiki/Propolis

Efectele potențiale ale propolisului și mierii în prevenirea și tratamentul COVID-19: o revizuire sistematică a studiilor in silico și clinice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8801981/#b0160

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600457/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35126124/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/