”Spatele nostru este alcătuit din coloana vertebrală, coaste, mușchi, ligamente, vase de sânge și limfatice, nervi și piele (tegument). Creierul și coloana vertebrală (măduva spinării) reprezintă cei mai importanți factori în evoluția umană. Datorită configurației speciale, coloana vertebrală ne permite să stăm drept, să ne așezăm, să ne aplecăm, să ne răsucim și să desfășurăm tot felul de activități. Când întregul sistem care alcătuiește spatele funcționează normal, nu ne facem probleme. Când ceva ”se defectează”, iar așezatul pe scaun poate deveni ”un chin” sau nu ne mai ”găsim locul” de durere, ca să nu mai vorbim de alte activități aproape imposibil de desfășurat, realizăm într-adevăr dimensiunea enormă a importanței menținerii coloanei vertebrale în stare optimă de funcționare.” (”Durerea lombară și sciatică”, pr. dr. CFM Daniela Marinescu)

***

Studiile notează că, de-a lungul vieții, în jur de 90% din populația lumii experimentează cel puțin un episod de durere în zona spatelui. De cele mai multe ori, durerile localizate în orice regiune a spatelui, își pun o amprentă negativă asupra calității vieții și, în lipsa unui diagnostic corect, pus la timp și, implicit, a unui tratament adecvat, pot provoca și mai mult rău. Citește articolul până la final pentru a descoperi ce reprezintă durerea de spate, de câte feluri este (în funcție de regiunea unde e localizată), de ce se instalează, dar și cum poate fi prevenită și ameliorată printr-un stil de viață echilibrat.

Ce reprezintă durerea de spate, de ce apare și care sunt cele mai întâlnite simptome

Orice regiune din zona spatelui se poate confrunta, la un moment dat, cu episoade neplăcute, cu ceea ce denumim durere de spate. În funcție de zona unde se instalează durerea, aceasta este catalogată drept durere cervicală, durere lombară (partea inferioară a spatelui), durere în zona sacrală. Se spune despre durerea din zona lombară că ar fi cea mai comună, și pe bună dreptate, căci această zonă susține mare parte din greutatea din partea superioară a corpului.

”Durerea de coloană cervicală și lombară poate să fie determinată de afectarea uneia sau mai multor structuri: ligamente, mușchi, articulații, nervi, oase sau discul intervertebral. O dată cu îmbătrânirea sau ca urmare a solicitărilor repetitive, discurile intervertebrale (pernițele dintre vertebre) se degradează sau se rup fără să producă durere. Între 20 și 50 de ani, cauza cea mai frecventă pentru durerea de spate este afectarea discului intervertebral. După 60 de ani, cauza o reprezintă artroza articulațiilor spinale.” (”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală” dr. Gabriela Udrea)

Citește și: Despre durere, pe înțelesul tuturor

Deseori, durerea de spate este o consecință a pozițiilor vicioase adoptate în timpul lucrului de la birou, de exemplu, un rezultat al încordării musculaturii sau este influențată de spasmele musculare. Lăsată netratată, durerea de spate se poate croniciza. Alteori, durerile de spate au drept cauză anumite afecțiuni așa cum sunt:

Hernia de disc – apare când în regiunea lombară, substanța gelatinoasă din interiorul unui disc se bombează în afară și compresează nervii din jur. Rezultatul este o durere foarte intensă la acest nivel.

Degenerarea discurilor intervertebrale care, cu vârsta, își pierd rolul de amortizoare și nu mai pot atenua în mod eficient șocurile. În urma procesului natural de îmbătrânire a organismului, dar și în urma unui traumatism, vertebrele se deplasează și compresează trunchiurile nervoase. Rezultă spasme musculare și, implicit, apare durerea.

Osteoporoza – în urma reducerii progresive a densității osoase, însoțită de pierderea de calciu din structură, care duce la creșterea riscului de fractură, vertebrele se comprimă, pot apărea modificări ale poziției corpului și, bineînțeles, dureri de diferite intensități.

Scolioza – de obicei apare în copilărie și adolescență (dar și la vârsta adultă) și este caracterizată printr-o deformarea permanentă, o curbare a coloanei vertebrale, care apare de obicei în zona toracolombară, în jumătatea superioară a coloanei.

Cifoza – o postură necorespunzătoare, îmbătrânirea și alte particularități ale coloanei vertebrale pot contribui la apariția cifozei care este caracterizată printr-o curbură excesivă a părții superioare a spatelui care dă aspectul de cocoașă.

Simptomele durerilor de spate sunt însoțite, așa cum reiese chiar din denumire, de dureri de diferite intensități care pot fi resimțite pe toată suprafața spatelui, până la nivelul feselor și al picioarelor. Dacă este vorba de o afecțiune severă, în funcție de nervii care sunt afectați, durerea poate iradia și în alte părți ale corpului. Există situații în care simptomele și disconfortul dispar după o scurtă perioadă de timp, însă există situații când simptomele sunt însoțite și de alte semne, cum ar fi: durerea care se lasă în picioare, umflături la nivelul spatelui, pierderea în greutate, febra, dificultăți la urinare sau incontinență urinară/fecală, amorțeală în jurul organelor genitale și în jurul feselor.

Poate fi prevenită durerea de spate?

Afecțiunile și durerile de spate pot fi evitate dacă sunt adoptate obiceiuri sănătoase de viață, dacă ținuta corpului este una corectă, iar practicarea exercițiilor fizice moderate reprezintă un obicei regulat. Iată câteva recomandări care pot ține la distanță durerea de spate:

Adoptarea unei poziții corecte la birou

Pentru persoanele care au muncă de birou, pauzele pentru dezmorțire și poziția corectă a spatelui sunt foarte importante. Statul prelungit pe scaun, pe o perioadă de opt sau zece ore poate cauza dureri supărătoare de spate. Statul pe scaun crește presiunea la nivelul spatelui, umerilor, brațelor și picioarelor. În timp, discurile spinale vor avea de suferit. Tendința generală este de a sta aplecați sau de a ne lăsa în jos, pe scaun, iar în timp, structurile coloanei vertebrale se vor deteriora, iar durerea de spate se va accentua. Este foarte important ca scaunul să fie adaptat la proporțiile corpului, să fie unul ergonomic, iar poziția spatelui să fie dreaptă în momentul în care scaunul e folosit. De asemenea, pentru fiecare oră petrecută pe scaun, sunt necesare circa 10 minute de pauză pentru a face câțiva pași.

Durerea de spate – cauze, prevenție, tratament

Poziția corectă în timpul mersului

Știai că sciatica, durerile de disc, tulburările degenerative ale coloanei, etc. pot fi influențate de mersul greșit, mai ales când mergi cu umerii căzuți și cu capul aplecat? De aceea este indicat să îți menții capul în linie cu poziția verticală a coloanei vertebrale și privirea să fie fixată înainte.

Somnul odihnitor e important, pe o saltea care să ajute spatele

Este recomandat somnul în poziție orizontală, bineînțeles, pentru a permite vertebrelor să se reașeze în poziția normală, să se detensioneze, iar mușchii spatelui să se relaxeze. Specialiștii recomandă folosirea unei saltele de fermitate medie și a unei perne mici, joase și nu foarte moale.

E bine ca ziua să înceapă cu câteva mișcări de dezmorțire

Nu te da jos din pat imediat ce te-ai trezit. Petrece câteva minute pentru a-ți întinde brațele pe deasupra capului, apoi du pe rând genunchii la piept. Dacă suferi de dureri de spate, nu te ridica brusc: rostogolește-te până la marginea patului și sprijină-te pe brațe pentru a te ridica încet.

Evitarea sedentarismului

Lipsa de mișcare duce la rigiditate, degradare și slăbiciune musculară. Exercițiile fizice moderate sunt benefice pentru reducerea inflamației, de exemplu. Se recomandă gimnastica de întreținere, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul, yoga.

Alegerea încălțămintei potrivite

Purtarea unui tip de încălțăminte nepotrivit sau a pantofilor cu toc mai mare de 4 cm poate contribui la instalarea durerii de spate. Tocurile foarte înalte, de exemplu, împing centrul de greutate al corpului în față, punând presiune pe coloană. La polul opus, papucii sau alt tip similar de încălțăminte cu talpă dreaptă, favorizează apariția durerilor de călcâi, gleznă și/sau genunchi. Acum există modele de pantofi special create pentru ca talpa în sine să amelioreze durerile de spate.    

Evitarea acumulării de kilograme

Obezitatea contribuie la simptomele asociate cu artrita reumatoidă, boala discului degenerativ, spondiloza, osteoporoza sau osteoartrita. Când este supusă unei greutăți excesive, coloana vertebrală este forțată să asimileze sarcina, ceea ce o poate leza.  

Cum este diagnosticată durerea de spate

Istoricul medical și examenul fizic în care se cer amănunte despre debutul, locul și durata simptomelor durerii, pot identifica ce anume provoacă durerea de spate. După examinarea detaliată a zonei dureroase, pot fi solicitate și alte teste, cum ar fi radiografia, tomografia computerizată, mielograma, discografia, RMN, scanare osoasă, imagistica pe bază de sunete.

Durerea de spate – cauze, prevenție, tratament

Ce exerciții sunt recomandate pentru corectarea posturii și preîntâmpinarea durerilor de spate

Mai înainte de a trece la practicarea oricărui tip de exerciții fizice, este foarte importantă menținerea unei posturi corecte. Acest lucru este esențial pentru sănătatea coloanei vertebrale. Iată, punctual, ce ai de făcut:

  1. Ține capul drept, în continuarea trunchiului;
  2. Ține umerii trași spre spate și relaxați;
  3. Nu curba prea mult coloana lombară;
  4. Ține picioarele paralele și ușor depărtate astfel încât greutatea corpului să se distribuie în mod egal între ele.

Pentru persoanele care se confruntă cu dureri de intensitate redusă, care au debutat de puțină vreme, sunt recomandate mișcările de întindere, practicate imediat ce durerea apare. De exemplu: din poziția întins pe podea cu fața în sus, cu picioarele îndoite și ridicate pe un scaun sau pe pat/fotoliu, astfel încât gleznele și genunchii să fie la aceeași înălțime. Datorită acestei poziții (trebuie menținută pentru 15 minute) musculatura spatelui se calmează, presiunea exercitată asupra discurilor și articulațiilor intervertebrale scade.

Durerea de spate – cauze, prevenție, tratament

Alte tipuri de exerciții pentru ameliorarea durerilor de spate includ: exercițiile cu mingea pentru gimnastică, exerciții izometrice pentru întărirea gâtului, rotații ale coloanei, întinderi de brațe și de genunchi, tehnicile yoga care tonifică musculatura și îmbunătățesc flexibilitatea spatelui.

Remedii pentru ameliorare, remedii din natură, suplimente alimentare + o alimentație potrivită pentru a preveni durerea de spate

Ameliorarea durerilor de spate depinde foarte mult de tipul durerii, dacă este acută sau cronică. Durerile de intensitate joasă – moderată, dar și cele severe, pot fi reduse prin exerciții ușoare de întindere cu evitarea mișcărilor care agravează durerea, aplicarea de comprese reci sau calde pentru ușurarea durerii sau reducerea inflamației, reducerea stresului, masaj/automasaj, terapia cu apă efectuată într-o piscină, kinetoterapia, etc.

Un regim alimentar care conține toate substanțele nutritive necesare organismului este foarte important pentru prevenirea și ameliorarea durerilor de spate. Bineînțeles, pe lângă adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, sunt importante toate celelalte aspecte enumerate mai sus printre cele mai importante fiind poziția corectă a corpului, pierderea excesului de kilograme, evitarea sedentarismului. Este indicată o dietă bogată în fructe și legume proaspete, în proteine și grăsimi de calitate, din care să fie excluse glucidele rafinate (făinoase, dulciuri, zahăr), grăsimile de origine animală, sarea în exces, alcoolul, etc.

Alimente precum cartofii dulci, roșiile, usturoiul, portocalele, fructele de pădure, sunt bogate în antioxidanți care scad nivelul radicalilor liberi ce distrug cartilajul articular.

Pentru a evita apariția durerilor de spate, dar și a problemelor circulatorii și musculare este potrivit un aport de:

  • vitamina A – potrivită pentru a menține sănătatea oaselor, a tendoanelor și a țesutului muscular. Deficiența de vitamina A se poate manifesta și prin dureri la nivelul articulațiilor;
  • vitamina C – intervine în sinteza de colagen, foarte important pentru creșterea și dezvoltarea organismului, pentru procesele reparatorii de la nivelul țesuturilor moi;
  • vitamina B6 – importantă pentru funcționarea sistemului imunitar, ajută la prevenirea epuizării fizice, a contracturilor și a febrei musculare, având un rol important în prevenirea durerilor de spate;
  • vitamina D – esențială pentru prevenirea osteoporozei;
  • vitamina E – neutralizează radicalii liberi, înlătură oboseala, menține starea de sănătate a musculaturii și a scheletului;
  • magneziu – intervine în absorbția calciului și a potasiului;
  • calciu – indispensabil organismului, susține dezvoltarea structurii osoase;
  • potasiu – rol în dezvoltarea musculaturii și transmiterea impulsului nervos;
  • acizi grași omega-3 care previn apariția artritei.

Cât privește remediile naturale din plante pentru ameliorarea durerilor de spate, acestea se folosesc sub formă de infuzii, decocturi, uleiuri esențiale aplicate local. Printre cele mai folosite plante se regăsesc: gheara diavolului, lavanda, floarea pasiunii, crețușcă, salcie albă, valeriană, gheara mâței, rozmarin, scorțișoară, măghiran.  

Recomandări Nutrific pentru dureri de spate

Ulei CBD spectru complet din gama Nutrific Hemp

Până de curând, istoria controversată a canabidiolului/CBD nu îi dădea prea mari șanse uleiului CBD de a se situa pe o poziție superioară în topul celor mai apreciate suplimente alimentare. Din fericire, odată cu stabilirea distincției dintre THC/ tetrahidrocannabinol – responsabil pentru efectul psihoactiv, și CBD – componenta non-psihoactivă a plantei de cânepă, lucrurile s-au clarificat în special în favoarea produselor în a căror componență de regăsește canabidiolul.

S-a tot vorbit despre faptul că uleiul CBD este de mare ajutor în stări de anxietate și chiar de depresie, însă efectele sale depășesc cu mult acest segment. Cei care l-au testat și cercetat în studii de specialitate, dar mai ales cei care l-au utilizat, au concluzionat că este folositor și pentru reducerea durerii – studiile arată că uleiul CBD poate ajuta la reducerea durerii și inflamației, fără efecte secundare negative. Această proprietate îl transformă într-o alternativă sigură și eficientă la medicamentele cu prescripție medicală. Descoperă mai multe detalii despre eficiența canabidiolului în secțiunea de pe site dedicată uleiului CBD.

Artro Formula Forte

Sănătatea sistemului osos și articular este foarte importantă mai ales odată cu înaintarea în vârstă când pericolul apariției afecțiunilor oasoase și articulare crește. Lipsa de mobilitate și durerile persistente pot îngreuna activitățile zilnice. Suplimentul Nutrific Artro Forte Formula vine să susțină o bună funcționare a oaselor și articulațiilor printr-o combinație eficientă de ingrediente naturale cu rol antiinflamator, antioxidant, antiartritic și analgezic. 

Click pe foto pentru OFERTĂ

Citește și: 8 sfaturi de urmat ca să ai articulații sănătoase

În loc de concluzie

Gestionarea durerii se educă, iar acest lucru se întâmplă abia în momentul în care suntem capabili și vrem să analizăm îndeaproape situația în care ne aflăm. Uneori, schimbarea comportamentelor și reorientarea către o viață cu sens sunt necesare pentru a ieși din durere. Una dintre cărțile în care se vorbește despre cum putem reuși să nu ne lăsăm înfrânți de durere este cea semnată de dr. Gabriela Udrea – ”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală”, un veritabil îndemn către o viață atent gestionată și neguvernată de durere, o lectură de dimensiuni reduse, ușor de parcurs și necesară tuturor celor care se luptă cu durerile cronice (și nu numai).

***

Referințe:

”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală” dr. Gabriela Udrea

”Durerile de spate” – MedExpres, editura Lider – traducere dr. Magdalena Mateescu