Întărirea sistemului imunitar este un subiect pe cât de complex, pe atât de controversat. Complex pentru că imunitatea este susținută de un cumul de factori, de obiceiuri pozitive create și dezvoltate în timp. Controversat pentru că există o mulțime de discuții pe marginea acestei teme de interes general. Mulți leagă imunitatea și întărirea sistemului imunitar strict de corpul fizic. Mulți sunt și cei care nu o separă de corpul spiritual și nici de minte, considerând ansamblul corp – minte definitoriu pentru starea de bine a întregului organism.

În rândurile următoare, vei descoperi, pe lângă o serie de date comune despre imunitate și cum funcționează aceasta, care sunt principalele căi de întărire a sistemului imunitar. Până la urmă, cu toții ne dorim o viață sănătoasă, un organism puternic care să ne țină la distanță, pe cât posibil, de afecțiuni supărătoare. Vestea bună este că doar de noi depinde să fim bine. Cum alegem să trăim, ce alegem să consumăm – hrana pentru trup și cea pentru minte, pentru ce suplimente alimentare optăm, sunt decizii care țin de propria persoană.

În ultimii doi ani s-a vorbit despre imunitate mai mult decât oricând. Ba chiar și căutările pe Google pentru acest termen și alte variante conexe au luat amploare. Cât timp vor exista oameni preocupați să se mențină sănătoși, imunitatea va fi un subiect de vârf. Știm că și tu faci parte dintre cei cărora le pasă de propria stare de bine. Echipa Nutrific este aici să te ajute să dobândești și să menții această stare, prin sfaturi concrete, metode verificate și prin recomandări de calitate.

Ce reprezintă și cum funcționează sistemul imunitar

Mai înainte de a afla cum să îți întărești imunitatea, este bine să ai în vedere câteva noțiuni de bază despre ce este și, mai ales, cum funcționează sistemul imunitar. În acest fel, vei acționa mult mai corect atunci când vei avea de făcut anumite alegeri.

Încă de mici, ni s-a povestit despre imunitate ca fiind acea capacitate uimitoare pe care organismul uman o are în lupta cu virusurile, toxinele și bacteriile, pentru a ne apăra sănătatea. O definiție mai elaborată ar fi aceea că sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni, rolul de apărare fiind foarte important pentru menținerea sănătății organismului în cadrul raportului cu mediul înconjurător unde este supus influenței factorilor externi.

Cu cât un organism este situat mai sus pe scara evoluției biologice, cu atât mai complex este sistemul imunitar. La vertebrate, de exemplu, vorbim despre un sistem imunitar complex și eficace în acțiunea sa de a îndepărta sau a distruge agenții patogeni nefavorabili sănătății (toxine, bacterii, ciuperci, paraziți, virusuri, etc.). De asemenea, sistemul imunitar atacă și structuri proprii dăunătoare, cele cu modificări anormale cum sunt celulele tumorale sau celulele moarte.

Se poate spune că sistemul imunitar funcționează L.I.N.:

  • Luptă împotriva celulelor proprii care și-au schimbat structura (celulele canceroase, de exemplu);
  • Identifică și distruge substanțele din mediul extern dăunătoare organismului;
  • Neutralizează virusurile, bacteriile, ciupercile sau paraziții care pătrund în organism.

Dintre principalele componente ale sistemului imunitar fac parte:

  • Măduva osoasă care produce leucocitele și protejează organismul de infecții;
  • Glanda timus care produce limfocitele T care apără organismul de infecții și de virusuri;
  • Ganglionii limfatici care produc și depozitează celule care luptă cu afecțiunile;
  • Amigdalele care au rolul de a detecta germenii care pătrund în corp prin cavitatea buco-nazală;
  • Splina (și ea conține celule albe care luptă cu infecțiile);
  • Țesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal;
  • Țesutul limfoid asociat arborelui bronșic;
  • Foliculii limfatici din partea terminală a intestinului subțire;

Câte tipuri de imunitate există

Imunitatea este clasificată în funcție de modul în care este dobândită. Pe lângă imunitatea dobândită artificial, prin expunerea în mod controlat la anumite virusuri și cea dobândită prin vaccinare, imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită natural constituie bazele sistemului imunitar

Imunitatea înnăscută

Iată cum descriu coordonatorii lucrării ”Psihoneuroimunologie umană”  apărută la Editura Trei în anul 2017, imunitatea înnăscută:

”Acest sistem nu atacă structurile proprii ale organismului, datorită unor mecanisme reglatorii. (…) acționează rapid în cadrul primei expuneri a organismului la agentul infecțios. Indiferent de numărul de întâlniri pe care gazda le are cu materialul străin, magnitudinea răspunsului nu va crește, indicând faptul că imunitatea înnăscută nu are memorie. Dacă ar fi să ne bazăm doar pe sistemul imunității dobândite pentru a ne proteja de infecții, probabil că am muri din cauza acestora, întrucât activarea răspunsului imunitar pe această cale poate dura 4 – 5 zile. Sistemul imunității înnăscute care ne protejează împotriva organismelor infecțioase este activat foarte rapid, în general în decurs de câteva minute. În acest proces sunt implicate leucocitele și anumite substanțe solubile în plasmă.”

Dintre componentele imunității înnăscute fac parte:

  • Pielea și mucoasele (veritabile bariere fizice împotriva agenților patogeni externi);
  • Celulele fagocitare (leucocitele polimorfonucleare, monocitele, macrofagele): leucocitele înglobează agenții infecțioși și îi distrug;
  • Celulele NK – o categorie de limfocite care distrug celulele maligne, dar și pe cele infectate viral.

 Imunitatea dobândită natural

”Această reacție imună apare după expunerea organismului la un antigen și implică limfocitele care reacționează în mod specific la antigenul care a determinat răspunsul imunitar. Acest proces manifestă specificitate (ceea ce înseamnă că răspunsul imunitar va fi îndreptat spre substanța care a declanșat reacția, nu spre alte substanțe). Imunitatea specifică are drept caracteristică memoria; astfel, o nouă expunere la o substanță la care sistemul imunitar a reacționat în trecut va determina un răspuns mai rapid decât răspunsul primar.” (Psihoneuroimunologie umană)

Care sunt componentele sistemului imunitar dobândit:

  • Antigenul: substanța care pătrunde în organism și declanșează un răspuns specific din partea sistemului imunitar. Acest răspuns are drept rezultat producția de anticorpi sau activarea unei reacții mediate celular, independente de anticorpi;
  • Specificitatea răspunsului imunitar – răspunsul imunitar este specific antigenului care l-a declanșat.
  • Memoria – când sistemul imunitar intră în contact cu un antigen față de care a reacționat în trecut și față de care a fost sensibilizat, răspunsul va fi mult mai rapid decât la primul contact.

Slăbirea sistemului imunitar

Cu siguranță ți s-a întâmplat, cel puțin o dată în viață, să afirmi că ai răcit sau ai dobândit o altă afecțiune pe fondul unei imunități scăzute. Dar de ce scade imunitatea? Unde e problema? Din păcate, nu există doar o sursă a scăderii imunității, ci mai mulți factori care contribuie la dereglarea sistemului imunitar și, implicit, la degradarea vieții. 

”La persoanele lipsite de un sistem imunitar care funcționează bine, o infecție ușoară poate trena săptămâni întregi; mai grav chiar, poate conduce la consecințe serioase, cum ar fi afecțiunile cardiace, paralizia nervilor, ori se poate complica cu o infecție bacteriană greu de tratat, cum ar fi pneumonia, care pune în pericol viața.” (”Super Imunitatea”, Dr. Joel Fuhrman)

Factori care duc la slăbirea imunității

Anumite afecțiuni și tratamente medicale, alimentația deficitară sau necorespunzătoare (plus excesul de zahăr, sare, cafeină, grăsimi rele, etc.), sedentarismul, stresul cotidian, lipsa unui somn de calitate, vârsta înaintată sunt doar câțiva dintre factorii responsabili cu scăderea imunității.

”Alimentația modernă provoacă o reducere tragică a competenței imunitare. Din cauza creșterii consumului de alimente procesate, a alimentelor ”contrafăcute”, a aditivilor alimentari și a tuturor elementelor declanșatoare de cancer care sunt conținute de acestea, mediul alimentar actual ne compromite sănătatea.” (dr. Joel Fuhrman)

În momentul în care sistemul imunitar este slăbit, vor apărea și simptome vizibile menite să anunțe acest lucru: inflamarea ganglionilor limfatici, infecțiile recurente și diverse reacții alergice, oboseala accentuată și vindecarea îndelungată a rănilor.

Evaluarea și testarea sistemului imunitar 

Există o serie de investigații dedicate sistemului imunitar, cele mai multe dintre acestea fiind recomandate de medicii care vor să elimine orice suspiciune că ceva ar fi în neregulă cu buna funcționare a imunității.

O bună funcționare a sistemului imunitar este corelată și cu valori optime ale vitaminelor și mineralelor din organism (fier, calciu, magneziu, zinc, vitaminele D, B6, B12, acid folic, etc.)

Astfel, pentru o bună monitorizare a sistemului imunitar se recomandă, anual, analize în care este evaluat deficitul de vitamine și cele specifice diagnosticării unor eventuale anemii. Printre aceste investigații atât de necesare se numără: hemoleucograma completă, VSH, fibrinogenemie, proteina C reactivă cantitativă, IgA seric/IgMseric/IgG seric, Complement C3/C4, 25-OH Vitamina D, Sideremie, Calciu seric total, Zinc seric, Folat seric/Acid Folic, Vitamina B12/B6.

Hemoleucograma rămâne cea mai folosită dintre analizele de laborator. În urma efectuării acesteia sunt identificate numărul globulelor albe, cel al globulelor roșii sau cantitatea de hemoglobină din sânge. Alături de aceasta, o importanță aparte o are imunograma cu rol în evaluarea anticorpilor produși de celulele depistate de hemoleucogramă.

O imunitatea foarte scăzută atrage după sine instalarea unor afecțiuni nedorite, iar o imunitatea care scade drastic, dintr-o dată, anunță debutul unor boli grave cum sunt cancerul sau SIDA. O imunitate foarte crescută nu este de bun augur, căci aici este punctul în care se pot declanșa afecțiunile autoimune.

Întărirea sistemului imunitar printr-un stil de viață sănătos

Așadar, și în ceea ce privește buna funcționare a sistemului imunitar, ECHILIBRU pare a fi termenul de bază în jurul căruia ar trebui să graviteze tot ceea ce vei întreprinde pentru a fi sănătos și a avea o imunitate bună. La acest echilibru vor contribui, fără îndoială, un stil de viață sănătos, controalele și analizele medicale periodice, alimentația pliată pe vârstă și nivel de activitate, excluderea sedentarismului, odihna corespunzătoare și practicarea activităților menite să înlăture sau măcar să diminueze stresul. 

Poate că îți vor părea banale acțiunile de mai jos, însă tocmai aceste mici obiceiuri pozitive bifate zi de zi duc la întărirea sistemului imunitar.

Întărirea sistemului imunitar și alimentația

”La fel ca natura complicată și sinergică a sistemului imunitar omenesc, plantele din natură sunt forme de viață complicate și minunate; ele conțin mii  de celule și substanțe biochimice complexe, care lucrează în armonie. Animalele și plantele au stabilit o relație fragilă, de interconectare și simbioză pe Pământ, iar acum omul se bazează pe plante pentru sănătatea și pentru supraviețuirea sa. Când studiem potențialul de supraviețuire al animalelor și al omului, trebuie să înțelegem că suntem dependenți de sănătatea și calitatea plantelor crescute din pământ pentru a trăi: sănătatea alimentelor pe care le mâncăm ne determină în cele din urmă propria sănătate. Atunci când mâncăm alimente sănătoase, suntem sănătoși; altminteri, ne îmbolnăvim. În esență, suntem făcuți din alimentele pe care le consumăm. Cum se spune de obicei: suntem ceea ce mâncăm.” (”Super Imunitatea”, dr. Joel Fuhrman)

Adevărul – unul trist, de altfel, este că dieta modernă este deficitară când vine vorba de nutrienții sau micronutrienții importanți, mai ales cei de origine vegetală, care asigură imunitatea. Preponderent compusă din alimente procesate (dulciuri, uleiuri și cereale rafinate), carne, produse lactate, zahăr, băuturi acidulate, semipreparate și alimente intens procesate, dieta modernă de care se abuzează timp îndelungat nu face decât să ducă la scăderea imunității.

Cercetări care nu datează de ieri de azi, ci au în spate ani de studii cu aplicații credibile și dovedite, menționează legumele, fructele și semințele ca fiind necesare pentru întărărirea sistemului imunitarAntioxidanții și fitonutrienții sunt piloni de bază ai imunității. Cei mai numeroși antioxidanți nu se regăsesc în produsele de origine animală sau în cele procesate, ci în fructe și legume.

Poate ai mai auzit despre antioxidanți că sunt inamicii naturali ai radicalilor liberi. În absența unui volum suficient de antioxidanți, excesul de radicali liberi va genera inflamații și îmbătrânire prematură.

”Un regim alimentar sărac în compuși fitochimici este în mare măsură responsabil pentru un sistem imunitar slab.” (Dr. Joel Fuhrman)

Iată o serie de alimente benefice către care este bine să te orientezi pentru a avea o imunitate de fier: morcovi, broccoli, mazăre, ardei gras (verde, roșu, galben) sfeclă, varză, sparanghel, spanac, dovleac, napi, usturoi, ghimbir, turmeric, citrice, fructe de pădure, migdale, iaurt, ceai verde, carne de pui.

Oprește-te puțin din ritmul alert cotidian, fă un pas în spate, reevaluează-ți dieta de zi cu zi și vezi cum o poți îmbunătăți. Elimină cele dăunătoare imunității și introdu alimentele cu potențial sănătos. Echilibrează această parte importantă din ceea ce înseamnă bunăstarea sistemului imunitar pe termen lung.

Întărirea sistemului imunitar și suplimentele naturale

Notam mai sus că evaluarea sistemului imunitar se face cu ajutorul analizelor de sânge. Determinarea unui deficit de vitamine va impune, pe lângă o alimentație corespunzătoare, bazată pe consum de fructe și legume, și utilizarea suplimentelor alimentare. Administrarea de vitamine pentru imunitate, suplimentele pe bază de ulei de pește, produsele apicole, suplimentele naturale care protejează împotriva stresului oxidativ, dar și probioticele, toate contribuie la întărirea sistemului imunitar prin reducerea inflamației și stimularea unei bune funcționări.

Întărirea sistemului imunitar cu ajutorul API Formulă Imunitate NUTRIFIC

Apărare – Energizare – Echilibru sunt valențele pe care se sprijină beneficiile formulei NUTRIFIC pentru întărirea imunității. Apărarea organismului împotriva agenților patogeni este favorizată de concentrația de propolis cu minimum 13% flavonoide. Energizarea este susținută de polenul provenit din flora Transilvaniei, în timp ce echilibrul este dat de lăptișorul de matcă liofilizat. De fapt, toate componentele care stau la baza API Formulă Imunitate Nutrific sunt responsabile cu echilibrul stării de bine a întregului organism.

Întărirea sistemului imunitar

Această formulă specială, creată din ingrediente autohtone de înaltă calitate, este menită să sprijine sistemul imunitar de fiecare dată când este nevoie. Pe scurt, iată cum acționează fiecare componentă în parte:

Extractul de propolis – susține organismul în lupta împotriva acțiunii nedorite a virusurilor, bacteriilor și ciupercilor; are rolul de a reduce riscul de contaminare bacteriană atât la nivelul aparatului respirator, cât și la nivelul tractului digestiv.

Polenul poliflor – ajută la creșterea nivelului de energie,  dar și la regenerarea florei intestinale; diminuează stările de oboseală accentuată, redând vitalitatea organismului.

Lăptișorul de matcă liofilizat –  acest veritabil miracol al naturii luptă împotriva anemiilor, reglează hipertensiunea, controlează greutatea, ameliorează afecțiunile sistemului endocrin și, în plus, are efecte dovedite și pe plan emoțional, în controlul anxietății, de exemplu.

Administrat de-a lungul unei cure susținută de o alimentație sănătoasă, plus o activitate fizică potrivită, suplimentul API Formulă Imunitate Nutrific este modalitatea potrivită prin care îți demonstrezi respectul și grija față de propria sănătate.

Întărirea sistemului imunitar prin activitate fizică susținută

Există o legătură între obezitate și imunitate? Există! Nu doar că obezitatea cauzează complicații severe cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat și chiar anumite tipuri de cancer, dar duce la scăderea drastică a imunității (practic, și de aici apariția bolilor menționate). Ca să nu se ajungă la obezitate, pe primul loc este alimentația adecvată, secondată de activitatea fizică susținută.

Deși am început acest punct aducând obezitatea în prim-plan, trebuie să știi că nu doar persoanele care suferă din pricina ei sunt afectate de scăderea imunității. Și persoanele cu o greutate în parametrii normali, dar care sunt sedentare, pot avea o imunitate deficitară. Nu este recomandat să faci exerciții fizice în exces, ci doar ca timp de 20 – 30 – 40  de minute pe zi să faci mișcare. Că alegi să mergi la sală, să dansezi, să alergi, să mergi pe jos pur și simplu, să faci yoga, să mergi pe role/bicicletă este treaba ta, atât timp cât te miști. Sportul fortifică sistemul imunitar, nu uita, așa că trece-l pe lista ta de activități zilnice chiar din acest moment.

Întărirea imunității prin somn și odihnă

Somnul de calitate și odihna reprezintă și ele componente esențiale ale sistemului imunitar. Acum patru ani apărea și la noi celebra carte a lui Matthew Walker: ”Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” care ar trebui să facă parte din lecturile fiecărei persoane care dorește să trăiască sănătos.

Cunoscutul profesor de neuroștiințe și psihologie la UC Berkeley, Matt Walker, ne introduce într-o lume complexă a somnului văzut ca o componentă vitală a stării de bine. Din lucrarea sa nu lipsesc nici pasajele ample care fac referire la legătura dintre somn și imunitate, somnul fiind privit ca cel care repară armura imunității și ajută în lupta împotriva elementelor maligne, prevenind infecțiile și ținând bolile la distanță. Somnul reface metabolismul, reface echilibrul dintre insulina și glucoza din sânge. Somnul echilibrează tensiunea arterială și ajută inima să funcționeze bine. Acele opt ore de somn pe noapte atât de recomandate nu sunt un mit, ci fac parte din realitatea strâns legată de buna funcționare a sistemului imunitar, așa că este indicat să le acorzi o importanță maximă, respectându-le.  

În loc de concluzie – Ce trebuie să faci, zi de zi, pentru întărirea sistemului imunitar

Întărirea imunității și, mai ales, păstrarea pe termen lung a unui sistem imunitar care să funcționeze în beneficiul stării de bine, nu trebuie să fie un gest pasager, ci parte dintr-o rutină zilnică. La prima vedere nu pare ușor să îți creezi un obicei sau mai multe obiceiuri sănătoase. Vestea minunată e că acest lucru chiar este posibil și, mai ales când îl faci în beneficiul propriu, altfel stă treaba. E adevărat că ai nevoie de răbdare și, mai ales, de determinare.

În cartea sa, ”Atomic Habits”, James Clear aduce în discuție, pe lângă multe alte lucruri foarte interesante, acela că ”schimbarea comportamentală are nevoie de un proces de conștientizare” și că ”primul pas în schimbarea obiceiurilor este să le analizezi cu atenție”.

Fă un pas în spate și analizează situația în care te regăsești. Ești mulțumit cu stilul tău de viață, per total? Ceea ce faci te transformă într-o persoană mai sănătoasă? Sau nu? Iată că introspecția este necesară și în acest proces, de întărire a imunității. Menține comportamentele și obiceiurile sănătoase (alimentația corectă și sănătoasă, activitatea fizică, somnul) și exclude-le pe cele nocive (consumul exagerat de alimente procesate, tutun, alcool; sedentarismul, stresul, etc.). Este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine: să-ți dorești să fii mai sănătos și să lucrezi activ la îndeplinirea acestei dorințe!  

Alte referințe sau surse de informare: 

”Psihoneuroimunologie umană” – coordonatori Kavita Vedhara, Michael R. Irwin, 2017, editura Trei.

”Super Imunitatea” – dr. Joel Fuhrman, colecția Lifestyle Publishing – Grupul Editorial Trei)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22429824/ – Obezitatea, inflamația și sistemul imunitar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/ – Cum funcționează sistemul imunitar