Durerile articulare nu sunt caracteristice doar celor de vârsta a treia. Aceasta este o preconcepție contrazisă chiar de statisticile care au constatat că durerile articulare sunt destul de frecvente și în cazul copiilor, adolescenților și tinerilor. Aceleași statistici au stabilit că circa 30 % din populația Europei suferă din pricina bolilor reumatice și musculo-scheletice, lucru îngrijorător având în vedere că sunt implicate toate segmentele de vârstă. La nivel local, potrivit Societății Române de Reumatologie, aproximativ 600.000 persoane suferă de afecțiuni reumatice de tip inflamator, peste 2.500 dintre acestea fiind copii. Pentru ca boala să nu ajungă într-un stadiu avansat, este recomandat un control amănunțit realizat de către medicul specialist imediat ce sunt semnalate simptome îngrijorătoare. Mai jos, ți-am pregătit o listă orientativă cu cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor articulare plus cauzele are stau la baza apariției lor.
Cauzele și simptomele apariției afecțiunilor articulare
Din păcate, bolile reumatice și musculo-scheletice sunt cele care generează circa 50% din absenteismul la locul de muncă. Lăsate netratate sau diagnosticate într-un stadiu sever, acestea pot avea un impact negativ pe termen lung asupra calității vieții, pe toate planurile. De aceea, primele semne că ceva este în neregulă la nivelul mușchilor, oaselor și articulațiilor, ar trebui să te trimită la cabinetul medicului specialist. Un motiv în plus să faci asta dacă, pe lângă prezența durerilor, ai bifat și o parte din următorii factori de risc:
- Istoricul familiei/factorul genetic: dacă ai rude apropiate care suferă din pricina afecțiunilor precum osteoartrita sau poliartrita reumatoidă, există riscuri mai mari ca și tu să fii predispus la aceste boli.
- Istoricul medical: persoanele care s-au născut cu malformații sau cu probleme la nivelul articulațiilor, prezintă un risc crescut de a avea dureri articulare. La fel și cele care deja suferă din pricina unei afecțiuni la nivelul oaselor.
- Sexul: se pare că femeile au un mai risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni reumatologice.
- Traumatismele: accidentările, dar și infecțiile (care au la bază virusuri sau agenți bacterieni) pot determina dezvoltarea afecțiunilor articulare, indiferent de vârstă. Articulațiile care au fost traumatizate în urma unor accidentări, sunt mai predispuse la a dezvolta artrită, de exemplu, decât articulațiile sănătoase.
- Vârsta: deși durerile articulare pot atinge toate segmentele de vârstă, persoanele trecute de 50 de ani sunt mai predispuse la a dezvolta dureri și boli articulare.
- Stilul de viață: sportivii de performanță sunt mai predispuși afecțiunilor articulare deoarece există un risc crescut de apariție a traumatismelor la acest nivel.
- Obezitatea: kilogramele în plus nu fac decât să supună articulațiile unei presiuni suplimentare. De aceea, persoanele obeze suferă din pricina durerilor de genunchi, dar și de artrită la nivelul mâinilor, de exemplu.
- Fumatul este și el un factor de risc, ba chiar în urma unui studiu, cercetătorii au demonstrat că fumul de țigară crește procesul inflamator în artrită. Se știe despre fumat că are efecte negative asupra sistemului respirator și a celui circulator și că este asociat cu mai multe tipuri de cancer. Însă fumatul are consecințe severe și asupra articulațiilor, oaselor și mușchilor.
Recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome, afecțiunile care vizează articulațiile pot fi ameliorate și ținute sub control. Cu ajutorul terapiilor și tratamentelor corecte, persoanele în cauză pot avea parte de o calitate bună a vieții.
Durerile articulare pot afecta mai multe zone ale corpului, de la genunchi, glezne și șolduri, până la umeri, degete și încheieturile mâinilor. Simptomele pot include și amorțeală la nivelul articulației dureroase, furnicături, rigiditate. În funcție de tipul de afecțiune, pot apărea edeme datorate inflamației.
***
”Durerea este o experiență umană unică și universală. Fiecare persoană trăiește durerea în felul ei. Durerea este un semnal care pleacă de la receptorii din piele sau din alte țesuturi sau organe. Acesta este transmis prin celulele nervoase către măduva spinării și apoi către creier. Durerea de scurtă durată determinată de o agresiune tisulară (o mișcare greșită a gleznei sau a spatelui) este numită durere acută. Durerea acută este un semnal folositor. Ea este o expresie a conștientizării faptului că ceva s-a întâmplat în corpul dumneavoastră și trebuie să acționați: să păstrați repausul pentru câteva zile, să purtați o orteză de gleznă, să luați un analgezic sau un antiinflamator. După ce leziunea s-a vindecat sunteți încurajat să vă reîntoarceți la activitățile pe care le făceați anterior. Durerea cronică sau persistentă este mult mai complexă. În acest tip de durere semnalul dureros nu mai este folositor și continuă pentru săptămâni, luni, ani. Neuronii transmit în continuare semnale dureroase, chiar dacă agresiunea fizică sau boala s-au vindecat sau chiar dacă boala este cronică și primește tratamentul adecvat. Este definită ca durere cronică sau persistentă durerea care este prezentă mai mult de 12 săptămâni.” (”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală”, dr. Gabriela Udrea)
***
3 dintre cele mai întâlnite afecțiuni responsabile de durerile articulare
Durerile care apar la nivelul articulațiilor pot fi de origine mecanică sau pot avea caracter inflamator. Aceasta din urmă se instalează fie noaptea, fie dimineața, după o perioadă în care corpul s-a relaxat, deci după un repaus de câteva ore. Durerea generată de inflamație aduce cu sine și o senzație de rigiditate, aceasta ameliorându-se după reluarea, treptată, a activității. Pe de altă parte, durerea mecanică apare în urma efectuării unui efort fizic. Și aceasta se manifestă prin rigiditate care dispare după o perioadă de pauză/odihnă.
De cele mai multe ori, durerile articulare apar ca parte integrantă din tabloul simptomatologiei celor mai frecvente afecțiuni reumatologice. Printre cele mai cunoscute și mai des întâlnite sunt diversele forme de artrită:
Poliartrita reumatoidă – apare în urma inflamării membranei sinoviale care acoperă articulațiile. Acestea din urmă se slăbesc și ajung să se deformeze. Boala – care este întâlnită în special la persoanele de sex feminin – are o evoluție lentă, însă durerile, în special cele de la nivelul articulațiilor mici ale mâinii, pot fi severe;
Artroza – nu este o boală a bătrâneții, ci se poate instala la orice vârstă deși, este evident că riscul de apariție a artrozei crește pe măsură ce se înaintează în vârstă. Potrivit specialiștilor, ”artroza este o afecțiune în care cartilagiul se deteriorează și devine mai moale și mai subțire. Acest proces poate avea loc la nivelul tuturor articulațiilor, dar este întâlnit cu precădere la nivelul articulațiilor gâtului, spatelui, genunchilor, șoldurilor, degetelor de la mâini/picioare.” (Liga Română contra Reumatismului). Dintre toate afecțiunile reumatice, artroza ar fi cea mai întâlnită, afectând femeile și bărbații în mod egal.
Durerea reprezintă simptomul care poate apărea la orice articulație afectată de artroză. Cu cât articulația este mai suprasolicitată, cu atât gradul de durere va crește. De asemenea, dacă după o perioadă de repaus se reia mișcarea, și la acest nivel poate fi resimțită durerea.
Spondiloartrita – este un termen general care definește mai multe afecțiuni înrudite care, deși au un impact negativ asupra coloanei vertebrale, provoacă simptome și în alte părți ale corpului. Durerile de spate sau cele de șold sunt caracteristice spondiloartritei, însă boala afectează și genunchii, gleznele, coatele, umerii. În timp ce poliartrită reumatoidă pe care am amintit-o anterior se regăsește mai des în rândul femeilor, spondiloartrita apare mai frecvent în rândul bărbaților.
Cum se diagnostichează afecțiunile reumatologice
La început, se va efectua un examen clinic în care vor fi descrise în amănunt toate simptomele, intensitatea și tipul de durere, se va analiza istoricul medical și problemele deja existente de sănătate.
Pentru a se pune un diagnostic corect se impun mai multe investigații paraclinice printre care se numără și analizele uzuale de laborator care includ: proteina C reactivă, VSH, diverși anticorpi, markeri genetici, etc.
Diagnosticul este influențat și de investigațiile imagistice care constau în radiografii specifice locurilor unde sunt semnalate problemele/durerile, RMN, CT, ecografii musculo-scheletale, teste pentru determinarea densității osoase, la nevoie – pentru a se determina dacă au fost afectate și alte organe, se pot cere EKG-uri, ecografii abdominale, etc.
Dacă la nivelul articulațiilor există o acumulare de lichid, acesta poate fi extras și supus investigațiilor de laborator specifice în vederea atribuirii unui diagnostic corect.
Cele mai bune remedii pentru durerile articulare
În funcție de diagnosticul pronunțat se va instaura o schemă de tratament. De obicei, tratamentul medicamentos include administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene/steroidiene, antialgice, diverse substanțe administrate intraarticular, cum este cazul acidului hialuronic, geluri și creme topice, etc.
Alături de medicație (aceasta trebuie administrată și supravegheată de medicul curant) se pot recomanda diverse terapii complementare cum sunt gimnastica medicală, kinetoterapia, fizioterapia, acupunctura, practicarea diverselor activități precum yoga sau stretching, masaj, etc.
***
”Stretching-ul ajută la relaxarea mușchilor tensionați și a spasmelor, permite o mai bună flexibilitate a articulațiilor mai ales când mișcările sunt asociate cu respirația profundă. Este un tip de exercițiu fizic mai puțin solicitant din punct de vedere fizic și permite o bună conștientizare a corpului.
Yoga – combinată cu respirația, reduce durerea, senzația de oboseală, ritmul cardiac și tensiunea arterială, nivelul de stres. Ameliorează flexibilitatea, postura, circulația, echilibrul, somnul. Protejează coloana.” (”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală”, dr. Gabriela Udrea)
***
Printre remediile contra durerilor articulare, remedii care se află la îndemâna oricui, se numără și băile cu apă caldă în care s-a dizolvat sare amară, compresele calde, ceaiurile antiinflamatorii – cum este cel de ghimbir. Reducerea stresului și odihna corespunzătoare contribuie și ele la ameliorarea situației.
Bineînțeles, pe termen lung se va lucra și la schimbarea stilului de viață, scăderea în greutate și renunțarea la fumat/alcool aflându-se în fruntea listei. Dieta echilibrată – bazată de consumul de fructe, legume, cereale integrale, alimente cu conținut de acizi grași omega, hidratarea corespunzătoare – este și ea foarte importantă. Este important să elimini din alimentație acele produse care pot determina inflamația: carnea roșie, mâncarea de tip fast food, alimentele prăjire, carnea procesată, făinoasele, băuturile energizante, etc.
***
”Se spune că ești ceea ce mănânci și acest lucru este adevărat și când vine vorba de durerea cronică. Carbohidrații cu index glicemic redus ar trebui să fie consumați zilnic (3 porții), împreună cu fructe și vegetale (5 porții), iaurt (125 ml), vin roșu (125 ml); săptămânal: legume și pește (4 porții), carne albă, ouă și brânză proaspătă (2 porții). De asemenea, există dovezi pentru faptul că deficiența unor substanțe nutritive precum: zincul, seleniul, fierul, acidul folic, vitaminele A, B6, C, vitamina D și E pot modifica funcționarea sistemului imun. Unele persoane cu durere cronică relatează că atunci când au făcut schimbări în regimul alimentar au observat ameliorări semnificative ale durerii. Un lucru absolut sigur: o alimentație sănătoasă este totdeauna o idee bună.” (”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală”, dr. Gabriela Udrea)
***
Suplimentele alimentare joacă și ele un rol important în ameliorarea durerilor de articulații. Iată două dintre suplimentele Nutrific ce pot fi utilizate cu succes în scopul redobândirii sănătății articulare:
- Artro Formula Forte – formulă avansată cu lăptișor de matcă și Curcumin 95 – are grijă de starea de bine a sistemului osteoarticular mai ales prin susținerea flexibilității și mobilității articulațiilor. Susține o bună funcționare a oaselor și articulațiilor printr-o combinație eficientă de ingrediente naturale cu rol antiinflamator, antioxidant, antiartritic și analgezic.
- Colagen – ajută la stimularea producției de cartilaj, protejează oasele și ajută articulațiile să se miște fără probleme. Suplimentul Colagen Nutrific ajută la ameliorarea durerilor articulare, favorizează flexibilitatea articulațiilor, previne pierderea osoasă, crește masa musculară, previne fragilitatea arterelor.
În loc de concluzie
Managementul durerilor articulare poate fi gestionat cu succes dacă sunt respectate principiile D.A.T.A:
Diagnosticarea precoce a afecțiunii reumatologice care stă la baza durerilor articulare este foarte importantă. Un diagnostic corect pus la timp poate face minuni, căci astfel tratamentul va fi instaurat rapid, iar șansele de ameliorare pot crește vizibil!
Administrarea suplimentelor alimentare care favorizează sănătatea articulațiilor.
Tratamentul se va lua la nevoie sub îndrumarea și supravegherea medicului specialist.
Adoptarea unui stil de viață sănătos bazat pe o dietă antiinflamatorie, activitate fizică moderată – fără a pune presiune pe articulații, reducerea nivelului de stres.
Știai că…
… femeile însărcinate, ca rezultat al creșterii în greutate și a secreției mari de relaxină – hormonul necesar relaxării ligamentelor pelvisului, pot suferi de dureri articulare în perioada sarcinii?
… persoanele care sunt meteosensibile pot experimente dureri articulare la schimbările de presiune atmosferică și de temperatură?
… sub umbrela termenului ”reumatism” se adăpostesc peste 200 de afecțiuni diverse, de la boli cu caracter inflamator, până la boli degenerative?
… potrivit Societății Române de Reumatologie, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai des întâlnite afecțiuni reumatice de timp inflamator din țara noastră?
… în România există circa 2000 de copii diagnosticați cu artrită juvenilă?
… persoanele care stau multe ore la birou și nu adoptă o poziție corporală corectă riscă să aibă probleme cu gâtul, coloana vertebrală, șoldurile, iar de aici pot apărea dureri și instalarea unor afecțiuni reumatologice?
Surse & recomandări:
”Preia controlul asupra durerii și redescoperă bucuria de a trăi – Ghidul pacientului cu durere cronică musculo-scheletală”, dr. Gabriela Udrea
Societatea Română de Reumatologie & Liga Română contra Reumatismului