Infecția urinară (IU) reprezintă una dintre cele mai des întâlnite infecții bacteriene de nivel mondial, iar femeile sunt de circa 30 de ori mai predispuse decât bărbații să dezvolte o infecție urinară. Aceasta înseamnă că infecțiile urinare sunt destul de frecvente în rândul femeilor. Conform datelor generale, se estimează că aproximativ 50 – 60% dintre femei vor dezvolta cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții. Cu toate acestea, incidența anuală variază și poate depinde de factori precum vârsta, igiena personală și starea generală de sănătate.

De la senzația neplăcută de arsură la urinare până la dureri abdominale și febră, simptomele infecției urinare pot fi neplăcute și, uneori, debilitante. În rândurile următoare vom explora cauzele care duc la apariția infecțiilor urinare în rândul femeilor, simptomatologia acestora, posibilități de ameliorare și tratament, vom pune accentul pe ce se poate face concret pentru a preveni apariția infecțiilor și pe modul în care suplimentul alimentar Uriprop Formula de la Nutrific poate fi o opțiune valoroasă pentru gestionarea și prevenirea infecției urinare la femei.

Infecția urinară la femei – de ce apare și de câte tipuri este

Cauzele apariției infecției urinare la femei sunt legate și de anatomia specifică a sistemului urinar feminin, care facilitează pătrunderea bacteriilor în tractul urinar. Iată 7 motive importante pentru care infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei decât la bărbați:

  1. Uretra scurtă: femeile au o uretră (canalul care transportă urina din vezica urinară în afara corpului) mai scurtă decât cea a bărbaților. Datorită lungimii mai reduse a uretrei, bacteriile au o distanță mai scurtă de parcurs pentru a ajunge la vezică, iar de aici, apariția infecțiilor.
  2. Proximitatea uretrei față de anus: uretra femeilor este situată în apropierea anusului, iar acest lucru poate facilita migrarea bacteriilor către uretră, iar de aici către vezică. O igienă necorespunzătoare, mai ales în timpul toaletei, poate favoriza acest transfer de bacterii.
  3. Activitatea sexuală: raporturile sexuale pot favoriza, de asemenea, apariția IU la femei. În timpul actului sexual, bacteriile pot pătrunde în uretră și de acolo în vezică. De asemenea, și schimbarea frecventă a partenerilor crește posibilitatea apariției infecției;
  4. Sarcina și menopauza/premenopauza: schimbările hormonale asociate cu sarcina și menopauza (în această etapă scade nivelul estrogenului) pot afecta flora bacteriană a tractului urinar, făcându-le pe femei mai predispuse la a dezvolta infecții urinare.
  5. Anumite condiții medicale, cum ar fi calculii renali sau anomalii anatomice ale tractului urinar, pot crește riscul de infecții urinare.
  6. Un sistem imunitar slăbit poate face mai dificilă lupta împotriva bacteriilor care pătrund în tractul urinar.
  7. Folosirea anumitor tipuri de contracepție, cum ar fi diafragma sau spermicidele, poate crește riscul de infecții urinare.

De asemenea, pe lista factorilor de risc ce pot duce la apariția infecțiilor urinare, se regăsesc:

  • administrarea excesivă a antibioticelor (rezultă un dezechilibru la nivelul florei intestinale);
  • spălăturile vaginale;
  • purtarea lenjeriei intime din materiale sintetice sau a costumelor de baie care se usucă greu;
  • folosirea toaletelor publice neigienizate;
  • boli cronice cum este diabetul sau anumite boli autoimune;
  • consumul redus de lichide;
  • întârzierea micțiunii atunci când apare nevoia de a urina;
  • purtarea cateterelor (în cazul persoanelor spitalizate);
  • o alimentație necorespunzătoare din care lipsește aportul de vitamine și minerale;

În funcție de zona afectată, infecțiile urinare sunt împărțite în două categorii, și anume:

  • Infecții urinare înalte – adică cele care afectează rinichii (pielonefrita – aceasta poate apărea în urma unei cistite incorect tratate);
  • Infecții urinare joase – cele care vizează uretra (afecțiunea poartă denumirea de uretrită), vezica urinară (cistita – cel mai des întâlnit tip de infecție).

Infecția urinarăCare sunt bacteriile responsabile de apariția ei

Este important de menționat că, în majoritatea cazurilor (peste 90%), infecțiile urinare sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli). Aceasta trăiește în mod normal în intestin și în zona din jurul anusului. Cu toate acestea, când ajunge în tractul urinar, E. coli poate provoca infecții. Alte bacterii care pot cauza infecții urinare includ Proteus, Klebsiella, Enterococcus și Staphylococcus saprophyticus.

Infecția urinară la femei bacterii

Bacteriile ajung în tractul urinar de obicei pe două căi principale:

  • faptul că uretra este situată în apropierea anusului facilitează trecerea bacteriilor din zona anală în uretră. Acest lucru poate surveni în timpul toaletei sau în timpul actului sexual, mai ales fără protecție.
  • retrogradă (din zona vezicii urinare): în cazul unor condiții medicale, cum ar fi refluxul vezicoureteral, bacteriile pot ajunge din vezică înapoi în uretere și, ulterior, în rinichi. Aceasta poate duce la infecții mai grave ale tractului urinar.

Care sunt cele mai frecvente simptome în caz de infecție urinară la femei

Dacă experimentezi oricare dintre cele opt simptome principale pe care ți le prezentăm mai jos, este esențial să te îndrepți către un ajutor de specialitate. Infecțiile urinare pot fi tratate cu antibiotice prescrise de către medicul de familie sau de către medicul curant în urma stabilirii unui diagnostic corect.

Trebuie să știi că un tratament adecvat poate preveni complicațiile ulterioare. Ignorarea simptomelor nu face decât să ducă la agravarea infecției și la instalarea altor probleme de sănătate. De exemplu, în lipsa tratamentul sau a întârzierii acestuia pot apărea complicații precum afectarea permanentă a rinichilor, reapariția infecțiilor, pentru femeile însărcinate crește riscul de naștere prematură, etc.

În plus, pentru a preveni recurența, este important să urmezi recomandările de la subpunctul ”Infecția urinară la femei – cum poate fi prevenită”. Dar până acolo, iară care sunt opt dintre cele mai comune simptome în caz de infecție urinară:

1. Nevoie urgentă de a urina sau senzația persistentă de a urina și frecvența crescută a urinării – aceste este unul dintre primele semne ale unei IU. Persoanele care se regăsesc în această situație, simt nevoia să urineze mai des decât de obicei, chiar dacă se elimină o cantitatea redusă de urină.

2. Arsură și/sau durere/disconfort la urinare: un simptom comun al infecțiilor urinare. Acesta poate varia de la o senzație ușoară de disconfort până la o durere mai intensă.

3. Urină tulbure însoțită cel mai adesea de miros neplăcut: acest lucru se datorează prezenței bacteriilor și a celulelor inflamate în urină.

4. Durere pelvină, senzație de sensibilitate în zona inferioară a abdomenului, durere în jumătatea inferioară a spatelui: unele femei pot experimenta dureri în zona pelvină sau în partea inferioară a abdomenului ca rezultat al unei infecții urinare. Aceste dureri pot varia în intensitate și pot persista pe termen scurt sau lung.

5. Hematurie (sânge în urină): în cazurile mai severe, o infecție urinară poate provoca apariția de sânge în urină.

6. Stare generală de rău: infecțiile urinare pot duce și la senzația de oboseală, slăbiciune și disconfort general. Acest lucru poate să apară în special în cazurile în care infecția ajunge la nivelul rinichilor.

7. Urinare nocturnă frecventă: în caz de infecție urinară, pot apărea și treziri nocturne frecvente pentru a urina, ceea ce poate afecta calitatea somnului.

8. Febră și frisoane: când infecția urinară se răspândește către rinichi, pot apărea și simptome generale de infecție, cum ar fi febra și frisoanele.

Infecția urinară la femei

Infecția urinară – Cum se stabilește diagnosticul

După cum notam mai sus, la apariția primelor simptome este bine să se meargă fie către medicul de familie, fie către medicul urolog – specialistul în astfel de afecțiuni. Pe baza istoricului medical și a anamnezei, medicul va recomanda investigații medicale precum:

  • urocultura și sumarul de urină care vor ajuta la confirmarea prezenței unei infecții precum și la depistarea tipului de bacterii din urină. Astfel se va putea prescrie o schemă corectă de tratament;
  • ecografia renală pentru a furniza o imagine complexă a tractului urinar.
Infecția urinară la femei probă de urină

În ce constă tratamentul infecției urinare

Chiar dacă simptomele infecției urinare sunt foarte inconfortabile și dureroase, vestea bună este că există scheme de tratament eficiente și disponibile pentru toată lumea cu scopul de a ameliora această afecțiune supărătoare. Iată 3 dintre principalele opțiuni de tratament:

  1. Antibiotice – ajută la distrugerea bacteriilor care au declanșat infecția. În funcție de gravitatea infecției, tratamentul cu antibiotice durează între 3 și 7 zile. Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association a concluzionat că administrarea de antibiotice este eficientă în tratarea infecțiilor urinare comune, fără complicații severe.
  2. Analgezice și antiinflamatoare non-steroidiene – administrate cu scopul de a reduce disconfortul și durerea asociate cu infecțiile urinare.
  3. Remediile naturale și complementare – deși tratamentul IU implică adesea administrarea de antibiotice, există și alternative naturale care pot ajuta la gestionarea cu succes a infecțiilor urinare și la prevenirea recidivelor. Una dintre aceste opțiuni este suplimentul alimentar Uriprop Formula, disponibil pe site-ul Nutrific.ro.

Uriprop Formula este un supliment alimentar special conceput pentru a susține sănătatea tractului urinar. Acesta conține ingrediente naturale cu proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, care pot ajuta la reducerea riscului de infecție urinară sau la ameliorarea simptomelor.

uriprop de la Nutrific

URIPROP Formula cu extract de merișor + propolis ce combate infecția urinară

Pune accentul pe sănătate, acordă-i prioritate și lasă în urmă infecțiile și problemele aparatului urinar, folosind Uriprop Formula Nutrific, un super supliment alimentar. 

Uriprop Formula Nutrific este creat special pentru ameliorarea afecțiunilor care vizează tractul urinar. Ingredientele de top ale acestuia acționează rapid și eficient pentru a ameliora senzația de disconfort. Formula naturală avansată cu extract de merișor și propolis are și rolul de a curăța și de a proteja zonele afectate, crescând răspunsul sistemului imunitar.

Fiecare ingredient care și-a adus aportul la crearea suplimentului Uriprop Formula Nutrific are beneficii proprii care contribuie la îmbunătățirea sănătății tractului urinar:

Merișorul canadian/cranberry – utilizarea merișoarelor pentru a preveni infecțiile urinare are o istorie lungă care, începând din anii 1980, este și dovedită prin studii științifice. În principal, acestea demonstrează capacitatea merișoarelor de a preveni acțiunea bacteriilor E. coli la celulele uroepiteliale și la alte celule eucariote.

Extractul din frunze de strugurii ursului (Ar­ctostaphylos uva-ursi) – are efecte terapeutice în prevenirea și combaterea cistitelor, pielitelor, pielonefritelor, inflamațiilor și infecțiilor urinare, etc. Prezintă proprietăți dezinfectante și antiseptice.

Extractul de propolis – are un rol important în reducerea inflamației. Propolisul potențează efectele benefice pe care le are merișorul, crescând eficacitatea suplimentului. Susține creșterea imunității organismului, stimulând producția de anticorpi și creând condițiile necesare unei bune absorbții a nutrienților în organism.

Echinaceea – are în compoziție o mulțime de substanțe benefice sănătății organismului uman și este recunoscută mai ales pentru proprietățile sale imunomodulatoare și antiseptice, antibacteriene și antivirale.

Infecția urinară la femei – cum poate fi prevenită

Pentru prevenirea apariției infecțiilor urinare lista cu recomandări este concisă, iar toate indicațiile de mai jos sunt necesare dacă se dorește înlăturarea pe cât este posibil a riscului de apariție a acestor afecțiuni deranjante:

  • Igiena realizată corespunzător: ștergerea corectă după utilizarea toaletei, întotdeauna din față către spate pentru a se evita transferul de bacterii din zona anală în uretră;
  • Urinarea înainte și după actul sexual – un obicei care poate ajuta la eliminarea eventualelor bacterii care ar putea intra în uretră în timpul actului sexual;
  • Golirea completă a vezicii urinare – după urinare se așteaptă minimum 20 de secunde;
  • Hidratarea adecvată – consumul de apă în cantități suficiente ajută la eliminarea bacteriilor din vezică prin urină. Specialiștii recomandă consumul a circa 6 – 8 pahare de apă pe zi sau chiar până la 12 pahare de apă în cazul în care deja există o infecție urinară;
  • Evitarea constipației;
  • Evitarea retenției urinare prelungite – retenția urinară poate duce la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • Adoptarea unei diete pe bază de alimente naturale, probiotice și plante aromatice. Iată câteva dintre alimentele care trebuie introduse în dieta celor care vor să se țină la distanță de infecțiile urinare: afinele (au efecte antibacteriene), usturoiul, ceapa, iaurtul cu probiotice sau kefirul, căci o floră intestinală echilibrată ajută la prevenirea apariției infecțiilor urinare (bineînțeles, se pot folosi și suplimentele cu probiotice – recomandarea noastră este Probiotic Formula de la Nutrific), ananasul (bogat în bromelaină care ajută la tratarea inflamației), sucul de roșii (cu efecte alcalinizante ce favorizează echilibrarea pH-ului din organism); fructe și legume bogate în vitamina C care ajută la întărirea sistemului imunitar; ceaiul de măceșe și plante diuretice precum păpădia și pătrunjelul (ajută la creșterea producției de urină și la eliminarea bacteriilor din tractul urinar), sucul de merișoare fără zahăr adăugat (împiedică aderarea bacteriilor la pereții vezicii urinare).

În loc de concluzie

O viață trăită în echilibru și armonie, fără excese și exagerări inutile, bazată pe o alimentație cât mai naturală, împreună respectarea cu strictețe a unor reguli elementare de igienă personală, pot preîntâmpina cu succes apariția supărătoarelor infecții urinare. În orice situație, elementele din natură rămân un ajutor de neegalat în menținerea unei stări de bine.