Despre alergii și bolile generate de acestea, statisticile sunt departe de a fi îmbucurătoare. Se pare că în ultimii ani, numărul celor care dezvoltă anumite afecțiuni alergice a crescut îngrijorător. Mai exact, potrivit World Allergy Organisation, circa 20% din populația globului suferă de o formă sau alta de boală alergică. Poate că viitorul nu sună promițător din acest punct de vedere, însă mai există speranță în ceea ce privește diminuarea simptomelor de alergie, după cum vei afla citind articolul până la final.

Ce reprezintă alergiile și de ce apar

Modificările mediului înconjurător, dar și ale stilului de viață, dezechilibrul sistemului imunitar, sedentarismul, schimbările din dietă, stresul cotidian, factorul ereditar sunt câteva dintre motivele care stau la baza apariției bolilor alergice.

Nu există o vârstă de debut a alergiilor, căci acestea se regăsesc la sugari și la vârstnici, deopotrivă. Pe parcursul vieții, fiecare poate dezvolta o alergie, în funcție de contextul la care este expus. De exemplu, sugarii și copiii mici dezvoltă alergii descrise ca fiind dermatite atopice sau alergii alimentare. La vârsta școlară, deseori poate debuta un astm bronșic, dar și o rinită/rinoconjuctivită, în vreme ce perioadei de adolescență îi este caracteristică dermatita de contact. La un moment dat, orice substanță poate dezvolta caracteristici alergenice, astfel luând naștere alergiile de la nivelul pielii sau cele respiratorii.

Citește articolul până la final și află care sunt cei mai des întâlniți alergeni.

În funcție de mecanismul imunologic care este implicat în declanșarea alergiilor, acestea se diferențiază în patru tipuri, și anume:

  • Alergiile de tip 1 care includ reacții anafilactice/șocul anafilactic;
  • Alergiile de tip 2 care includ reacții citotoxice declanșate de legarea IgG & IgM de agenții prezenți pe suprafața celulelor;
  • Alergiile de tip 3 reprezintă reacțiile imunitare complexe;
  • Alergiile de tip 4 sunt reacțiile alergice întârziate (dermatita de contact, de exemplu, intră în această categorie).

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale alergiilor

În funcție de tipul de alergie sau de localizarea acesteia, simptomatologia variază. Cele mai des întâlnite simptome ale alergiilor care afectează sistemul respirator sunt: congestia nazală și/sau secrețiile nazale, strănutul, tusea, lăcrimatul. Alergiile digestive sunt însoțite de stări de greață, vărsături, diaree/constipație, balonare, erupții cutanate, etc. Alergiile apărute la nivelul pielii se pot manifesta fie în contact direct cu alergenul (praf, polen, detergenți, etc.) fie ca urmare a proceselor care au loc la nivelul tubului digestiv (alergiile alimentare sau cele la medicamente). Acestea au ca simptome diverse erupții cutanate (însoțite de mâncărime), urticarii, dermatită atopică, prurit, senzație de arsură/înțepătură. 

***

”Alergia este definită ca răspuns imun neobișnuit, atipic, exagerat, al unei persoane, ca o hipersensibilitate la factorii obișnuiți din mediul înconjurător, cu expresie la nivelul aproape al fiecărui organ: cel mai frecvent la piele, nas, ochi, plămâni, sistem digestiv și cardiovascular.” (dr. Monica Zamfirescu – Alergologia de la A la Z în ”Supliment Alergologie”)

Cum aflăm la ce suntem alergici

”Pentru diagnosticarea unei alergii, clinicianul respectă un protocol în funcție de gravitatea și manifestările clinice. Majoritatea testărilor presupun contactul bolnavului cu alergenul incriminat. Testările cutanate pot duce la reacții alergice severe la scurt timp după efectuarea lor sau tardiv. (…) Avantajul folosirii testelor de laborator este faptul că nu implică niciun risc pentru pacient și astfel se evită reacții alergice severe.” (dr. Monica Muraru)

De asemenea, există paneluri gata configurate sau cu configurații personalizate, ceea ce este de folos pentru medicul specialist, acesta alegând panelul potrivit pentru fiecare pacient în parte.

Testele cutanate prick sunt teste cu relevanță crescută, se realizează ușor, iar diagnosticul este depistat rapid, în circa 30 de minute.

alergiile - ce trebuie să știi despre ele

Ce este șocul anafilactic

”Șocul anafilactic este o urgență majoră, la care intervin medici calificați (de la salvare, SMURD, spitale, cabinete ambulatorii). Accidente de anafilaxie se pot întâmpla oriunde, motiv pentru care asistența de urgență trebuie asigurată de persoanele prezente cu cunoștințe de prim ajutor medical.” (Prof. Univ. Dr. Diana Deleanu)

Alergiile sezoniere

Alergiile sunt diferențiate în funcție de durata manifestărilor sau de perioada anului în care se instalează, astfel că se vorbește despre alergii perene și alergii sezoniere.  Alergia la polen, de exemplu, este una dintre cele mai întâlnite și se manifestă sub forma rinoconjuctivitei alergice sau a astmului alergic. Printre simptomele cele mai des întâlnite se regăsesc: strănutul, rinoreea apoasă, pruritul nazal, oboseala, durerile de cap, lipsa mirosului, lăcrimare și prurit conjunctival în cazul conjunctivitei alergice, tuse, dispnee, respirație șuierătoare (în caz de astm alergic). Dacă manifestarea ușoară a simptomelor nu este de speriat, cea moderată sau severă poate afecta serios calitatea vieții, împiedicând desfășurarea naturală a activităților de bază.

Pentru că prevenția ajută în astfel de cazuri, cei care au alergie la polen sunt sfătuiți să evite alergenii, prin expunerea cât mai redusă la mediul extern în sezonul de înflorire a plantelor la care sunt alergici. Dacă bate vântul, ușile și ferestrele locuințelor să fie închise pentru a preveni pătrunderea factorilor alergici.

Bolile alergice se pot transmite genetic?

Riscul unui copil de a fi alergic crește dacă în familie există bolnavi alergici, mai exact crește cu 50% dacă unul dintre părinți are probleme cu alergia, și cu 80% dacă ambii părinți sunt alergici. Deși există această posibilitate de a fi transmise pe cale genetică, majoritatea pacienților cu alergii provin din familii care nu au nicio treabă cu alergia, multe dintre boli fiind generate de factorii de mediu.

Cei mai des întâlniți alergeni

Alergenii inhalatori cum ar fi polenul, acarienii, mucegaiul sau mătreața animalelor de companie sunt cei care declanșează mare parte din alergiile care apar la nivelul căilor respiratorii. Reacții alergice severe pot apărea și în urma ingerării anumitor alimente (arahide, alune, soia, pește, ouă, lapte, etc.). De reacțiile alergice cutanate sunt responsabile înțepăturile de insecte (păienjeni, viespi, etc.), dar și substanțe sau materiale cu care piele intră în contact (detergenți și balsam de rufe, unele tipuri de produse cosmetice, latexul, etc.). De asemenea, pot apărea și alergii sau reacții alergice la anumite medicamente, cele mai cunoscute dintre acestea fiind antibioticele.

„Cei mai frecvenți alergeni rămân cei de tip inhalator: polenul, praful de casă. În țările dezvoltate există bolnavi cu alergii alimentare severe și totodată frecvente (la arahide, fructe de mare, lapte de vacă, ou, făină, soia, etc.), motiv pentru care industria alimentară a fost obligată să introducă pe etichetele de însoțire a alimentelor opt alergeni alimentari frecvent implicați în patologia umană. Nu sunt de neglijat nici alergiile medicamentoase, din ce în ce mai frecvente și mai severe. Numărul de șocuri anafilactice la alimente sau la medicamente a crescut, în ultimii ani, peste tot în lume.” (Prof. Univ. Dr. Diana Deleanu)

Poluarea – cea din exterior & cea din interior

Un factor major de risc în ceea ce privește declanșarea unor probleme la nivelul căilor respiratorii (astm bronșic, de exemplu), este poluarea. Nu doar cea din mediul exterior este nocivă, ci, prin prezența sistemelor moderne de aer condiționat și mediul din interior a devenit responsabil cu alergiile. Aparatele de aer condiționat care nu au filtre sau sisteme de ventilație corespunzătoare reprezintă o sursă de alergeni și substanțe toxice. De aceea, se recomandă folosirea filtrelor HEPA în sistemele de ventilație și a tehnologiei UV pentru a curăța sistemele de aer condiționat.

Se pare că peste 20% din populația Europei suferă din pricina astmului bronșic dobândit în urma inhalării unor substanțe prezente în mediul din interior (locuință proprie, birou, etc.). Printre cei mai frecvenți alergeni de interior se regăsesc acarienii din praful de casă, mucegaiul, descuamațiile epiteliale ale animalelor de companie. Fumul de țigară, umiditatea sau temperatura ambientală sunt și ei factori declanșatori ai alergiilor.

Știai că alergiile oculare sunt și ele foarte des întâlnite?

Acestea se instalează mai ales la nivelul conjunctivei cauza declanșării lor fiind un răspuns imun exagerat și nedorit al organismului la anumiți alergeni (fie că sunt transmiși pe calea aerului, fie că vorbim despre produse cosmetice, soluții de întreținere a lentilelor de contact, administrare de antibiotice topice sau alte substanțe). De asemenea, frecvența acestui tip de alergii este direct influențată și de modificările de mediu (poluare, climă, vegetație).

Printre cele mai întâlnite tipuri de alergii oculare se regăsesc:

Conjunctivita alergică sezonieră – apare ca o reacție la polenul plantelor sau la mucegai și, de obicei, este însoțită și de o rinită alergică;

Conjunctivita alergică perenă – de regulă, simptomele acesteia se produc pe tot parcursul anului și sunt cauzate de praf, pene și păr de la animale, etc.

Keratoconjunctivita atopică – un tip de conjunctivită asociată cu dermatita atopică de la nivelul feței și pleoapelor. Simptomele acesteia includ mâncărime, lăcrimare, înroșire a pleoapelor.

Soluții pentru ameliorarea acestor tipuri de alergii oculare

În momentul în care se cunosc alergenii care le provoacă, prevenția expunerii la aceștia este cea mai importantă. Cât privește un potențial tratament, acesta va consta în aplicarea de comprese reci, soluții antiseptice/antialergice, lacrimi artificiale, antihistaminice, etc, toate acestea la recomandarea medicului curant.

alergiile

Ce trebuie făcut pentru a reduce bolile alergice

În primul rând, trebuie identificate substanțele care produc alergiile, care declanșează simptomele, pentru a le putea evita.

Pentru a influența evoluția alergiilor, se va recurge și la întărirea sistemului imunitar prin instaurarea unei alimentații antialergice (alimente naturale, nemodificate genetic, nerafinate, neprocesate, etc.) prin administrarea enzimelor digestive și probioticelor (alimente fermentate – murături iaurt, chefir, etc.), a vitaminelor/mineralelor/bioflavodoidelor (vit. C, vit. D, grupul de B-uri, zinc, quercitină, etc.) și a plantelor medicinale antialergice, plante cu acțiune detoxifiantă, antispastică, antiastmatică (trei frați pătați, brusture, soc, aloe vera, etc).

Recomandări de la Nutrific pentru lupta contra alergiilor

Nigella ulei de chimen negru (500 mg) – din gama Nutrific Elementar

Uleiul de chimen negru (Nigella sativa) este apreciat pentru proprietățile sale curative încă din cele mai vechi timpuri. Printre beneficiile sale se numără și acțiunea pozitivă asupra stimulării imunității și ameliorarea afecțiunilor respiratorii prin acțiunea sa bronhodilatatoare. De asemenea, se pare că uleiul de chimen negru are și acțiune antihistaminică fiind eficient în caz de alergii.

Nigella Nutrific Ulei de chimen negru

Descoperă mai multe beneficii ale uleiului de chimen negru direct de pe pagina de prezentare a suplimentului Nigella.

Polen (500 mg) – din gama Nutrific Apiterapie

Suplimentul Polen 500 ar trebui să se regăsească pe lista tuturor celor care doresc să-și întărească imunitatea, indiferent de sezon. Cu conținut de polen din flora sălbatică a Transilvaniei, suplimentul este eficient pentru întregul organism, funcționând inclusiv ca un veritabil agent antialergic, fiind potrivit chiar și celor care suferă din pricina alergiei la ambrozie

Îți recomandăm să intri pe pagina de prezentare a produsului, dar și să parcurgi articolul Ce nu știai despre polen.

În loc de concluzie

Știai că…

… sistemele de aer condiționat care utilizează aerul rece reprezintă un factor de risc pentru instalarea sau agravarea afecțiunilor alergice respiratorii? De asemenea, acestea reprezintă și o sursă de agenți iritativi pentru tegumente. De obicei, leziunile iritative tegumentare generate de aerul condiționat se datorează umidității scăzute din mediul ambiant.

… cea mai des întâlnită dermatită de contact este alergia la nichel/bijuterii și se manifestă printr-o alergie cutanată în zona unde pielea a luat contact cu obiectul din respectivul material?

… rinita alergică este considerată cea mai frecventă formă de alergie și, în urma unor statistici, se pare că cel puțin 1 din 10 persoane – la nivel global – suferă din pricina sa? Și mai îngrijorător este faptul că rinita alergică poate duce la instalarea și dezvoltarea astmului bronșic.

Referințe:

Medical Market: Supliment Alergologie (2010 – 2011, 2013)