Balonarea apare când ți-e lumea mai dragă și nu este persoană care să nu se fi confruntat, cel puțin o dată în viață, cu simptomele care o însoțesc. Despre ce este, când și de ce apare, care-i sunt simptomele și, cel mai important, cum o putem preveni sau ameliora, poți citi în rândurile următoare.

Ce reprezintă balonarea

Meteorismul abdominal sau balonarea se referă la prezența aerului și a gazelor la nivel gastrointestinal. În mod firesc, atunci când mănânci sau bei, este înghițită și o cantitate de aer care va ajunge în stomac. La nivel intestinal, aerul este produs de bacteriile ce ”locuiesc” acolo și te ajută în procesul de digerare a hranei. Prezența aerului în stomac provoacă, de regulă, eructații, iar aerul intestinal este responsabil cu gazele/flatulența.

De ce apare balonarea

Nu e de mirare că multe persoane se plâng din pricina balonării. Trăim vremuri în care, deși internetul și literatura de specialitate abundă în informații despre un stil de viață sănătos, mulți încă pun pe primele poziții din viața lor competitivitatea la locul de muncă, de exemplu. Aceasta vine la pachet cu neglijarea propriului timp, cu o alimentație deficitară bazată mai mult pe alimente procesate, produse tip fast food consumate pe grabă, la ore total nepotrivite, cu sedentarism și stres, mult stres. Iată un teren propice balonării: lipsa activității fizice combinată cu stres plus o alimentație inflamatorie și o igienă alimentară deficitară.

balonarea simptome cauze si remedii

Pe de altă parte, balonarea poate fi și un simptom al unor afecțiuni severe, care necesită atenție sporită din partea medicilor. Printre acestea se numără refluxul gastroesofagian, indigestia, gastroenterita virală, colita ulcerativă, intoleranța la gluten, obstrucția intestinală, hernia hiatală, sindromul de colon iritabil, apendicita, endometrioza, fibroza chistică, diverse boli parazitare, infecția cu E.coli, anorexia/bulimia, etc.

De asemenea, sindromul premenstrual și dereglările hormonale pot fi și ele responsabile cu balonarea. Acestea ar fi și motivele pentru care femeile sunt mai predispuse sau mai expuse meteorismului abdominal.  

Pentru unii poate părea ciudat ca stresul și emoțiile să aibă vreo legătură cu balonarea, însă stările de anxietate nu fac decât să îngreuneze digestia sau, prin respirațiile accelerate, favorizează ”înghițirea” de mult aer care va ajunge în tractul gastrointestinal. De aici până la starea de balonare nu mai e decât un pas.

Pentru că cele mai multe cazuri de balonare au la bază un dezechilibru alimentar, dar și mâncatul incorect, iată câteva staturi care-ți vor fi utile:

  • identifică alimentele care nu-ți fac bine, care-ți îngreunează digestia și te balonează. De obicei, pe lista celor care pot cauza balonarea, se situează legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, etc.), cerealele, fasolea, mazărea, năutul, lintea, nucile și semințele, fructoza (fructe, sucuri din fructe), glutenul, produsele lactate, dulciurile, alimentele procesate, cartofii, produsele de patiserie, băuturile acidulate (mai ales cele băute direct din sticlă sau cu paiul, pentru că astfel înghiți mai mult aer), etc..

”Bacteriile intestinale te ajută să procesezi alimentele pe care corpul tău nu le poate gestiona altfel. Din păcate, în timp ce se înfruptă din resturile tale de mâncare, bacteriile produc gaze cum ar fi metanul și dioxidul de carbon. Încearcă să renunți câteva zile la alimentele respective, pentru a vedea dacă eliminarea gazului se ameliorează.” (dr. Christopher Kelli & dr. Marc Eisenberg)

Redu consumul alimentelor care-ți fac rău sau schimbă modalitatea de preparare. De exemplu, este posibil să tolerezi mai bine legumele crucifere dacă le prepari la abur, decât dacă le consumi în stare crudă.

balonarea simptome, cauze si remedii
  • nu combina greșit alimentele. De exemplu, o porție generoasă de cartofi (prăjiți, piure, natur, etc.) sau de orez cu friptură (vită, porc, pui, pește) și pâine poate provoca aciditate și balonare.
  • nu mânca repede. Când te așezi la masă elimină orice factor care ți-ar putea distrage atenția (telefon, televizor, etc.) și evită să faci conversație cât timp mănânci. Mestecă bine, fără grabă și nu bea apă în timpul mesei.
  • Îți place să folosești gumă de mestecat, dar știai că și ea e responsabilă cu balonarea? Aceasta te face să înghiți mai mult aer, iar dacă fugi de varianta cu zahăr și o alegi pe cea cu îndulcitorul cunoscut sub numele de sorbitol, acesta va fermenta în intestine.

”Se poate întâmpla să ai gaze, balonare sau durere după ce ai mâncat, dar te-ai întrebat vreodată dacă un anumit aliment provoacă aceste simptome și dacă este foarte probabil să provoace aceleași simptome de fiecare dată când îl consumi? Nevoile tale sunt diferite de cele ale celorlați. Dacă ești alergic la lactate, poți paria că alimentele din lapte de vacă nu vor fi în fruntea listei tale cu alimente de consumat. Persoanele cu boala celiacă sau sensibile la gluten nu mănâncă multă pâine sau produse de patiserie. Primul pas în dezvoltarea unei diete antiinflamatorii este să afli ce alimente sunt bune pentru tine – cele care nu-ți provoacă durere, balonare, gaze sau alte sentimente neplăcute.” (Dieta antiinflamatorie  – Murilo Castro Alves)

Balonarea – cele mai des întâlnite simptome

Senzația de prea plin și de presiune în abdomen sunt primele simptome care apar, urmate îndeaproape de flatulență și de eructații. După cum notam și ceva mai sus, flatulența și eructațiile apar din cauza acumulării de aer și gaze la nivel gastrointestinal. Cei care suferă din pricina refluxului gastroesofagian, de exemplu, se confruntă frecvent cu aceste simptome. Pe lângă acestea, pot apărea diareea sau, la polul opus, constipația, dar și senzația de greață. Ți s-a întâmplat, cu siguranță, balonat fiind, să prezinți și dureri abdominale asociate cu digestia anevoioasă și acumularea de gaze. Senzația de balonare este extrem de neplăcută și toate simptomele care o însoțesc te pot împiedica să îți desfășori în mod normal activitățile de peste zi.

Sfat de urmat: dacă simptomele de mai sus nu cedează după ce ai luat măsurile cuvenite (repaus alimentar, administrarea unei medicații specifice – antispastice, antiacide, probiotice/prebiotice, sau o altor remedii naturale ajutătoare – cărbunele medicinal, automasajul abdominal, fitoterapia, etc.) e indicat să mergi la medic pentru un control, mai ales dacă simptomelor de mai sus li se alătură și vărsături, sânge în scaun, diaree sau constipație care durează de mai bine de trei zile, lipotimie, temperatură corporală crescută însoțită de frisoane, etc.

balonarea si bauturile acidulate

Cum poate fi prevenită balonarea

E foarte simplu să ții balonarea la distanță, atât timp cât aceasta nu este asociată cu o afecțiune severă care implică un tratament amplu și de durată. Iată ce te ajută și nu doar împotriva balonării, ci pentru a fi sănătos timp îndelungat:

Mișcarea zilnică timp de minimum 30 de minute, nu este un mit sau o vorbă în vânt auzită peste tot, ci o realitate pe care fiecare dintre noi ar trebui să o respecte. De exemplu, după masă, mișcarea favorizează o bună digestie. Bineînțeles, vorbim despre o plimbare lejeră nu despre mers la sală și lucrat la aparate sau alergat la vreun maraton. Introducerea sportului – fie că vorbim despre mers, alergat, yoga, aerobic, dans – în viața de zi cu zi poate fi una dintre cele mai bune alegeri luate. Și, da, sportul ține balonarea la distanță, cu condiția să respecți îndeaproape și punctul următor.

Alimentația corectă și igiena alimentară sunt foarte importante pentru buna funcționare a digestiei. Ascultă-ți corpul, căci îți va spune care sunt alimentele pe care e bine să le păstrezi în meniu și care sunt cele la care trebuie să renunți. Igiena alimentară se referă la modul în care mănânci, dar și cât mănânci la o masă. De exemplu, dacă te plângi des de balonare, dar mesele tale sunt copioase, alege să mănânci mai puțin, dar mai des. Transformă trei mese copioase, în trei mese modeste plus două gustări. Sistemul digestiv va fi mai relaxat și riscul de balonare va scădea. Alege alimente ușor de digerat, evită-le pe cele bogate în zahăr sau grăsimi. Nu mânca repede, nu vorbi și nu bea apă în timpul mesei. Evită băuturile reci și pe cele cu acid.

alimente care combat balonarea

Dieta antibalonare = Dieta echilibrată pentru întregul organism

Există alimente care combat balonarea, dar nu uita că eficiența lor sporește doar în cazul unei bune igiene alimentare (mâncat încet și relaxat, fără a vorbi în timpul mesei, fără a bea apă, etc.) Printre aceste alimente benefice digestiei se numără: avocado, papaya, fructele de pădure, ovăzul (terci de ovăz), pepene, banane, kiwi, portocale, fenicul, kimchi, ghimbir, iaurt, spanac, cartofi dulci. De asemenea, foarte important este modul în care sunt combinate alimentele:

  • salata verde, fasolea verde, morcovii, usturoiul, ceapa și alte legume bogate în vitamine și minerale merg de minune cu alimentele bogate în proteine cum ar fi carnea și ouăle. Nu combina cartofii, care sunt bogați în amidon, cu proteinele de origine animală;
  • leguminoasele – fasolea uscată, lintea, năutul, mazărea, pot fi combinate cu amidonoasele (cartofi, orez, porumb, etc.) însă, dacă ești predispus balonării, dacă aceste alimente nu îți fac bine, fie alegi să le elimini din regimul tău, fie reduci considerabil consumul lor.
  • fructele reprezintă o masă de sine stătătoare, nu este indicat să le combini cu alte alimente și vor fi consumate între mese.
  • nu este bine să se asocieze, la aceeași masă, două surse de proteine, cum ar fi ouăle cu brânza, sau carnea cu brânza.

Tot de igiena alimentară ține și repausul alimentar. De exemplu, dacă la prânz ai consumat carne, pește sau lactate procesate, trebuie să știi că timpii de digestie în acest caz sunt de patru până la șapte ore și abia după acest interval mai poți mânca ceva. Cei mai scurți timpi de digestie îi au sucurile din legume și fructe crude (până la 30 de minute) și verdețurile, germenii și vlăstarii, legumele gătite, avocado (între 30 de minute și două ore). Lasă organismului timp de lucru necesar unei bune digestii!

La ce remedii apelezi dacă ești balonat

Există mai multe remedii antibalonare și, din fericire, multe tratamente naturiste sunt aplicate cu succes în această direcție. Unul dintre acestea este cărbunele medicinal, poate cel mai renumit remediu naturist folosit în ameliorarea balonării. Cărbune activ Formula Pro de la Nutrific este creat cu scopul de a gestiona și a elimina cu succes disconfortul abdominal generat de balonare. Având la bază ulei esențial de mentă și ulei esențial de anason, capsulele de cărbune activ acționează rapid și eficient în reducerea flatulenței și a eructațiilor. E bine să-l ai cu tine mereu, căci nu știi când apare vreo problemă și ai nevoie de sprijinul său, mai ales dacă știi că ești predispus problemelor digestive de acest gen.

Intră pe pagina de prezentare a produsului pentru info & detalii suplimentare

Pe lângă utilizarea cărbunelui medicinal, balonarea poate fi redusă și cu ajutorul plantelor medicinale. Există ceaiuri pentru balonare, ceaiuri pe bază de ghimbir, mușețel, mentă, fenicul, busuioc, pătrunjel, chimen. Toate acestea au beneficii multiple pentru buna funcționare a sistemului gastrointestinal.

Știai că…

… atunci când bei băuturi acidulate folosind un pai, cel mai probabil vei avea parte de balonare însoțită de flatulență? Când bei cu paiul înghiți mai mult aer pe care, da, e posibil să-l elimini râgâind, însă dacă te întinzi pe pat, de exemplu, aerul va ajunge în intestine.

… balonarea se petrece și înaintea ciclului menstrual? Oscilația nivelului hormonal chiar înainte de această perioadă poate provoca balonare prin creșterea absorbției de lichid și sare a corpului. Soluția ar fi reducerea consumului de sare și realizarea activităților fizice pentru a menține tranzitul intestinal în limite normale.

… într-un studiu publicat în jurnalul Anaerobe s-a constatat că femeile care au mâncat o banană de oră ori pe zi înainte de masă timp de două luni au redus balonarea cu 50%? Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că bananele sunt bogate în potasiu, ceea ce poate reduce retenția de lichide.

… antibioticele pot elimina bacteriile bune din intestine și, prin urmare, provoacă balonare și diaree? Dar nu numai antibioticele sunt responsabile de instalarea balonării, ci și unele calmante, antidepresive, aspirina și pastilele cu fier.

… uleiul de anason conținut de suplimentul Nutrific Cărbune activ Formula Pro are proprietăți antispastice și reduce disconfortul abdominal, balonarea și durerea de după masă, fiind un remediu eficient pentru problemele digestive?

Sursă fotografii: pixabay