Indiferent de ce afecțiune ai, cu siguranță există un remediu pe bază de plante pentru asta. Totuși, te-ai gândit la o plantă care ar putea trata aproape orice afecțiune? 

Guduchi sau Giloy ar putea fi unul dintre acelea. Un arbust cățărător și o plantă esențială în medicina ayurvedica, oamenii îl utilizează pentru că susține starea generală de bine și pentru că tratează o gamă largă de afecțiuni, inclusiv febră, infecții și diabet. 

Hai să aruncăm o privire asupra cercetărilor din spatele acestui supliment pe bază de plante și recomandările noastre. 

Ce este Guduchi / Giloy? 

Guduchi sau Giloy (Tinospora cordifolia) este un arbust cățărător din familia botanică Menispermaceae care crește pe alți copaci. Planta este originară din India, dar se găsește și în China și în zonele tropicale din Australia și Africa. 

Este considerată o plantă esențială în medicina ayurvedică și populară, unde oamenii o folosesc ca tratament pentru o gamă largă de afecțiuni. 

În medicina ayurvedică sunt folosite toate părțile plantei, iar cu toate acestea, se crede că tulpina are cei mai benefici compuși. Farmacopeea Ayurvedică a Indiei a aprobat tulpina plantei pentru utilizarea sa în medicină. 

Giloy mai este numit și giloe, guduchi și amrita. Cuvântul „giloe” este un termen mitologic hindus. Se referă la un elixir ceresc mitic care menține ființele cerești veșnic tinere. 

În sanscrită, „guduchi” înseamnă ceva care protejează întregul corp, iar „amrita” înseamnă nemurire. 

În mod tradițional, giloy este folosit pentru a trata: 

  • febră; 
  • probleme urinare; 
  • astm; 
  • dizenterie; 
  • diaree; 
  • infectii ale pielii; 
  • boala Hansen (numită anterior lepră); 
  • diabet; 
  • gută; 
  • icter; 
  • anorexie; 
  • afecțiuni ale ochilor. 

Compuși activi 

Cercetătorii au identificat patru clase majore de compuși în giloy: 

  • terpenoide; 
  • alcaloizi; 
  • lignani; 
  • steroizi. 

Terpenoidele sunt una dintre cele mai mari clase de compuși activi găsite în plante, care contribuie adesea la parfumul, gustul și culoarea plantelor. Testele de laborator asupra compușilor terpenoidelor arată că acestea au proprietăți antimicrobiene, antivirale, anticancerigene și antidiabetice. 

Alcaloizii din plante sunt folosiți pentru a face multe dintre tipurile de medicamente pe bază de rețetă. 

Se știe că au beneficii terapeutice pentru: 

  • tensiune arterială; 
  • analgezic; 
  • cancer; 
  • malarie; 
  • spasme intestinale. 

În dozele potrivite, alcaloizii sunt substanțe chimice puternice. Interesant, din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit alcaloizii din plante drept remedii pentru boli și ca otrăvuri. 

Lignanii sunt compușii găsiți mai ales în plantele fibroase. Se știe că previn creșterea virușilor, ciupercilor și a altor microbi. Cercetările sugerează că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ar putea proteja celulele de deteriorarea oxidativă. 

Lignanii sunt deosebit de interesanți deoarece cercetările au descoperit că pot încetini creșterea sau chiar pot ucide unele tipuri de celule canceroase în teste de laborator. 

Compușii steroizi din plante pot avea, de asemenea, beneficii potențiale pentru: 

  • sănătatea pielii; 
  • vindecarea ranilor; 
  • sănătatea cardiovasculară. 

Beneficiile potențiale ale suplimentului Guduchi/Giloy

Cercetările asupra plantei Guduchi/Giloy sugerează numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea cercetărilor au măsurat efectele Guduchi / Giloy la șobolani sau celule din laborator. Există puține studii pe oameni. 

Beneficii metabolice 

Giloy ar putea fi util pentru cei cu diabet sau care sunt expuși riscului de boli de inimă. 

Mai multe studii efectuate pe animale și pe celule în laborator arată că giloy reduce zahărul din sânge făcând celulele mai puțin rezistente la insulină. Poate reduce nivelul de colesterol la animalele de laborator. 

Unul dintre compușii alcaloizi din giloy este berberina. Este un remediu tradițional pe bază de plante despre care studiile au arătat că reduce zahărul din sânge. Berberina funcționează într-un mod similar cu metformina, medicamentul pentru diabet. 

Berberina poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente pentru a ajuta la reducerea nu numai a zahărului din sânge, ci și a colesterolului LDL (rău) și a tensiunii arteriale. 

Beneficiile pentru sistemul imunitar 

Studiile de laborator asupra Guduchi / Giloy arată că are efecte antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative. 

Totodată, Giloy ajută la stimularea sistemului imunitar împotriva alergiilor. Un studiu care a inclus 75 de persoane cu alergii la febra fânului a constatat că Giloy a redus simptomele acestora, inclusiv cele de răceala, spre exemplu, nas înfundat. 

În special, 83% dintre oameni au spus că au experimentat o reducere completă a strănutului după ce au luat Giloy. 

Anumiți compuși din Guduchi pot stimula sistemul imunitar și te pot proteja de bacterii și alți agenți patogeni. Este capabil să prevină creșterea Klebsiella pneumoniae, E. coli, Pseudomonas spp. și Proteus spp. 

Contraindicații în utilizarea Guduchi/Giloy

Nu par să existe riscuri asociate cu Guduchi la persoanele sănătoase, atâta timp cât este luat în doza recomandată pe eticheta produsului sau de către un profesionist din domeniul sănătății.

Deoarece are potențialul de a scădea zahărul din sânge, ar trebui să fii precaut cu această plantă dacă sunt luate medicamente pentru a reduce glicemia.  

Guduchi ar putea provoca, de asemenea, probleme în cazul bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau boala Crohn. Acest lucru se datorează efectelor sale stimulative asupra sistemului imunitar. 

Guduchi / Giloy nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. 

Recomandăm întotdeauna să precauție când vine vorba de remediile pe bază de plante. Doar pentru că sunt naturale nu le face întotdeauna sigure. Unele pot interacționa cu anumite medicamente sau pot avea efecte secundare nedorite. 

Acest produs este un supliment alimentar. A nu se administra copiilor sub 3 ani. A se pastra la loc uscat, ferit de lumina si caldura (la temperaturi sub 25° C). A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Produsul nu este recomandat ca inlocuitor al unui regim alimentar variat si echilibrat si al unui mod de viata sanatos. A nu se depasi portia zilnica recomandata.