În multe dintre țările în curs de dezvoltare, aproximativ două treimi din populație apelează la practicienii tradiționali specializați în plante medicinale pentru a-și găsi soluții la problemele de sănătate.   

Prin urmare, multe specii de plante sunt acum reevaluate de cercetători, bazându-se pe variația speciilor și a principiilor lor terapeutice. Una dintre acestea este și Echinacea indiană sau Andrographis paniculata (A. paniculata) folosită cu succes în medicina antică orientală și ayurvedică. 

Andrographis este o plantă originară din țările din Asia de Sud, cum ar fi India și Sri Lanka, ale cărei frunze și tulpină sunt folosite pentru a face medicamente. 

Frecvent utilizată pentru prevenirea și tratarea răcelii comune și gripei (gripa), unii oameni susțin că andrographis a oprit epidemia de gripă din 1919 în India. 

Indiferent cum a fost de fapt, andrographis este utilizat pentru o gamă largă de afecțiuni: afecțiuni digestive, inclusiv diaree, constipație, gaze intestinale, colici și dureri de stomac; pentru afecțiuni hepatice, inclusiv ficat mărit, icter și leziuni hepatice din cauza medicamentelor; pentru infecții, inclusiv lepră, pneumonie, tuberculoză, gonoree, sifilis, malarie, holeră, leptospiroză, rabie, sinuzită și HIV/SIDA; și pentru afecțiuni ale pielii, inclusiv răni, ulcere și mâncărimi. 

Utilizări și eficacitate 

Andrographis ar putea stimula sistemul imunitar, poate îmbunătăți numărul de celule sanguine la persoanele cu HIV și poate ajuta la alergii. 

Așadar, planta este posibil eficientă pentru: 

  • Răceală. Unele cercetări arată că administrarea unui extract de andrographis în combinație cu ginsengul siberian (Kan Jang, Institutul suedez de plante medicinale) pe cale orală ameliorează simptomele răcelii comune. Unele simptome se pot îmbunătăți după 2 zile de tratament, dar de obicei durează 4-5 zile de tratament înainte ca majoritatea simptomelor să dispară. Unele cercetări sugerează că această combinație de andrographis și ginseng siberian ameliorează simptomele răcelii la copii mai bine decât echinacea. De asemenea, cercetările timpurii sugerează că administrarea unui anumit extract de plantă ar putea ajuta la tratarea răcelilor, în timp ce alte cercetări sugerează că administrarea unui anumit produs andrograf ar putea ajuta la prevenirea răcelilor. 
  • Reducerea febrei și a durerii în gât din cauza amigdalitei. Unele cercetări arată că andrographis în doză mare (6 grame pe zi) funcționează la fel de bine ca acetaminofenul (Tylenol) după 3 până la 7 zile de tratament. 
  • Boală inflamatorie intestinală (colită ulceroasă). Cercetările timpurii sugerează că administrarea zilnică a extractului de andrographis timp de 8 săptămâni reduce simptomele bolii inflamatorii intestinale la fel de bine ca medicamentul mesalamină. 

Dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea pentru: 

  • Tratarea gripei. Există unele dovezi că pacienții cu gripă care iau un anumit extract de Andrographis în combinație cu ginsengul siberian (Kan Jang, Institutul suedez de plante) se simt mai bine mai repede decât pacienții care iau amantadină, un medicament aprobat de Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente (FDA). Pacienții care iau această combinație de plante par să aibă, de asemenea, mai puține complicații, cum ar fi durerea sinusurilor, precum și probleme de respirație și tuse (bronșită), după gripă. 
  • Artrita reumatoida. Cercetările timpurii sugerează că administrarea de andrographis timp de 14 săptămâni reduce simptomele poliartritei reumatoide în comparație cu pretratamentul. 
  • Alergiile. 
  • Infecții ale sinusurilor. 
  • HIV/SIDA. 
  • Anorexie. 
  • Boli de inima. 
  • Probleme hepatice. 
  • Paraziți. 
  • Infecții. 
  • Boli de piele. 
  • Ulcere. 

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea plantei pentru aceste afecțiuni. 

Efecte Secundare 

Andrographis este SIGUR atunci când este administrat pe cale orală în mod corespunzător, pe termen scurt. De asemenea, pare să fie sigur atunci când este luat ca un produs combinat cu ginseng siberian timp de până la 3 luni. 

Andrographis poate provoca reacții adverse, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, diaree, vărsături, erupții cutanate, dureri de cap și oboseală.  

Dozaj și administrare

Nu există o doză unică recomandată de andrographis, întrucât cercetările au studiat diferite doze. De exemplu, în studiile care examinează efectul plantei asupra răcelii comune, a fost utilizat un produs cu 4 până la 5,6 miligrame de andrografolidă și 400 miligrame ginseng siberian de trei ori pe zi.  

Un alt studiu a folosit 200 de miligrame de extract de andrographis o dată pe zi timp de cinci zile. 

Pentru ameliorarea durerii de gât, a fost utilizată zilnic o doză de 3 până la 6 grame de andrographis, iar pentru extractul de colită ulceroasă andrographis, au fost utilizate zilnic timp de opt săptămâni, 1.200 până la 1.800 de miligrame. Doza potrivită poate depinde de factori precum vârsta, sexul și istoricul medical.  

Ce anume să cauți 

Andrographis este disponibil sub formă de capsule Poate fi găsit la multe magazine naturiste sau online aici -> Cumpără echinacea indiană.  

Precauții și avertizări în utilizare. Când poate fi utilizat cu succes și când nu 

  • Sugari și copii: Andrographis este SIGUR la copii atunci când este administrat pe cale orală, pe termen scurt. Andrographis a fost utilizat cu succes în combinație cu alte plante medicinale timp de până la o lună. 
  • Sarcina și alăptarea: Nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării deoarece există îngrijorarea că ar putea provoca avorturi spontane. Nu se cunoaște suficient despre siguranța plantei în timpul alăptării. Cel mai bine ar fi de evitat. 
  • Probleme de fertilitate: Cercetările pe animale sugerează că planta ar putea interfera cu reproducerea, dar acest lucru nu a fost demonstrat la oameni. Cu toate acestea, dacă întâmpini probleme în a avea un copil sau a rămâne însărcinată, este mai bine să nu apelezi la andrographis. 
  • „Boli autoimune”, cum ar fi scleroza multiplă (SM), lupusul (lupus eritematos sistemic, LES), artrita reumatoidă (RA) sau alte afecțiuni: Andrographis poate face ca sistemul imunitar să devină mai activ, iar acest lucru ar putea crește simptomele bolilor autoimune. 
  • Sângerări: Andrographis poate încetini coagularea sângelui și crește riscul de sângerare sau vânătăi la persoanele cu tulburări de sângerare. 
  • Tensiune arterială scăzută: cercetările sugerează că planta medicinală ar putea scădea tensiunea arterială. Deși acest lucru nu a fost văzut la oameni, în teorie, totuși, andrographis poate scădea prea mult presiunea dacă este luat de persoane care au deja tensiune arterială scăzută.