Ce nu știai despre banane vei afla din rândurile următoare. Ar fi păcat ca fructul aromat care se regăsește aproape în fiecare mic-dejun, în fiecare pachețel cu gustarea de după-amiază, să fie redus la condiția banală de fruct gustos. Da, este delicios, este excelent pentru starea de bine a întregului organism, are vitamine, are și minerale, este savurat și de adepții dietelor vegane, dar e mai mult decât atât, după cum vei descoperi în continuare.

Studiile o spun: compoziția nutritivă a bananelor este excelentă pentru sănătatea organismului

Consumul bananelor poate fi inclus într-o dietă echilibrată și variată, aceste fructe fiind o alegere sănătoasă și nutritivă pentru toate categoriile de vârstă. Bananele sunt o excelentă sursă de nutrienți esențiali (vitamina C, potasiu, magneziu). O banană medie conține aproximativ 105 calorii, 27 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 1 gram de proteine și nu conține grăsimi sau colesterol. Dar știai că există o serie de studii care au cercetat în amănunt beneficiile pe care consumul de banane îl are pentru sănătatea organismului? Iată șapte dintre acestea, unele dintre cele mai importante:

Potențialul antiinflamator al bananelor

Un studiu publicat în jurnalul ”Nutrients” a arătat că bananele conțin compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Acești compuși includ polifenolii, carotenoidele și vitamina C.

Efectele bananelor asupra digestiei

Bananele sunt bogate în fibre solubile, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea constipației. O banană de dimensiuni medii asigură 10% din necesarul zilnic de fibre. Un studiu publicat în ”Journal of Nutrition” a arătat că consumul de banane poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil. De asemenea, bananele conțin prebiotice care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale.

Consumul de banane reduce tensiunea arterială

Bananele sunt bogate în potasiu, un mineral care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, dar și la diminuarea nivelului de sodiu din organism. Un studiu publicat în jurnalul ”Hypertension” a arătat că consumul regulat de banane poate reduce riscul de hipertensiune arterială.

Specialiști din cadrul AHA/The American Heart Association încurajează oamenii să reducă aportul de sare și sodiu și să crească consumul de alimente care conțin potasiu – lucru care ajută la gestionarea tensiunii arteriale și la diminuarea problemelor ce pot afecta sistemul cardiovascular. Se pare că o banană de dimensiuni medii asigură aproximativ 9% din necesarul zilnic de potasiu.

Bananele reduc anxietatea

Introduse în alimentație, bananele îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul. Acest lucru s-ar datora magneziului care intră în componența lor, dar și triptofanului – un aminoacid care ajută la producerea serotoninei și la îmbunătățirea memoriei. 

Beneficiile consumului de banane pentru performanța sportivă

Bananele sunt o sursă excelentă de carbohidrați, și pot fi utilizate ca sursă de energie în timpul exercițiilor fizice. Un studiu publicat în jurnalul ”PLoS ONE” a arătat că consumul de banane poate ajuta la îmbunătățirea performanței sportive la atleți. De asemenea, pentru că sunt o sursă bună de magneziu, bananele pot îmbunătăți sănătatea oaselor și pe cea a mușchilor.

Consumul de banane și astmul

Un studiu din anul 2007 sugerează că consumul de banane ar putea ajuta la prevenirea respirației șuierătoare (wheezing) la copiii cu astm bronșic. Conținutul de potasiu și antioxidanți ar fi responsabil pentru acest beneficiu.

Banana – aliment anticancerigen

Investigațiile de laborator au sugerat că lectina, o proteină care se regăsește în banane, poate ajuta la prevenirea creșterii celulelor leucemice. Lectina acționează ca un antioxidant și se știe că antioxidanții ajută organismul să elimine/să neutralizeze radicalii liberi. Dacă se acumulează prea mulți radicali liberi, pot apărea leziuni celulare, ceea ce poate duce la apariția cancerului. În 2004, cercetătorii au observat că acei copii care consumau banane, suc de portocale sau ambele au înregistrat un risc mai scăzut de a dezvolta leucemie. Autorii studiului au sugerat că acest lucru se datorează conținutului de vitamina C, căci și aceasta are proprietăți antioxidante.

Ce nu știai despre beneficiile uimitoare ale bananelor
Banana este vedeta certă a unui mic dejun sănătos, dar și a unei gustări sățioase dintre mesele principale ale zilei.

Lista completă a nutrienților care intră în componența unei banane

Pentru o banană de dimeniuni medii, acestea ar fi datele nutriționale după care te poți ghida atunci când introduci în alimentație banana, ca aliment de bază în susținerea stării de bine a întregului organism:

Energie/Calorii – 105

Carbohidrați – 27 grame, din care 14.4 grame zahăr

Fibre – 3.1 grame

Proieine – 1.3 grame

Magneziu – 31.9 mg

Fosfor – 26 mg

Potasiu – 422 mg

Seleniu – 1.9 mcg (micrograme)

Colină – 11.6 mg

Vitamina C – 10.3 mg

Folat – 23.6 mcg

Beta caroten – 30.7 mcg

Alpha caroten – 29.5 mcg

Știai că există mai multe tipuri de banane, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii?

Bananele se numără printre cele mai cultivate fructe tropicale din lume. La nivel mondial sunt produse peste 1000 de soiuri de banane. Producția de banane, indiferent de ce soi am vorbi, corespunde cu aproximativ 15% din totalul de fructe proaspete produse la nivel mondial, ajungând la aproximativ 110 milioane de tone de banane pe an. Iată câteva dintre cele mai întâlnite și comercializate tipuri: 

Bananele Cavendish

Bananele Cavendish sunt cele mai comune tipuri de banane, exact cele care sunt comercializate în majoritatea magazinelor. Sunt lungi și subțiri, au coaja galbenă și sunt bogate în vitamina C, potasiu și fibre. Acestea sunt ideale pentru cei care își doresc să își controleze greutatea, deoarece au un conținut scăzut de grăsimi și calorii.

Bananele Gros Michel

Bananele Gros Michel sunt mai dulci decât cele Cavendish și au o aromă distinctă. Acestea sunt mai mici și mai rotunde decât soiul Cavendish, au coajă mai groasă și sunt bogate în vitaminele A și C, potasiu și fibre. Acestea sunt ideale pentru cei care își doresc să își întărească sistemul imunitar și să-și mențină la cote ridicate sănătatea oculară.

Bananele Red

Bananele Red (foarte populare în Asia de Sud-Est) sunt, așa cum indică și denumirea, banane roșii. Sunt mai mici decât bananele Cavendish, au o coajă subțire și fragilă și un gust dulce și aromat. Sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și potasiu. Acestea sunt ideale pentru cei care își doresc să își mențină sănătatea pielii și să își întărească sistemul imunitar.

Bananele Plantain

Bananele Plantain sunt mai mari și mai groase decât bananele Cavendish și au coaja verde. Sunt bogate în carbohidrați și fibre, dar au un conținut scăzut de zahăr și vitamine. Sunt ideale pentru cei care vor să își controleze nivelul de zahăr din sânge și să își mențină sănătatea tractului digestiv.

Iată că fiecare tip de banane are propriile beneficii pentru sănătate, iar care soi este introdus în alimentație depinde de preferințele și nevoile fiecărui individ în parte. Indiferent ce tip sau tipuri preferi, acestea sunt o alegere excelentă pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și pentru a-ți oferi o sursă de energie durabilă și naturală.

Bananele - ce nu știai despre beneficiile lor
Un desert mult îndrăgit: banana bread!

Bananele: super-alimente versatile și accesibile

Sunt savuroase datorită gustului dulce-aromat, sunt excelente datorită potențialului curativ pe care l-au dezvoltat grație nutrienților conținuți, sunt versatile pentru că li se pot atribui mai multe utilizări, și nu vorbim doar despre alimentație. Iată patru modalități sănătoase de a introduce bananele în viața ta sau, altfel spus, patru întrebuințări valoroase ale celui mai popular fruct de pe planetă:

Banana – parte esențială din cadrul dietei BRAT

Cu siguranță, la un moment dat în viață ai suferit din pricina disconfortului gastric, ai avut de-a face cu stări de greață, vărsături, diaree. Ține minte de dieta BRAT atunci când mai experimentezi astfel de episoade. BRAT este acronimul în limba engleză (banana, rice, apple, toast) pentru alimentele recomandate în caz de disconfort gastric: banană, orez, măr și pâine prăjită. Atenție: aceasta este o dietă de urmat pe termen scurt, nu se pretează unei perioade mai lungi de timp.

Banana – perfectă pentru masa de dimineață și gustarea de după-amiază

Consumată ca atare, introdusă în terciul de ovăz, în diverse creme și combinații care au la bază untul de arahide, în smoothie-uri, în brioșe sau celebra ”banana bread”, banana este vedeta certă a unui mic dejun sănătos, dar și a unei gustări sățioase dintre mesele principale ale zilei.

Banana – parte integrantă dintr-un prânz delicios, dar și un desert savuros

Dacă îți plac atât de tare bananele încât le-ai mânca dimineața, la prânz și seara, află că, da, le poți găti și transforma într-un ”fel doi” sănătos și gustos. Iată o rețetă de al cărei gust riști să devii dependent: matoke sau matooke sau mataba – o rețetă de întâlnită în majoritatea țărilor africane și care are la bază bananele verzi, deși se pot folosi și bananele cu coaja galbenă, dar nu foarte coapte.

Iată ce îți trebuie pentru patru porții de matoke: opt banane micuțe, zeama de la o lămâie, 20 grame unt, o ceapă tocată, două-trei roșii mărunțite, trei-patru căței usturoi zdrobiți, un ardei iute roșu tocat, piper, sare, boia (după gust), 450 ml supă concentrată de vită, coriandru tocat, ulei (de preferat de avocado).

Într-o tigaie mare, se încinge untul și se călesc ușor, preț de trei minute, ceapa, roșiile, usturoiul, ardeiul iute, toate condimentate după gust cu sare, piper și boia. Se toarnă apoi supa și se lasă să fiarbă până începe să clocotească. Se mișcorează flacăra și se adaugă bananele tăiate în jumătăți sau rondele groase, după ce, mai înainte, au fost stropite cu zeama de lămâie. Se lasă să fiarbă, în tigaia acoperită, până când bananele se înmoaie ușor. Matoke se va servi fierbinte, cu coriandru proaspăt tocat.

Cu prânzul am lămurit-o, dar cum rămâne cu desertul? Probabil unul dintre cele mai cunoscute deserturi cu banane este ”banana split” pentru care nu ai nevoie decât de banane, trei cupe de înghețată de trei feluri (ciocolată, vanilie, căpșuni), sos de ciocolată, frișcă și, opțional, pentru a presăra pe deasupra, fulgi de migdale.

Se taie o banană de mărime medie pe lungime, iar cele două jumătăți se prăjesc ușor în unt. Apoi se așează pe o farfurioară sau un castronel special pentru servit, iar deasupra se pun cele trei cupe de înghețată, peste care se toarnă sosul de ciocolată. Opțional, se adaugă frișca și fulgii de migdale. Se savurează cu plăcere!

Bananele - ce nu știai despre beneficiile uimitoare ale bananelor
Cele mai sănătoase gustări dintre mesele principale ale zilei au la bază una sau două banane aromate.

Banana – face părul frumos și tenul luminos

Beneficiile pentru piele și păr ale bananelor sunt cunoscute de majoritatea femeilor. Este adevărat că există șampoane, măști de păr sau fel de fel de geluri și creme pe bază de banane, însă la modă sunt metodele cât mai naturale de a beneficia de efectele fabuloase ale acestor fructe. Iată două utilizări la îndemâna oricui își dorește un păr sănătos și un ten luminos:

  • după ce ai savurat o banană, nu arunca coaja acesteia: demachează-te, curăță bine tenul și cu partea interioară a cojii de banană freacă pielea cu mișcări ușoare; las-o să acționeaze cinci-10 minute, apoi clătește fața cu apă călduță. Fă zi de zi această operațiune și vei vedea că vei avea un ten mai luminos și mai hidratat.
  • realizează o mască de păr din banane. Cum? Simplu: zdrobește bine o banană și aplic-o pe scalp. Apoi acoperă părul cu o folie de plastic și cu un prosop gros și stai așa circa o oră. Pentru că bananele sunt bogate în potasiu și vitamina C, această mască este potrivită pentru creșterea părului. Bineînțeles, trebuie să ai răbdare, să repeți procedeul cu consecvență, căci rezultatele vor apărea în timp.
Bananele - Ce nu știai despre beneficiile lor

În loc de concluzie

În loc de concluzie, iată o scurtă trecere în revistă a celor de mai sus, sub forma a nouă lucruri pe care, poate, nu le cunoșteai despre banane, deși se numără printre fructele tale preferate:

  1. Există mai mult de 1000 de varietăți de banane, dar majoritatea celor comercializate la nivel mondial provin dintr-o singură varietate, numită Cavendish.
  2. Bananele nu cresc în copaci, ci în plante cu tulpini mari, asemănătoare cu tulpinile de bambus. Planta de banană, denumită bananier, este cea mai mare plantă erbacee din lume.
  3. Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina C și vitamina B6, dar sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, proteine ​​și fier.
  4. Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est și au fost cultivate pentru prima dată acum aproximativ 7000 de ani.
  5. În timpul perioadei de tranziție de la verde la galben, bananele produc o substanță numită etilenă, care accelerează maturarea.
  6. Coaja de banană poate fi folosită pentru a diminua ridurile de la nivelul pielii sau a trata iritațiile și înțepăturile de insecte, dar este bună și pentru a lustrui pantofii sau ca îngrășământ natural pentru plante.
  7. În anumite țări (India, țările africane, etc.) bananele verzi sunt gătite și consumate ca un fel de mâncare. De asemenea, bananele verzi pot fi folosite ca un substitut pentru cartofi sau orez în diverse rețete.
  8. Bananele nu sunt fructe de lux, dar, în unele culturi, cum ar fi Japonia, bananele sunt considerate un dar valoros și sunt adesea ambalate și vândute ca o ofrandă.
  9. Chiar și după ce sunt culese, bananele pot continua să crească și să se maturizeze, datorită unei substanțe numite auxină, care încetinește procesul de descompunere.

Surse de referință:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157#benefits

https://www.webmd.com/